Stiri

Schimbăm anotimpurile, schimbăm anvelopele – când trebuie să treci la cauciucuri de vara?

Deși din punct de vedere calendaristic primăvară începe în martie, în practică vremea devine frumoasă de abia pe parcurs. Totodată, este momentul în care orice șofer se întreabă ce tipuri de cauciucuri să utilizeze și mai ales când. Se conturează întrebări precum: ,, ce tipuri de cauciucuri ar trebui să folosesc?” sau ,,de ce este recomandat să îmi schimb cauciucurile de iarnă cu cele de vara?”, ,,există un cadru legal care să oblige șoferii să schimbe cauciucurile?”.

Pe piață de profil, există trei tipuri de anvelope din care pot alege șoferii și anume, cele de iarnă, de vara și all – season (pentru toate sezoanele). Factorul cel mai important factor care definește alegerea anvelopelor potrivite este climă și, mai ales condițiile de mediu în care sunt folosite. Alegerea anvelopelor potrivite poate să influențeze în mod direct performanță autovehiculului. Alți factori decidenți importanți pentru selectarea anvelopelor potrivite sunt stilul de condus personal.

Utilizarea anvelopelor potrivite poate să facă diferența mai ales pe șosea iar specialiștii de la anvelope.ro, subliniază această importantă afirmând că: „Cauciucul pe care îl alegeți va afecta accelerația, frânarea și performanța la viraje ale mașinii dvs., așa că trebuie să alegeți cu înțelepciune. Nu are rost să mărești puterea mașinii tale, să îmbunătățești configurația suspensiei sau să întărești frânele dacă toată această muncă va fi subminată de anvelopele pe care le-ai montat. Fiind singură parte a mașinii în contact cu drumul, anvelopele dvs. au un impact direct asupra tuturor domeniilor de performanță, așa că trebuie să le acordați o atenție serioasă.”

Structura, atât internă cât și cea externă a cauciucurilor de vara este optimizat astfel încât să facă față cu succes temperaturilor ridicate din timpul verii. În plus, acestea sunt gândite astfel încât să performeze optim pe șoseaua umedă și să reziste fenomenului de degradare mai bine. Se poate observă cel mai bine diferența de aspect în special la pneuri, în comparație cu cele de iarnă sau cele all season. Bandă de rulare a cauciucului este mai mare, elementele acesteia sunt mai puțin adânci, iar pneul prezintă foarte puține lamele sau micro-tăieturi. Totodată, canelurile longitudinale din bandă au dimensiuni mai mari, pentru o îndepărtare mai eficientă a apei în cazul contactului cu carosabilul umed, astfel reducând riscul de acvaplanare. Toate aceste caracteristici permit unei suprafețe mai mari de cauciuc să între în contact direct cu șoseaua. La nivel de material, anvelopele de vară sunt create dintr-un compus mai rigid decât cele de iarnă, permițând o aderență potrivită față de condițiile carosabilului și o rezistență mai bună la temperaturi mari.

Beneficiile pe care le vei avea alegând cauciucurile potrivite sunt: manevrarea mai bună a mașinii pe vreme uscată sau în condiții ploioase, stabilitate ridicată în timpul frânarii, distanță mai mică de frânare, suport sporit în luarea virajelor, consum mai eficient de carburant, zgomot mai redus.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top