Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Luni 9 Octombrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9677 Lei sus
Dolar american – 4.6717 Lei sus
Lira sterlină – 5.7103 Lei jos
Francul elveţian – 5.1335 Lei jos

STIRI SCURTE

Israelul este oficial în stare de război. Poate declanșa ”activități militare semnificative”. Risc de extindere a conflictului. Cabinetul de securitate al Israelului a votat trecerea oficială a ţării în stare de război şi aprobarea pentru „activităţi militare semnificative”, a anunțat duminică biroul premierului Benjamin Netanyahu. (curs de guvernare)

Declarația Wizz Air cu privire la situația zborurilor către și dinspre Tel Aviv: Ca urmare a escaladării conflictului din Israel, am anulat zborurile către și dinspre Tel Aviv până la o notificare ulterioară. Wizz Air îi contactează direct pe pasagerii afectați, prin e-mail sau SMS, și le oferă opțiuni pentru reprogramare sau rambursare, precum și pentru cazare. Recomandăm pasagerilor care și-au rezervat biletele prin agenții de turism sau platforme online să apeleze la acestea pentru modificări ale rezervărilor. Continuăm să monitorizăm situația îndeaproape și suntem în legătură cu autoritățile relevante. Wizz Air își cere scuze pentru orice inconvenient, subliniind că siguranța și securitatea pasagerilor, echipajelor și aeronavelor rămân prioritatea sa numărul unu.

PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, vine în România. PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia în funcție de active, confirmă că va intra în România, operațiune anunțată anterior de Profit.ro. Loredana Coraș, avocat cu experiență la RTPR, BDA și BRD, a fost recrutată să coordoneze la nivel local operațiunile juridice ale sucursalei din România. (profit.ro)

DN Agrar şi ING Bank: Băncile sunt entuziaste să finanţeze sectorul, companiile trebuie să vină cu planuri de dezvoltare. Din 2015 consumul de lapte în România a crescut cu aproximativ 10%, dar producţia are un trend descres­cător, de la circa 4 milioane de tone de litri în 2015 la aproximativ 3,6 milioane de tone în 2022. Acest lucru s-a întâmplat din cauza scăderii numărului de vaci. La nivel mondial este preconizată în continuare o creştere a consumului de lapte, iar Europa de Est şi România ar putea beneficia de acest trend. (zf.ro)

Cum profită Rusia de atacul Hamas asupra Israelului. Kremlinul își propune să exploateze atacul Hamas asupra Israelului pentru a distrage sprijinul și atenția occidentală de la Ucraina, arată Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în evaluarea sa de duminică. (hotnews.ro)

BAT lansează gama de produse inovatoare veo™ fara tutun, din frunze de Rooibos. BAT România a anunțat lansarea primului produs încălzit fără tutun al companiei, comercializat sub brandul veo™. Compatibil cu dispozitivul glo, acest produs inovator oferă fumătorilor și consumatorilor adulți de produse cu nicotină o alternativă la fumat care nu conține tutun și nu implică ardere.

STIRI DIN IASI

350.000 de persoane sunt aşteptate la Catedrala Mitropolitană cu ocazia pelerinajului religios de Sfânta Parascheva. Pelerinajul sacru către Sfânta Parascheva în Iași se anunță ca un adevărat eveniment de proporții, cu o anticipată participare de 350.000 de suflete convergând spre Catedrala Mitropolitană în decursul următoarelor nouă zile. Cu o așteptare ce pare a se întinde pe o durată de până la 20 de ore pentru a ajunge la sfânta raclă, acest pelerinaj devine nu doar o călătorie spirituală, ci și o experiență ce testează răbdarea și devotamentul celor prezenți. Vezi și: Programul sărbătorilor Iaşului 2023.

Ele le-au făcut seara mai frumoasă miilor de pelerini de la Iași. Mai multe jandarmerițe au împărțit zâmbete și sfaturi. Nici „fetele de la SMURD” nu au lipsit din peisaj. (bzi.ro)

Planuri pentru o cursă Varșovia – Iași cu operatorul polonez LOT Polish Airlines. Detaliile exacte despre momentul în care zborurile către Iași vor deveni disponibile rămân încă sub semnul întrebării, punând pasionații de călătorii într-o anticipată așteptare. Cu toate acestea, decizia LOT de a adăuga Iașul pe harta sa de destinații confirmă statutul orașului ca o bijuterie turistică, aflată în lumina reflectoarelor internaționale.

ERA Park a anunțat oficial, pe contul de Facebook: ERA Park anunță oficial reluarea lucrărilor pentru extinderea complexului.

Munca la Iaşi, plătită tot mai prost: un angajat din trei are salariul minim, raport în creştere. Unde îi găsim pe cei mai mulţi? Oficial, în judeţul Iaşi sunt peste 60.000 de angajaţi plătiţi cu salariul minim, adică o treime din totalul de salariaţi din economia locală, conform datelor obţinute de „Ziarul de Iaşi” de la Inspecţia Muncii. Cele mai multe contracte de muncă plătite astfel sunt în domeniile de activitate comerţ, repararea autovehiculelor, transport şi construcţii. În prezent sunt trei niveluri ale salariilor minime: 3.000 de lei (agricultură şi industrie alimentară), 3.300 de lei (minimul de bază pe ţară) şi 4.000 de lei (construcţii) – vorbim despre valori brute. (Ziarul de Iasi)

Primul Kaufland din oraş cu etaj şi parcare verde: s-au emis certificatele de urbanism pentru magazin şi sens giratoriu. Când începe lucrarea? Kaufland ar putea începe lucrările la noul magazin din CUG în cursul anului viitor. La circa şapte luni de la aprobarea planului urbanistic zonal (PUZ) în plenul Consiliului Local (CL), Kaufland a obţinut două certificate de urbanism în cazul acestui proiect. (Ziarul de Iasi)

Primăria Popricani are în plan construirea unui parc agro-industrial în zona Cârlig. Primăria Popricani vrea să construiască un parc agro-industrial în Cârlig, conform unui documentații tehnice consultate de APIX.ro, în condițiile în care autoritatea locală are disponibilă o suprafață de peste 8.500 mp de teren. (apix.ro)

Filmul zilei: All the light we cannot see – vine pe Netflix din 2 noiembrie;

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top