Stiri

Top 5 Stiri din Iași, Joi 26 Octombrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9677 Lei sus
Dolar american – 4.6717 Lei sus
Lira sterlină – 5.7103 Lei jos
Francul elveţian – 5.1335 Lei jos

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

Rezultatele înregistrate miercuri în grupele Ligii Campionilor:
Feyenoord – Lazio 3-1;
Celtic – Atletico Madrid 2-2;
PSG – AC Milan 3-0;
Newcastle – Borussia Dortmund 0-1;
RB Leipzig – Steaua Roșie Belgrad 3-1
Young Boys – Manchester City 1-3
Antwerp – Porto 1-4;
Barcelona – Șahtior 2-1;

Toată energia din România va fi o energie verde, începând cu 2027-2030, iar aceasta este cea mai mare oportunitate pe care o avem noi astăzi în Europa, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. (Digi24.ro)

Ritmul de creștere anual al creditării a ajuns, în luna septembrie, la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, conform datelor BNR. Cu toate acestea, analiștii Băncii Transilvania văd posibil un ritm anual de creștere al creditării de 7,2% în 2023, urmând ca în 2024 ritmul creditelor neguvernamentale să scadă la 7%. Din 2025, ritmul este posibil să se întețească. (Economica.ro)

Grecii de la PPC finalizează achiziția operațiunilor Enel din România, după ce au plătit 1,24 miliarde de euro. „Obiectivul este de a deveni lider pe piața energiei curate în Europa de Sud-Est”. Compania greacă PPC anunță că a finalizat tranzacția prin care a achiziționat participațiile deținute de către Grupul Enel în România, care s-a ridicat la 1,24 miliarde de euro, încheind prima sa extindere majoră pe piața externă. (economedia.ro)

De câți bani are nevoie un român pentru un trai decent în 2023. Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii este de 9.978 lei pe lună, față de 8.659 lei în septembrie 2022, în creștere cu 15.2% , arată datele Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România. Pentru un adult singur, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent anul acesta este de 3.807 lei. (digi24.ro)

Podul de jumătate de miliard de euro de la Brăila are fisuri la structura de rezistență, la câteva luni de la inaugurare. Reprezentanții Companiei Naționale de Drumuri spun că nu vor recepționa lucrarea până când crăpăturile nu vor fi reparate. Blocurile de ancoraj de pe cele două maluri, acolo unde au apărut fisurile, sunt punctele în care firele care susțin podul sunt prinse de sol, esențiale în structura de rezistență a întregii construcții. (Stirile Protv.ro)

Ministerul Apărării vrea să transforme spionajul militar într-un serviciu secret cu personalitate juridică. Direcția de Informații a Armatei va putea înființa firme și va avea dreptul de a face filaje, interceptări și percheziții. (G4Media.ro)

Un proaspăt studiu, prezentat în The Journal of Sexual Medicine în această lună, lansează o perspectivă revoluționară asupra gestionării disfuncției erectile (ED). Descoperirea remarcabilă arată că exercițiile fizice, desfășurate timp de cel puțin 30 de minute de trei ori pe săptămână, au o eficacitate similară cu Viagra în ameliorarea acestei condiții. (medicanet.ro)

STIRI DIN IASI

Deschidere Peek & Cloppenburg Palas Mall, joi 26 octombrie. Peek & Cloppenburg va deschide un flagship store, pe 26 octombrie, în ansamblul mixed-use Palas Iași. Palas Iași își completează portofoliul de branduri de modă premium prin includerea unui nou retailer de top. În această toamnă, Peek & Cloppenburg va deschide un flagship store în ansamblul Palas, intrând, astfel, pentru prima dată în regiunea de nord-est a României.

Voi ce faceti de Revelion 2024?

La Iași se deschide un Consulat Onorific al Regatului Țărilor de Jos. Ceremonia de deschidere a Consulatului Onorific al Regatului Țărilor de Jos la Iași va avea loc joi, 26 octombrie 2023, de la ora 10.00, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, în prezenţa Excelenței Sale Willemijn van Haaften, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România.

Școala de Toamnă în Neuroștiințe Moderne din România „Inspirație pentru Noua Generație” va reuni la Iași zeci de studenți și tineri specialiști din întreaga țară. n perioada 16-18 noiembrie 2023, Iașul revine în atenția întregii comunități medicale din țară prin intermediul celei de a II-a ediții a Școlii de Toamnă în Neuroștiințe Moderne din România „Inspirație pentru noua generație” organizată în parteneriat cu Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” și Asociația Human Brain Academy, cu sprijinul Societății Române de Neurochirurgie și al Ministerului Sănătății, eveniment ce are ca principal scop promovarea educației și diseminarea cunoștințelor, nu numai pentru studenții la medicină care se gândesc la o carieră în neuroștiințe (neurochirurgie, neurologie, oftalmologie, anatomie patologică, radiologie, etc), ci și pentru specialiștii și rezidenții de alte specialități conexe precum radiologie, radioterapie, robotică, oftalmologie, anatomie patologică, medicină de urgență, bioinginerie, fizică medicală, care au astfel posibilitatea de a-și îmbogăți cunoștințele în aceste domenii. (medicanet.ro)

Când se deschide Lidl Miroslava? Totul e gata, dar mai este nevoie de un document de la primărie. Mai este de lucru la magazinul Lidl din comuna Miroslava: compania ar trebui să obţină săptămâna aceasta avizul Primăriei pentru a putea finaliza unele lucrări de pe spaţiul public, care ar putea dura între 2-3 săptămâni, potrivit informaţiilor obţinute de la surse oficiale. Noul magazin al retailerul german este amplasat pe şoseaua Iaşi – Voineşti, la intersecţia străzilor Constantin Langa şi Mihail Kogălniceanu, în apropiere de sediul Primăriei Miroslava şi complexul Family Market. (Ziarul de Iasi)

Costurile pentru modernizarea drumului Iași – Suceava s-au dublat: care este stadiul proiectului. Costurile pentru modernizarea drumului Iași – Suceava au ajuns la aproape 328 milioane lei pentru sectorul care tranzitează județul Iași față de cele 177 milioane lei estimate conform devizului de lucrări din anul 2017. (apix.ro)

Filmul zilei: THE BEEKEEPER Trailer (2024) Jason Statham

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top