Stiri

Statutul de coasigurat și pensionar

Una dintre cele mai inevitabile situații este înaintarea în vârstă, vârsta fiind acel element pe care nu poți să-l controlezi, dar nu poți nici să presupui că se va întâmpla într-un anume fel când vei atinge un anumit stadiu de vârstă. Tocmai pe motiv că incertitudinea stă la baza acestui act, este de menționat faptul că odată cu trecerea acesteia apare ideea de pensionare. Sau cel puțin, ar fi indicat ca fiecare să se gândească la momentul în care va ieși la pensie.

Astfel, pentru a putea beneficia de pensie, trebuie să îndeplinești două mari criterii, cum ar fi să împlinești vârsta legală de pensionare și nu în ultimul rând, să atingi stagiul de cotizare, perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de stat. 15 ani atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților.

Ceea ce nu este garantat este beneficierea unei astfel de sume la vârsta de 65, în cazul bărbaților, sau 63 în cazul femeilor. Și cum problemele pot apărea oricând, mai ales cele de sănătate, consider că este necesar să vorbim nu neapărat despre pensiile clasice, cum ar fi pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială sau pensia de urmaș, ci în principiu despre pensia de invaliditate care se acordă în condițiin speciale, acelor persoane care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza unor factori precum accidente de muncă și boli profesionale, sida, schizofrenie, neoplazie sau chiar accidente și boli obișnuite care nu au treabă cu munca.

Este de preferat, așadar, ca înainte de statutul de pensionar, să existe și statutul de coasigurat. O persoană care dobândește un astfel de statut, prin intermediul unor proceduri legale, beneficiază de servicii medicale diverse, cuprinse în pachetul de bază destinat asiguraților. În altă ordine de idei, drepturile de care se bucură coasigurații în perioada în care se află sub întreținerea unei persoane asigurate sunt valabile atâta timp cât acesta își păstrează statutul de persoană asigurată.

În cazul în care se află, însă, în situația de a avea în întreținere persoane coasigurate și de a încasa lunar un salariu mai mic decât suma de 1950 lei, asiguraților li se oferă posibilitatea de a beneficia de o serie de reduceri personale.

Ca urmare, orice model nou de implementare a unui statut este foarte important, cu atât mai mult cu cât te privește, mai întâi, pe tine și, nu în cele din urmă, pe toți ceilalți.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top