Ca toți ceilalți antreprenori, probabil că și tu ai dorința de a-ți crește afacerea și de a genera mai mult profit. Cu toate acestea, nu este un demers de neglijat și nici nu poate fi implementat fără un plan bine pus la punct. Pe lângă cercetarea de piață și obiectivele de business, trebuie să fii mereu atent și la alte detalii, precum legislație, concurență și multe altele. Responsabilitățile unui om de afaceri sunt diverse, iar tu trebuie să ai parteneri de încredere pentru a-ți putea îndeplini planurile. Citește în continuare pentru a afla o serie de factori ce nu trebuie pierduți din vedere.
La ce trebuie să fii atent pentru creșterea afacerii tale
Evaluează rezultatele actuale și identifică opțiunile de creștere
Este esențial să știi mereu unde te poziționezi ca performanță, pentru a afla dacă afacerea ta are o fundație suficient de bună pentru a crește. Ai în vedere rezultatele financiare, profitabilitatea, resursele umane și aptitudinile acestora. Pentru o evaluare obiectivă, te poți folosi de KPIs – key performance indicators.
Întocmește un plan de creștere
Deoarece nu îți poți pune afacerea pe calea succesului luând decizii la întâmplare, trebuie să trasezi un plan de creștere și o strategie care să te ajute să îți atingi obiectivele. Acest plan ar trebui să includă o imagine de ansamblu asupra modului în care are loc dezvoltarea, precum și perioada de timp în care se va petrece. Stabilește-ți obiective de marketing, adună și organizează informațiile operaționale, precum și pe cele de natură financiară. Nu în ultimul rând, setează obiectivul afacerii și termenele de realizare ale acestuia.
Măsoară succesul fiecărui pas din procesul de creștere
Evaluează în permanență rezultatele implementării strategiei de creștere, prin măsurarea ROI (return of investment). În plus, poți avea în vedere și alți parametri, precum creșterea numărului de clienți, creșterea vânzărilor, creșterea conștientizării în rândul publicului, în ceea ce privește marca ta și multe alte aspecte. Fidelizarea clienților nu trebuie nici ea lăsată la urmă. Dacă evaluările intermediare îți arată că trebuie să iei măsuri de modificare a strategiei, atunci nu ezita să faci acest lucru.
Documentează-te cu privire la legislațiile în vigoare
Creșterea afacerii poate fi oprită sau amânată de amenzi sau sancțiuni. De exemplu, responsabilitatea privind deșeurile trebuie prioritizată, iar procesele trebuie actualizate în permanență. Deoarece este dificil să fii mereu la curent cu noile cerințe din partea autorităților, poți apela la un partener care să te asiste în acest scop, așa cum este Eco Synergy OIREP – Organizație de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului. Cu ajutorul unei astfel de organizații, te asiguri că îți atingi țintele de reciclare și valorificare și eviți riscul unei sancțiuni.
Deși nu este deloc ușor să îți setezi o astfel de provocare, creșterea afacerii tale îți va aduce împlinire profesională și te va menține motivat în rolul de antreprenor. Nu uita că trebuie să ai răbdare și determinare pentru ca planurile să fie îndeplinite până la capăt!
Sursa foto: Unsplash.com

