Stiri

Probleme de sănătate care pot apărea din cauza unei igiene dentare necorespunzătoare

Sănătatea orală și dentară este o parte esențială a sănătății și bunăstării generale. O igienă orală necorespunzătoare poate duce la apariția cariilor dentare și a bolilor gingivale. De asemenea, s-a observat o legătură între igiena orală deficitară și dezvoltarea unor boli de inimă și a unor tipuri de cancer și diabet.

Menținerea sănătății dinților și gingiilor este un angajament pe termen lung. Cu cât înveți mai devreme să ai un comportament corect în ceea ce privește igiena orală (perierea dinților, folosirea aței dentare, limitarea consumului de zahăr), cu atât va fi mai ușor să eviți procedurile dentare costisitoare și problemele de sănătate pe termen lung.

Probleme dentare

Obiceiurile de îngrijire orală se învață încă din copilărie și punerea lor în aplicare te poate scăpa de multe probleme. Periajul dinților este cea mai importantă măsură pe care trebuie să o adopți din copilărie, astfel încât să ai dinți și gingii sănătoase. În caz contrar, pot apărea probleme de sănătate serioase.

Igiena orală precară este cea mai comună cauză a apariției gingivitei și a cariilor. Depistarea la timp a gingivitei este importantă pentru a evita complicațiile. Există câteva simptome specifice, printre care culoarea roșie-albăstruie a gingiilor și inflamarea acestora, sângerări gingivale și senzația de durere în urma consumului de alimente, precum și apariția unor spații între gingie și dantură. Cât despre gingivita tratament, curățarea profesională a danturii este primul pas spre soluționarea acestei probleme. Apoi, tratamentul medicamentos, prescris de un medic specialist, va grăbi vindecarea și va preveni acumularea de bacterii. Însă există și cazuri rare, în care este necesară o intervenție chirurgicală pentru tratarea gingivitei.

Consumul de alimente bogate în zahăr, tutunul și lipsa periajului dentar se numără printre cauzele apariției cariilor dentare. Foarte frecvente în cazul copiilor, care consumă multe dulciuri, cariile dentare nu sunt doar inestetice, ci pot provoca și alte probleme  de sănătate. Studiile au arătat că aproximativ 30% dintre oamenii de pe glob, cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani, nu mai au dinți naturali.

O altă problemă dentară cauzată de o igienă dentară necorespunzătoare este apariția unor afte. Folosirea unei paste de dinți sau a unei ape de gură care conține lauril sulfat de sodiu este unul dintre motivele pentru care apar aftele bucale, acele mici leziuni care pot fi ușor identificate la nivelul țesuturilor moi din cavitatea bucală sau la baza gingiilor. Deși nu sunt contagioase, aftele bucale pot fi dureroase și pot îngreuna masticația și vorbirea.

Medicii recomandă perierea dinților timp de două minute, dimineața și seara, și folosirea unei paste cu fluor.

Probleme de sănătate

Din cauza unei igiene orale precare, întregul organism poate avea de suferit. Studiile din ultimii ani au scos în evidență faptul că bacteriile din gură, provocate de parodontoză sau boala gingiilor, pot fi cauza unor probleme de sănătate grave.

De pildă, persoanele care dezvoltă boli ale gingiilor sunt expuse unui risc mai mare de a suferi de boli de inimă. Bacteriile din gură se pot deplasa prin fluxul sangvin, provocând inflamații.

Unele boli respiratorii, precum pneumonia, pot fi, de asemenea, provocate de bacteriile formate la nivelul cavității bucale. Ajunse în plămâni, ele împiedică funcționarea optimă a acestora.

Cancerul oral este mai frecvent în cazul persoanelor care fumează și care nu se îngrijesc de sănătatea dentară.

Totodată, există studii care au indicat o legătură între boala gingiilor și copiii născuți prematur sau cu o greutate mai mică. De aceea, o igienă orală adecvată în timpul sarcinii este vitală, întrucât astfel scade numărul de bacterii ce pot fi transmise nou-născutului.

O igienă orală corespunzătoare contribuie la prevenirea unor probleme de sănătate grave, de aceea obiceiurile corecte trebuie învățate din copilărie.

Sursă foto: Syda Productions/ Shutterstock

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top