Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Miercuri 27 Septembrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9677 Lei sus
Dolar american – 4.6717 Lei sus
Lira sterlină – 5.7103 Lei jos
Francul elveţian – 5.1335 Lei jos

STIRI SCURTE

Statul român este obligat să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex. Colegiul de judecători ai Marii Camere a CEDO a respins contestația făcută de Guvernul de la București. (Hotnews)

Fermierii au recoltat 99% din suprafețele cultivate cu grâu, orz, orzoaică, ovăz și rapiță pentru ulei, iar producțiile sunt superioare anului trecut la toate culturile exceptând orzoaica și ovăzul. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, s-au obținut în total peste 10,9 milioane de tone de grâu, secară și triticale, cu 22,6 % în plus față de anul trecut. Este cea mai mare producție a ultimilor trei ani. (Economica)

Ce sunt dârele albe lăsate de avioane pe cer și care îi ”îmbolnăvesc” pe adepții teoriile conspirației și ”prietenii Oliviei Steer”. Controversa urmelor albe de pe cerul senin a reapărut pe internet, în special pe rețelele sociale. Aceasta apare pe măsură ce se conturează inclusiv mesaje extremiste sau naționaliste. Jurnalistul de știință Alexandru Mironov a explicat, la Digi24, cum se formează acestea. (digi24.ro)

Rubrica de stiri ale zilei este oferita astazi de catre DAMES, brandul de fashion, se extinde în sfera digitală prin lansarea aplicației mobile.

Cu o cifră de afaceri de 1.400.000 de euro în ultimul an și 70 de angajați, brandul DAMES este prezent pe piața modei din România din anul 2010, cu locația la Iași și a devenit cunoscutpentru ținutele de damă elegante și feminine, personalizate pe dimensiunile fiecărei cliente. Cu o misiune clară de a aduceunicitate în garderoba fiecărei femei, brandul s-a concentratîntotdeauna pe calitatea materialelor și designul deosebit.

Aplicația mobilă poate fi găsită gratuit, atât pe Android – link aplicație: https://bit.ly/3Rs7ywH – cât și pe IOS – link aplicație: https://apple.co/3Rs4JMd.

Guvernul a fost de acord cu creșterea procentului de taxare a băncilor în următorii doi ani. Guvernul a aprobat forma finală a noilor taxe cu care va merge în Parlament pentru asumare. Cabinetul s-a întâlnit în ședință pentru a discuta amendamentele și l-a preluat, printre altele, pe cel care prevede creșterea procentului de taxare a băncilor, potrivit unor surse guvernamentale. (profit.ro)

Gigantul Red Hat, preluat de IBM în cea mai mare achiziție din istoria sa, intră în România. Furnizorul de software open source pentru companii Red Hat, controlat de IBM, a deschis un birou în România, firma urmând să furnizeze activități de consultanță în tehnologia informației, relevă date analizate de Profit.ro. Gigantul american a intrat pe piața românească în anul 1991. (profit.ro)

S-a lansat hope.ro, un site cu știri pozitive.

STIRI DIN IASI

Cetăţenii de onoare ai Iaşului se înmulţesc în ritm accelerat. În ultimii nouă ani, dublu faţă de primii 20 de ani. Iașul va avea, de vineri, peste 300 de cetățeni de onoare. Astfel de distincții au fost acordate în ultimii 30 de ani, prin votul Consiliului Local (CL), dar cu preponderență în ultimii 5 ani. Până în decembrie 2019, decernarea unui astfel de titlu era strict în apanajul primarului: edilul-șef al Iașului propunea el personal acordarea distincției sau își asuma o propunere a societății civile. Începând cu 2020, titlurile se acordă în baza unui regulament. (Ziarul de Iasi)

El este poate ultimul cizmar al Iașului. A făcut pantofi la comandă pentru medici și artiști, iar acum s-a apucat de artă: „Nu mai merge cu cizmăria, acum fac măști la comandă”. El este poate ultimul cizmar al Iașului, deoarece a renunțat la această meserie și s-a apucat de artă, făcând măști la comandă pentru sărbătorile de iarnă. Acesta a fost vestit în oraș. A făcut pantofi la comandă chiar și pentru renumiți medici și artiști. (bzi.ro)

Aeroportul Iași a avut, în 8 luni, un trafic de pasageri mai mare față de întreg anul 2022. Traficul de pasageri la Aeroportului Iași a trecut pragul de 1,5 milioane de pasageri în primele 8 luni ale anului, un număr mai mare de călătorii față de întreg anului 2022. În luna august 2023, conform Asociației Aeroporturilor din România, traficul a fost de circa 250.000 de pasageri. (apix.ro)

Subsolul Tehnic unde va fi si zona de triere și verificare a bagajelor de cală de la T4 IASI Airport.

Scriitori consacrati din 25 de ţări vor participa la editia din acest an a FILIT ce va avea loc luna viitoare la Iasi. Organizatorii FILIT Iasi au anuntat ca la cea de-a XI-a ediţie a evenimentului care va avea loc în perioada 18-22 octombrie vor lua parte invitaţi din 25 de ţări, nume importante ale literaturii contemporane din străinătate şi din ţară. (Stirea de Iasi)

Biblioteca Județeană Iași ii invita pe ieseni, vineri, 29 septembrie, la Noaptea Cercetătorilor. Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași vă invită vineri, 29 septembrie 2023, începând cu ora 16.00, pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, la Noaptea Cercetătorilor Europeni – Science4future-II, un eveniment inedit care se desfășoară simultan în peste 400 de orașe din Europa. (Stirea de Iasi)

Filmul zilei: Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One | Official Trailer (2023 Movie) – Tom Cruise

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top