Este un fapt cunoscut că acestea pot capta alergeni, dar aceste purificatoare de aer ajuta la îndepărtarea mirosurilor neplăcute? Noi ne-am interesat și avem toate răspunsurile de care aveți nevoie.
Pe măsura ce preocupările legate de poluarea aerului din interior si exterior cresc, piața acestor aparate s-a extins, se realizeză mult mai multe cercetari cu privire la modul în care acestea pot ajuta la reducerea virușilor din aer, conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor, si nu este de mirare că devin din ce în ce mai populare.
Producătorii celor mai performante purificatoare de aer susțin că pot elimina mirosurile neplăcute din mediul nostru prin îmbunătățirea caliltății aerului, dar oare acest lucru este adevărat? Ne uitam la cercetările realizate despre acestea și ne gândim dacă există suficiente dovezi pentru a demonstra că purificatoarele de aer pot într-adevăr aborda și elimina mirosurile neplăcute din casele noastre.
Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite (EPA), exista posibilitatea ca, prin eliminarea poluantților din aerul aflat in interior sa fie mai curat și mai proaspat, dar nu este garantat să funcționeze pentru toate mirosurile, de exemplu cele persistente cum ar fi mirosul de la fumul de tutun.
Ghidul Consumatorului EPA din 2018 pentru purificatoarele de aer din casă recomandă aceste dispozitive sa fie folosite ca metodă suplimentară, alături de o bună ventilație, pentru a împrospăta aerul din interio, pentru a elimina mirosurile neplăcute și pentru a îmbunătăți calitatea aerului.
Majoritatea cercetărilor disponibile se concentrează pe calitatea aerului si beneficiile pe care acestea le oferă când vine vorba de sănătate. Un studiu realizat în anul 2020 și publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publica a constatat că purificatoarele de aer ar putea îmbunătăți ușor, dar nu semnificativ, mediile interioare din casele obișnuite.
Purificatoarele de aer tind să funcționeze cel mai bine într-o singură cameră, așa că un singur purificator de aer nu va fi suficient dacă doriți să eliminați mirosurile neplăcute din toată casa. Cu cât este mai mare zona, cu atât mai mare trebuie să fie purificatorul de aer.
Sunt anumite purificatoare de aer care au un filtru de cărbune activ si un filtru de particule, acestea pot elimina mirosurile de gaz sau cele chimice care provin de la materiale de construcție, pesticide și ignifuge.
Un purificator funcționează pe baza unor ventilatoare, acestea atrag alegenii din aer, particulele exacte pe care le elimina depind de tipul de purificator de aer pe care îl folosiți.
Sunt purificatoare care folosesc tehnologia de emitere a ionilor negativi, aceasta tehnologie ajută la atragerea particulelor. Cu toate acestea, EPA avertizează că aceste purificatoare de aer pot elibera emisii de ozon în casa, ceea ce reprezintă un risc pentru sănătate.
Majoritatea purificatoarelor de aer folosesc de obicei tehnologii de filtrare pentru a capta particulele poluante si gazele din aer. Un prefiltru lavabil sau de unică folosință captează părul animalelor de companie, părul și alte particule mai mari. Urmați cu atenție instrucțiunile producătorului pentru înlocuirea sau curățarea acestui filtru.
Particulele mai mici care trec prin prefiltru sunt apoi captate de un filtru de aer de particule de înaltă efciență (HEPA), acesta este format din straturi de fire realizate din fibră de sticlă. Pe măsură ce particulele sunt atrase, ele rămân în această plasă de înaltă densitate.
Multe alte purificatoare de aer dispun de un alt filtru de aer în fază gazoasă, se folosește un material numit sorbent, cum ar fi cărbunele activ, pentru a absorbi poluanții nocivi de gaz pe măsură ce se deplasează prin el. EPA afirmă că monoxidul de carbon, care este un poluant gazos, nu poate fi absorbit în prezent de purificatoaree de aer rezidenșiale. Deci, dacă folosiți în casă o sobă cu lemne, un aragaz sau lampă cu kerosen, purificatorul dumneavoastră nu va capta nimic din monoxidul de carbon pe care îl emite.
Mai sunt și purificatoare de aer care folosesc tehnologia cu lumină ultravioletă pentru a distruge poluanții din aerul din casa, cum ar fi bacteriile, virușii, alergenii, mucegai sau polen. Cu toate acestea, multe bacterii și spori de mucegai necesită mai multă expunere la lumina UV decât oferă aceste dispozitive pentru a fi distruși într-un mod eficient. Deci, este posibil să nu fie la fel de eficiente precum susțin producatorii.