Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Luni 28 August 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de
mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9388 Lei sus
Dolar american – 4.5768  Lei sus
Lira sterlină – 5.7595 Lei jos
Francul elveţian – 5.1664 Lei sus

STIRI SCURTE

O persoană a decedat și alte 57 sunt rănite în urma unor explozii care au avut loc sâmbătă la o staţie GPL din Crevedia. 43 sunt cadre ale Ministerului de Interne: 39 de pompieri, 2 poliţişti și 2 jandarmi. (News.ro)

Guvernul danez a prezentat vineri un proiect de lege privind interzicerea incendierii Coranului, în urma unor tulburări cauzate în mai multe ţări musulmane de profanări ale cărţii sfinte a islamului pe teritoriul danez. Această lege ”va interzice tratarea neadecvată a unor obiecte care au semnificaţie religioasă importantă pentru o comunitate religioasă”, a anunţat ministrul danez al Justiţiei. (News.ro)

Guvernul încearcă o cale de atac extraordinară la CEDO pentru hotărârea care obligă România să recunoască cuplurile de același sex. În urma unei decizii adoptate de Guvernul României, a fost transmisă o cerere de retrimitere la Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a grupului de cauze Buhuceanu și alții împotriva României, în care CEDO a hotărât că România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex, potrivit informațiilor comunicate Profit.ro de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE). (profit.ro)

Spania anunță cea mai mare captură de cocaină din istoria țării. Poliția și vămile spaniole au anunțat vineri confiscarea a aproape 9,5 tone de cocaină provenită din Ecuador, considerată cea mai mare captură din istoria Spaniei, transmite AFP. (hotnews.ro) În România pe când?

Noul manager al spitalului din Botosani unde a murit Alexandra, tanara gravida in varsta de 25 de ani, se judeca cu compania de electricitate, dupa ce nu si-a platit curentul, si cu diverse banci sau institutii de credit nebancare de la care a luat imprumuturi, dar care nu au mai fost restituite in totalitate. (aktual24.ro)

Cea mai scumpă energie spot din Europa este livrată vineri în România. Prețul mediu al energiei spot din România este vineri cel mai mare din Europa, cu mai mult de 50 de euro/MWh peste cele din Germania sau Franța. (profit.ro) Si ne mai laudam ca 56% din energia consumata pana in prezent este verde.

STIRI DIN IASI

Program complet Digital Throne – Campionatul Mondial de Esports de la Iasi. Începe la Iași Digital Throne, festivalul de 10 zile care va fi gazda celei de-a 15a ediții a Campionatului Mondial de Esports, unde peste 700 de jucători din peste 120 de țări vor concura pentru trofeele competiției, iar Armin Van Buuren, Lost Frenquencies, Tom Odell, Delia, B.U.G. Mafia și mulți alții vor urca pe scena festivității de închidere.

O întrebare care îţi zburleşte părul: Este într-adevăr industria IT motorul dezvoltării oraşului? Este cert că domeniul IT&C a avut o creştere accelerată în ultimii ani, generând şi multe locuri de muncă. Pe de altă parte, privind productivităţile, reprezentanţii mediului industrial îşi arată mirarea: angajaţii lor ar fi de două ori mai productivi. De cealaltă parte reprezentanţii din IT consideră că datele pot fi înşelătoare: nu tot ce se produce în IT a fost „contabilizat”. Iar în privinţa creşterii nu e loc de dubiu: în ultimul deceniu, cifra totală de afaceri s-a triplat la un număr de angajaţi mai mult decât dublu. (Ziarul de Iasi)

COD PORTOCALIU de caniculă la Iași. Trei zile de 39 de grade Celsius la umbră. ANM a anunțat că, duminică, 20 de județe sunt sub cod portocaliu de caniculă, iar numărul acestora va crește luni la 30, iar temperaturile vor atinge și 39 de grade. Printre județele ”portocalii” se va afla și Iașul timp de trei zile. (Ziarul de Iasi)

A fost aprobat un nou supermarket pe raza comunei Miroslava. Consiliul Local (CL) Miroslava a aprobat recent planul urbanistic zonal (PUZ) aferent construirii unui nou supermarket în Horpaz, beneficiarul fiind o firmă locală ai cărui reprezentanți au declarat anterior că sunt în discuții cu lanțul Profi. (apix.ro)

UMB va construi primul segment din A8: vor fi executate lucrări și în jud. Iași/A fost respinsă contestația la licitație. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins contestația firmei Danlin XXL în ceea ce privește rezultatele licitației pentru construirea capătului estic al sectorului montan din autostrada A8, între Legin și Târgu Neamț, segment care cuprinde lucrări și în jud. Iași, pe raza comunei Moțca. (apix.ro) Sectorul montan al A8 costă 40 mil. euro/km: va fi cel mai scump și complex drum realizat vreodată în țară. Indicatorii tehnico-economici necesari lansării licitaţiei pentru construcţia sectorului montan al autostrăzii A8 (Miercurea Nirajului – Leghin) au fost aprobați de CNAIR: pentru cei circa 160 km au fost estimate costuri de 6,4 miliarde euro (fără TVA). (apix.ro)

Filmul zilei: Premiera filmului “Dune Part Two “a fost amânată pentru 15 martie 2024, din cauzei grevei de la Hollywood.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top