Stiri

Producătorii nu vor să afli asta! Iată cât de simplu poți prelungi viața vechiul televizor

„Planned obsolescence” sau mai pe românește, uzura morală planificată este un concept de marketing care dă fiori fiecărui cumpărător. Practic, prin uzura morală planificată, producătorii limitează în mod voit durata de viață a produselor, cu mult sub capacitățile reale tehnologice. Mai pe scurt, le construiesc astfel încât să cedeze la o anumită perioadă de timp. Care este motivul? Profitul, firește. Dacă un obiect se strică, acesta trebuie înlocuit. În acest mod, este asigurată cererea continuă pentru acele obiect, și, implicit și profitul pe termen lung.

Despre cât de moral sau etic este acest procedeu, nici nu mai are sens să vorbim, în schimb, venim cu o soluție în cazul televizoarelor care sunt construite în proporție covârșitoare urmând conceptul „Planned obsolescence”.

După cum probabil unii dintre voi au observat deja, atunci când se strică, cea mai comună problemă a televizoarelor moderne este faptul că deși în anumite situații se aude sunetul, ecranul este negru complet. De multe ori, această problemă poate fi rezolvată relativ simplu, și deși poate suna ușor cinic, faptul că ecranul este complet negru, poate aduce o veste bună.

Acea veste bună ar fi că se poate repara destul de repede, fiind o problemă cauzată de iluminatul din spatele ecranului care are loc prin niște leduri care emit o lumină. Ei bine, acele leduri nu costă deloc mult și se găsesc cu ușurință dacă știi marca și modelul televizorului. Așadar, dacă se vede doar parțial pe ecran, situația ar fi mult mai serioasă, dacă este ecranul negru complet, există șanse mari să scapi fără să dai banii pe un televizor nou, de înlocuit display-ul nici nu vorbim, de multe ori ajunge să coste mai mult înlocuirea decât un televizor nou.

Baretele care conțin LED-urile reprezintă cea mai importantă componentă a televizorului și, deși producătorii ar prefera să nu se afle acest amănunt, pot fi înlocuite rapid în orice service specializat.

Iar dacă tot vorbim despre barete cu LED, trebuie să vorbim și despre producătorii acestora, unul dintre ei fiind chiar Zutech, unul dintre puținii comercianți care pun la dispoziție publicului o gamă extrem de variată de barete led pentru LCD. Practic, sunt salvarea celor care încearcă să nu scoată banii din buzunar pentru un televizor nou.

Apoi, spre deosebire de producătorii televizoarelor care urmează conceptul „Planned obsolescence”, aceste barete led chiar rezistă perioade foarte lungi de timp, triplând uneori durata de viață a televizoarelor.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top