În contextul inflației și al creșterii abrupte a costurilor cu energia electrică, becurile economice devin o soluție simplă la o problemă apăsătoare.
Astfel, pentru că o parte din costurile ce se regăsesc pe factura la energie sunt determinate de iluminarea încăperilor, reducerea totalului de plată se poate face, printre altele, și cu ajutorul becurilor economice.
Iată cum te ajută becurile economice să plătești facturi mai mici:
Se tot vorbește în ultima vreme despre schimbări climatice și conștientizarea nevoii de a proteja planeta. Și tu poți contribui, iar iluminatul economic poate fi un prim și foarte serios pas.
Cunoaște-ți stilul
Înainte de a porni să achiziționezi becuri și corpuri de iluminat, definește-ți stilul: minimalist, elegant, luxos, avangardist etc., precum și pe cel al camerei pentru care urmează să le achiziționezi. E un pas esențial, pentru că nu vei mai pierde timpul cu întreaga gamă de produse, ci te vei limita la cele care corespund stilului ales. Prin urmare, descoperă gamele de corpuri de iluminat și alege doar ce ți se potrivește.
LED-urile și eficiența energetică
Estimarea e că utilizarea integrală a LED-urilor crește eficiența energetică cu până la 90%, însă implementarea lor parțială se va simți oricum. Studiile arată că rezistă mult mai mult, emit mai puțină căldură (deci consumă mai puțin) și îți salvează banii, ca tu să îi poți redirecționa acolo unde ai mai mare nevoie.
Dezavantajul este prețul, mai ridicat decât la becurile incandescente – dar se amortizează destul de repede, fiind vorba despre un raport de durată a vieții de 1 la 20 (1 LED la aprox. 20 de becuri cu incandescență), așa că nu ar trebui să cântărească negativ prea mult.
Alegerea potrivită în fiecare cameră
Dacă te întrebi ce corpuri de iluminat să alegi pentru living, află că nu e necesar să optezi pentru cele cu multe becuri pentru un design complex și sofisticat. De fapt, stilul este cel care contează și care face ca o alegere să fie mai mult sau mai puțin inspirată.
Există lampadare, pendule, spoturi și lustre pentru toate gusturile, iar pe Homelux găsești o colecție completă, din care nu doar să alegi, ci și să te inspiri.
Senzori, cronometre automate
Nu în ultimul rând, când vine vorba de iluminat, pentru a evita erorile umane, perfect normale de altfel, poți instala dispozitive (precum senzorii), pentru a controla mai îndeaproape consumul și a-l elimina de pe factură pe cel involuntar, adică cel înregistrat de becurile uitate deschise și alte situații de acest fel.
Ce să NU faci
Iată și 2 lucruri pe care nu ar trebui să le faci, pentru că îți impactează negativ și substanțial consumul de electricitate.
- Să nu alegi nejustificat corpurile cu mai multe becuri.
Cu excepții precum candelabrele, unde stilul în sine impune utilizarea mai multor becuri, în celelalte cazuri corpurile de iluminat cu mai multe becuri sunt de evitat.
- Să nu lași becuri deschise când nu ai nevoie de lumină o perioadă scurtă, pentru că ai auzit cum închiderea și redeschiderea consumă mai mult.
E un mit și nu va face decât să îți umfle inutil factura la energie electrică.
Iată cum iluminatul economic nu îți solicită cunoștințele generale de fizică pentru implementare și nu îți golește portofelul – dimpotrivă, pe termen lung te ajută să îți organizezi bugetul cu mai multă lejeritate, pentru că îți lasă mai multe fonduri la dispoziție.
Sursă foto: pexels.com.