Stiri

Pregătește-ți mașina pentru sezonul rece

Venirea toamnei anunță, pe lângă schimbările de vestimentație, scurtarea zilelor sau grade mai puține în termometru, și schimbări pentru autoturismul nostru. După temperaturile caniculare resimțite în ultimele luni este posibil ca și mașina să fi avut de suferit. Și, pentru că în lunile ce urmează vom petrece mai mult timp în case, banii pe care îi vom economisi vor putea fi investiți în autoturismele proprii.

Dependența de mașină dezvoltată în ultimii ani de tot mai mulți români nu mai este un secret pentru nimeni. Dacă în urmă cu douăzeci de ani foarte multe familii nu dețineau mașină sau aveau una pe care o foloseau ocazional, iată că în prezent autoturismul propriu a devenit indispensabil pentru tot mai multe persoane. Prea puține mai sunt cuplurile care nu au un automobil în prezent, dat fiind faptul că mulți au ales să se mute la periferia orașelor sau chiar în zonele limitrofe, ceea ce face deplasarea motorizată aproape obligatorie. Deși mijloacele de transport în comun au fost suplimentate și acoperă mare parte din zonele urbane, timpul petrecut pe drum ar fi mult mai lung cu acestea decât cu mașina proprie. Este motivul principal pentru care fiecare familie ce locuiește mai departe de centru orașului are cel puțin un automobil. De multe ori, fiecare dintre soți are mașina sa, pentru a nu depinde unul de celălalt, mai ales dacă au și copii.

Astfel, dacă ai efectuat deja inspecția tehnică periodică a mașinii, ai deja o idee destul de clară asupra elementelor ce necesită schimbare sau reparație și, pentru că se apropie sezonul rece, ar fi indicat să începi încă de pe acum investiția, indiferent dacă alegi să comanzi piesele originale sau că ești fanul anunturilor de caroserie pentru interior. 

Iată care sunt elementele pe care trebuie să le verifici pentru a fi sigur că sunt în regulă:

  • Anvelopele

Temperaturile ridicate din această vară au afectat, cu siguranță, starea anvelopelor mașinii tale, indiferent de stilul tău de condus. Dacă ai cauciucuri speciale pentru iarnă ce abia așteaptă să fie schimbate, nu ar fi rău să le verifici starea din timp, pentru a nu avea surprize neplăcute. Totuși, dacă ai anvelope all-season, deoarece conduci mai mult prin oraș și acestea sunt suficiente, plus că nu necesită schimbare și depozitare la finalul sezoanelor, este foarte posibil ca nivelul lor de uzură să fie mult mai mare decât până acum.

  • Bateria

Dacă știi că au trecut ani buni de când ai schimbat bateria mașinii tale, cu siguranță este mai mult decât recomandat să faci o testare a stării de încărcare. Odată cu scăderea temperaturilor, dacă aceasta nu este în stare foarte bună, este foarte posibil ca mașina să nu mai pornească, fix în dimineața în care te grăbești mai tare. Astfel, fie că o testezi înainte, fie ești destul de sigur că piesa trebuie schimbată, ar fi indicat să te pregătești de achiziționarea unei baterii noi pentru mașină.

  • Antigelul

Lichidul de răcire pentru motor, cunoscut ca antigel, are un rol extrem de important pentru o bună funcționare a mașinii. Rolul său este de a proteja de îngheț motorul pe timpul iernii atunci când temperaturile de afară sunt foarte scăzute. Pentru a menține sistemul de răcire la capacitate maximă, acest lichid este ajutat de aditivii și lubrifianții din compoziție, motiv pentru care este recomandată cumpărarea unui produs de bună calitate.

Această recomandare pentru o verificare timpurie este valabilă și pentru iubitorii motocicletelor, cu atât mai mult cu cât siguranța lor pe șoselele din România este greu încercată. Astfel, o verificare a anunturilor moto pentru o investiție în anvelope sau în piesele importante ale motocicletei trebuie să fie o prioritate pentru fiecare șofer responsabil.

Sursa foto: Shutterstock

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top