Stiri

Top 5 Stiri din Iași, Miercuri 8 Noiembrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9677 Lei sus
Dolar american – 4.6717 Lei sus
Lira sterlină – 5.7103 Lei jos
Francul elveţian – 5.1335 Lei jos

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

Tu ce faci de Revelion 2024? Vezi aici lista de petreceri de Revelion 2024 din Iași!

STIRI SCURTE

Black Friday la Fashion Days 2023: 72 de produse-vedetă

Primele produse “vedetă” de la eMAG Black Friday 2023 (actualizata astazi)

Impozitarea muncii în România, cea mai mare dintr-o listă de 16 țări europene analizate. Impozitarea muncii în România este printre cele mai împovărătoare raportat la costul total suportat de angajator, arată un studiu comparativ realizat de Romanian Business Leaders (RBL) privind impozitarea veniturilor din salarii în 16 țări europene, analizând cotele de impozit și contribuții sociale care se aplică salariilor, pentru două praguri de venituri: echivalentul a 1.000 euro brut și, respectiv, a 3.000 euro brut pe lună. (economedia.ro)

UiPath se va implica în digitalizarea ANAF. Experții UiPath, primul unicorn fondat de antreprenori români, listat în 2021 la bursa de la New York, se vor implica în digitalizarea operațiunilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), instituție cu mari probleme IT de foarte mulți ani, planul fiind convenit în discuția avută, la Guvern, de premierul Marcel Ciolacu cu Daniel Dines, fondatorul companiei. Surse oficiale au precizat pentru Profit.ro că fondatorul UiPath a fost de acord să ajute la digitalizarea Fiscului și s-a convenit că experții UiPath vor lucra la un plan în acest sens. (profit.ro)

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că un număr de 93 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo. (News.ro)

Producția mondială de vin, la cel mai redus nivel din ultimii 60 de ani. Producția mondială de vin a scăzut anul acesta la cel mai redus nivel din ultimii 60 de ani, din cauza recoltei slabe din emisfera sudică și unele țări europene mari producătoare, a estimat Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV). (profit.ro)

Peste câteva săptămâni se lansează producția noului Duster la Mioveni/La începutul anului 2025 intră în producție și Bigster. Noua generație Dacia Duster va fi lansată în producție la Mioveni ,,peste câteva săptămâni” a anunțat, marți, la București, directorul general Dacia România, Mihai Bordeanu. Duster este cel mai bine vândut SUV din ultimii 6 ani, potrivit lui Bordeanu. (economedia.ro)

STIRI DIN IASI

Grindeanu anunță că a început procedura pentru semnarea contractului pe lotul 3 al Autostrăzii Moldovei/ Secretar de stat la Transporturi : CNAIR semnează contractul cu Nurol (Turcia). După doi ani pierduți la CNSC și CAB nu s-au mai depus contestații la ultimul lot fără constructor de pe A 7. (economedia.ro)

Se deschide prima pista de Karting la Iași. Mai durează puțin până când se va anunța ziua lansării iar locul unde va fi pista de karting de la Iași este pe Calea Chișinăului in incinta fostei cladiri Baurom.

De ce stau centurile Iaşului blocate în birocraţie? Niciun proiect de variantă de ocolire nu a ieşit din hârtii. Deşi proiectul Uricani – Cicoarei e vechi de 16 ani, documentaţia s-a împotmolit în comisii. Ministrul Transporturilor recunoaşte că proiectantul “trage mâţa de coadă” şi pe Centura Iaşi-Est. (Ziarul de Iasi) Proiectul Uricani – Cicoarei ar fi extrem de util iesenilor.

Care este traseul pistelor de biciclete propuse la Iași în master planul „Velo”. Un document strategic care să redefinească deplasarea cu bicicleta pe raza municipiului Iași a fost recent întocmit de o firmă de specialitate (Geoartis), la comanda Primăriei, master planul „Velo” fiind acum în faza de dezbatere publică, înainte de a fi aprobat de către autorități. n prezent, pe raza municipiului Iași sunt 8 trasee de piste de biciclete, dar rețeaua prezintă numeroase deficiențe, de la modul de amenajare și până la lipsa continuității, lungimea totală fiind de 26,5 km: aleea M. Sadoveanu – Rond Agronomie (3,4 km), Rond Agronomie – Piața Eminescu (2,6 km), bld. Independenței – str. Elena Doamna (1,6 km), Splai Bahlui – mal stâng (5,4 km), Splai Bahlui – mal drept (5,4 km), bld. Țuțora – bld. Primăverii (1,1 km), Podu Roș – Nicolina – CUG (3,9 km) și Păcurari (3,1 km). (apix.ro)

Drumul Iași-Suceava: ultima porțiune, aflată încă în lucru, a ajuns la un stadiu de 90% în execuție. Lucrările la drumul Iași-Suceava pe ultimul tronson de 40 km au ajuns la un grad de execuție de 90%, a anunțat Consiliul Județean (CJ) Iași, fiind create premisele ca porțiunea să fie dată în folosință la începutul anului viitor. (apix.ro)

Burse mai multe și cu valori mai mari pentru studenții USV Iași.

Studenții de la UMF Iași au realizat cea mai avansată inimă artificială din lume care poate rezista 100 de ani. O echipă de români, formată din studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) au castigat Marele Premiu la un concurs ce a avut loc în Texas – SUA, concurs care își propune să încurajeze și să sprijine cercetarea dedicată dezvoltării inimii artificiale. (Stirea de Iasi)

Filmul zilei: The Crown- sezonul 6, partea 1 / Netflix

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top