Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Marti 10 Octombrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9677 Lei sus
Dolar american – 4.6717 Lei sus
Lira sterlină – 5.7103 Lei jos
Francul elveţian – 5.1335 Lei jos

STIRI SCURTE

Topul suprafețelor agricole în Uniunea Europeană

350.000 de persoane sunt aşteptate la Catedrala Mitropolitană cu ocazia pelerinajului religios de Sfânta Parascheva

Un număr de 651 de comune din România (23% din primăriile rurale) nu au avut în anul 2022 venituri proprii nici măcar pentru a plăti salariile. Vasluiul a excelat la acest capitol, cu 57 (peste 70% din totalul de 81 de comune din județ), aflate în această situație. De asemenea, bugetele a 412 comune (15% din primăriile rurale) din România au consemnat venituri proprii mai mici decât subvențiile primite de la bugetul central. (CursdeGuvernare)

De unde vine numele de Palestina și care este istoria statului Israel și a fâșiei Gaza care a dus la situația de astăzi. Daca vreti sa intelegeti mai bine ce se intampla acum in Israel. (nwradu.ro)

Volodimir Zelenski face prima sa vizită în România/ El va fi primit de preşedintele Iohannis, de premierul Ciolacu şi se va întâlni cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face, marţi, prima sa vizită oficială în România, urmând a fi primit de preşedintele Klaus Iohannis, de premierul Marcel Ciolacu. Totodată, el se va întâlni cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi va susţine un discurs în plenul comun. (news.ro)

De ce este Gaza epicentrul conflictului israeliano-palestinian. Ce a cauzat ultimele violențe și de ce nu se îmbunătățesc lucrurile. “Un moment de tip Pearl Harbor pentru Israel. Va exista o altă realitate. De când gruparea militantă islamistă Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza în 2007, enclava mică și suprapopulată a fost punctul central al conflictului militar dintre Israel și palestinieni. Tensiunile au atins un punct de fierbere sâmbătă, după ce militanții au tras aproximativ 2.200 de rachete din Gaza și și-au trimis luptătorii în sudul Israelului, determinându-l pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să spună că țara sa se află în război. (profit.ro)

Netflix a anunțat că unul dintre cele mai populare seriale din istoria sa se va încheia anul acesta. Netflix a anunțat că ultimul sezon al serialului „The Crown”, una dintre cele mai populare serii din istoria platformei americane de streaming, va fi difuzat în două părţi la finalul acestui an, relatează The Hollywood Reporter și News.ro. (hotnews.ro)

STIRI DIN IASI

Iată cum trebuie condusă o şcoală! Iaşul, la loc de cinste aseară pe scena Ateneului din Capitală: directorul anului este o ieşeancă. Directorul Anului 2023 din România este din Iaşi. Raluca Mariana Cozma, directoarea Şcolii Gimnaziale „Ion Ghica” de pe bd. Primăverii, Iaşi, produce de 4 ani schimbări în unitatea de învăţământ pe care o conduce, printre realizările sale numărându-se modernizarea şcolii, schimbarea unor instalaţii vitale, numeroase proiecte şi, cel mai important, reducerea abandonului şcolar până la lăudabilul procent de 0,3%. (Ziarul de Iasi)

Ce sumă infimă vei primi la pensie dacă ai salariu de doar 4.000 de lei. Deși majoritatea românilor plătesc peste 30 de ani la stat, pentru a-și asigura o bătrânețe cât de cât liniștită, majoritatea dintre aceștia ajung, la vârsta pensionării, să aibă un venit extrem de mic. În România, aproape 1.200.000 de bătrâni beneficiază de pensia minima, mai exact 1.125 de lei. Practic, seniorii ajung să nu primească nici măcar jumătate din suma cu care au cotizat. (Ziarul de Iasi)

Dezvoltatori, primari, medici, afaceriști, șef Antidrog la botezul organizat de viceprimarul Cezar Baciu! Cum a mers masa la restaurantul La Castel: „S-a dat 500 de euro de cuplu, dar am auzit și cu 1.800 de lei”. Aproape 250 de invitați au fost la petrecerea de după botezul lui Carol, băiatul viceprimarului Cezar Baciu și al partenerei, Mihaela Cazacu. În sala de la restaurantul La Castel s-au perindat primari, dezvoltatori, afaceriști. (bzi.ro)

Investiție de 4 milioane euro la o universitate ieșeană pentru o linie de vinificație. Universitatea pentru Științe ale Vieții (USV) va cheltui circa 4 milioane euro pentru construirea unei linii de vinificație în cadrul fermei „Vasile Adamachi”, alături de un depozit pentru fructe. În acest sens, USV a lansat deja licitația, contractul având o valoare estimată de peste 19 milioane lei. (apix.ro)

Filmul zilei: The Beekeeper. La cinema, în ianuarie 2024

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top