AGRO

Stâne de oi, ajutor european pentru garduri electrice care le apără de sălbăticiuni!

Cu sprijinul a două ONG-uri, ciobanii din Parcul Natural Apuseni au găsit o altă metodă de a ține urșii departe de stână decât împușcarea. Cu sprijinul organizațiilor World Wide Fund (WWF) România şi Fauna şi Flora Internaţional, din bani europeni, două stâne de oi din Padiș au montat garduri electrice.

Acestea vor ține la distanță urșii și lupii, fără a-i ucide sau răni.  Reprezentanții celor două ONG-uri au realizat aceste garduri printr-un proiect finațat din fonduri europene, proiect care are ca scop îmbunătățirea coexistenței ciobanilor din Munții Apuseni cu animalele carnivore mari. Prin intermediul proiectului, cele două stâne au fost împrejmuite cu garduri electrice.

„Gardul are mai multe niveluri de intensitate. Are 10.000 de volţi, dar nu numărul de volţi contează, ci joulii de pe fir. Aparatul dă o putere de 4,3 jouli pe fir, asta înseamnă că este mai mult decât suficient să înlăture animalul, dar nu este suficient să rănească omul, nu este periculos pentru om”, a explicat Mircea Mărginean, ranger biolog la Fauna şi Flora Internaţional, pentru Radio Cluj.

Acesta a precizat că până acum, prin proiectele derulate, ONG-ul a montat peste 150 de garduri electrice cu ajutorul cărora au diminuat semnificativ pagubele.

Proprietarii stânelor din zona Padiș spun că de când au gardurile, lupii și nici urșii nu le mai produc pagube.

„Acuma dorm mai liniştită, nu mai stau trează, că vine lupul sau nu. Dacă vine, dă în gard, nu mai sare între oi”, a spus Ecaterina Sala, proprietara unei stâne de 180 de oi.

În plus, proprietarii celor două stâne au primit și doi câini din rasa ciobănesc carpatin, cu pedigree, vaccinați și microcipați. Câine ciobănesc românesc carpatin este un câine folosit de secole de ciobanii români din Carpați pentru paza turmelor.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top