Evenimente

Săptămâna prevenirii traficului de persoane, 18 – 22 octombrie

În perioada 18 – 22 octombrie 2021, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Iasi (A.N.I.T.P.) și partenerii săi organizează o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie, incluse în cadrul campaniei de informare şi prevenire “Săptămâna prevenirii traficului de persoane”.

Campania vizează promovarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 Octombrie, precum şi informarea şi constientizarea publicului cu privire la riscurile şi implicaţiile asociate traficului de persoane. În egală măsură, iniţiativa îşi propune să  abordeze ambele dimensiuni ale traficului, respectiv cererea şi oferta care favorizează existenţa acestui fenomen.

ANITP-CR Iași va desfăşura la nivel regional activităţi de informare şi prevenire în mediul online: (destinate publicului larg şi categoriilor vulnerabile): mesaje social-media, materiale video pentru unitățile de învățământ destinate elevilor, spoturi video destinate părinților.

De asemenea, au fost planificate o serie de întâlniri directe cu beneficiarii în unități de învățământ, comunități defavorizate, precum și activități în aer liber în a căror derulare se va ține cont de evoluția situației pandemice la nivel național și local.

În egală măsură, ANITP și partenerii derulează următoarele campanii:

  • Campania de conștientizare a traficului de persoane “Victimele traficului de persoane sunt ascunse sub ochii noștri”, alături de Asociația eLiberare și Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială București, cu sprijinul Societății de Transport București S.A. și al Companiei Metrorex, în perioada 15 octombrie 2021 – 15 martie 2022, în mediul outdoor și online;
  • Campania europeană de prevenire a traficului de persoane ,,Pariuri oarbe”, în cadrul forumului EMPACT, alături de alte 16 state europene, Comisia Europeană, Europol și Frontex, în perioada septembrie 2021 – februarie 2022, în mediile Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn;
  • Campania de prevenire ,,Munca fără forme legale – un pas mai aproape de traficul de persoane”, împreună cu Asociația INCA România, în perioada aprilie-decembrie 2021, în spațiul outdoor și online;
  • Campania regională ,,Relații sănătoase versus capcana Relațiilor toxice” inițiată de Inspectoratul Județean de Poliție Iași în colaborare cu Centrul Regional Iași al ANITP și Asociația ROR;
  • Campania regională ,,Siguranță în Școli”, derulată în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui, Inspectoratul Județean de Jandarmi Vaslui și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui;
  • Proiectul regional de prevenire a traficului de persoane , VAL: Viață-Libertate-Anticorupție, inițiat de Biblioteca Județeană Gh. Asachi Iași în colaborare cu ANITP-CR Iași, Serviciul Județean Anticorupție Iași și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași.

Informaţii de background:

Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

Pentru marcarea acestei zile, începând cu luna octombrie 2007, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane organizează, independent sau în colaborare cu partenerii săi guvernamentali şi neguvernamentali, campanii şi activităţi de prevenire la nivel naţional.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, îndeplinind rolul de raportor naţional. 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top