Stiri

Cei 3 factori care îți afectează sănătatea pe termen lung

Oricine îşi doreşte un stil de viaţă sănătos, dar prea puţini sunt oamenii dispuşi să facă schimbările necesare în viaţa lor pentru a profita de toate părţile bune ale vieţii moderne trăite. Viaţa modernă trăită în prezent ne oferă atât de multe alternative în materie de alimentaţie şi transport, încât mulţi dintre noi am uitat de lucrurile elementare. 

Renunţarea la obiceiurile nesănătoase este o decizie importantă pe care cei mai mulţi dintre noi amânăm să o luăm, până atunci când apar problemele de sănătate. Indiferent de vârstă, tot mai multe persoane resimt diverse afecțiuni medicale, precum durerile de coloană în zona gâtului, care indică un început de spondiloza, până la dificultăți în respirație. Lipsa activității fizice dusă până la sedentarism, alimentația necorespunzătoare și stresul zilnic ne afectează sănătatea constant și, pentru că suntem de multe ori prea focusați pe problemele zilnice, nu acordăm atenție semnalelor transmise de organism decât după ce  semnele bolii își fac simțite prezenta.

Astfel, dacă deja simțim că anumite funcții ale organismului nostru nu funcționează normal, dacă durerile de coloană se simt tot mai des, este momentul să facem o analiză succintă a stilului nostru de viață pentru a ști ce anume trebuie să schimbăm mai întâi. Pentru o evaluare corectă, este indicată o vizită la medic, care, în baza analizelor pe care le va da de făcut, poate ști exact care sunt principalele noastre probleme.
Iată care sunt câteva dintre aspectele vieții noastre cărora trebuie să le acordăm o atenție mare atunci când vrem să ne corectăm stilul de viață:

Alimentația 

Ceea ce mâncăm, cât mâncăm și când mâncăm are o mare influență asupra vieții noastre, ce nu constă doar într-un număr mare de kilograme, ci chiar și în afecțiuni ale sistemului digestiv. Pentru a se menține sănătos, orice organism are nevoie de o alimentație echilibrată, bogată fructe și legume, consumate cât mai natural și de evitarea alimentelor ce abundă în grăsimi saturate, precum cele de tip junk food. Deoarece bolile apărute ce au la bază inclusiv alimentația necorespunzătoare sunt din cele mai grave (cancer, Alzheimer), există numeroase diete concepute special de specialiști pentru prevenirea acestora, cele mai cunoscute fiind dieta Mediteraneană, dieta Alzheimer și dieta Keto.

Sedentarismul

Dat fiind faptul că agenda zilnică este tot mai plină de task-uri, ceea ce ne face constant să credem că cele 24 de ore ale unei zile nu ne sunt suficiente, prea puțini oameni reușesc să-și aloce timp și pentru mișcarea zilnică. În plus, având în vedere numărul mare de familii ce au decis să se mute în exteriorul orașelor, este de înțeles dependența față de autoturismul propriu. Chiar și așa, fie la o sală de sport sau cu familia în parc, indiferent de vârstă, oamenii trebuie să găsească o soluție pentru a face măcar o oră zilnică de efort fizic. Acesta este esențial atât pentru sănătatea organismului, cât și a minții noastre.  

Somnul ineficient

Fiecare om și-a format deja o rutină pentru a putea funcționa și a-și îndeplini toate task-urile zilnice. De multe ori, pentru asta au sacrificat câteva ore bune de somn sau au prelungit cu mult ora de culcare, pierzând astfel  astfel orele cele mai importante pentru odihna organismului. 

Situația este atât de gravă și larg răspândită, încât specialiștii fac constant studii pentru o monitorizare. Astfel, conform ultimelor studii, la nivel mondial, aproape jumătate dintre decesele cauzate de cancer au ca element comun factorii de risc legați de stilul de viață.

Sursa foto: Shutterstock   

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top