Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Vineri 13 Octombrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9677 Lei sus
Dolar american – 4.6717 Lei sus
Lira sterlină – 5.7103 Lei jos
Francul elveţian – 5.1335 Lei jos

STIRI SCURTE

Prețul benzinei standard a coborât astăzi sub 7 lei/l în stațiile, în urma ieftinirii efectuate de liderul pieței, OMV Petrom, cu 11 bani/l a acestui tip de carburant și cu 10 bani/l a motorinei, după 5 zile în care prețurile au rămas neschimbate, relevă date analizate de Profit.ro.

Începând din acest an, Transalpina și Transfăgărășan, două dintre cele mai populare drumuri turistice din România, nu vor mai fi închise în funcție de perioada calendaristică, ci doar în funcție de condițiile meteo. (Airlines Travel)

Rata anuală a inflației a scăzut în septembrie la 8,8%, de la 9,4% în august. Creșteri substanțiale de prețuri față de august s-au înregistrat la combustibili, cartofi, utilități, curent electric, chirii și transport aerian. Prețurile alimentelor au crescut cu 10,4% față de septembrie 2022, cele ale mărfurilor nealimentare, cu 6,7%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 12,1%. (Profit.ro)

Câştigul salarial mediu brut a fost de 7.258 de lei în august 2023, cu 59 de lei (0,8%) mai mic decât în luna precedentă, iar cel net s-a situat la 4.531 de lei, în scădere cu 34 lei (0,7%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. (Digi24.ro)

În perioada august 2021 – iunie 2023, Hamas a primit finanțări în crypto de aproximativ $41 de milioane. În aceeași perioadă, în portofelele digitale deținute de Palestinian Islamic Jihad au intrat $93 de milioane. (WSJ)

Cine este Mohammed Deif, comandantul Hamas care timp de peste doi ani a pus la cale atacul asupra Israelului? Israelul consideră atacul devastator de săptămâna trecută comis de Hamas drept propriul moment 11 septembrie. Mintea secretă din spatele atacului, militantul palestinian Mohammed Deif, l-a numit “Potopul al-Aqsa”. (hotnews.ro)

Reglementări privind operațiunile bursei de cereale. Un proiect de lege privind funcționarea bursei de cereale este acum în atenția fermierilor români. Acest proiect legislativ a fost depus la Senat și vizează modificarea și completarea Legii 357/2005 referitoare la bursele de mărfuri. Scopul acestor schimbări este de a facilita accesul deschis al producătorilor și comercianților pe piață, eliminând eventualele obstacole în calea liberei circulații a mărfurilor și produselor tranzacționate. (agripedia.ro)

STIRI DIN IASI

Restaurantul Local by krud propune o nouă experiență culinară bazată pe ingrediente de la producători locali, în noua locație din Palas Campus. Zona de food şi servicii de la parterul Palas Campus, de pe Sf. Andrei, are acum un nou restaurant. Local by krud este un concept de fast-casual dining, unde se folosesc ingrediente proaspete și carne neprocesată, iar totul este pregătit de la zero, în funcție de preferințele clientului. Sustenabilitatea și susținerea afacerilor autohtone sunt valorile Local by krud, astfel că, în locație, fructele şi legumele sunt proaspete și aduse de la producători locali, iar carnea angus provine de la ferme exclusiv românești.

Târgul de Cariere revine la Palas, în weekend. Peste 2.000 de oportunități de angajare pentru specialiști sau tinerele talente. O nouă ediție Târgul de Cariere va avea loc în acest final de săptămână, la Palas, unde sunt așteptați peste 7.000 de candidați. Cel mai mare eveniment de recrutare și employer branding din regiune reunește angajatori din domenii variate, printre aceştia şi compania IULIUS, care vine cu oportunități pentru specialiști, dar și pentru tinerele talente aflate la început de drum.

Restaurante digitale | Tiki Bistro sau cum au ajuns trei tineri care au „cablat” țara la internet să hrănească 1.000 de clienți zilnic. Un lucru pe care puțină lume îl știe despre fondatorii Tiki Bistro & Cafeneaua Piața Unirii este că aceștia și-au avut startul în afaceri în domeniul telecomunicațiilor, construind rețele de Internet și televiziune prin cablu mai întâi în Iași, iar apoi în toată țara. (wall-street.ro)

Unul dintre cei mai mari discounteri din Europa Centrală și de Est va intra pe piața ieșeană. Aurora Multimarket SRL pregătește lansarea unui magazin la Iași, după ce, săptămâna trecută, a deschis primul său magazin din România, la Suceava. Lanțul de magazine este cunoscut ca fiind unul dintre „cei mai mari trei discounteri din punct de vedere al numărului de magazine nealimentare din Europa Centrală și de Est”. (apix.ro)

Lovitură de graţie de pe Aeroportul Iaşi pentru TAROM? Un proces de milioane care ar putea pune pe butuci operatorul de stat. Aeroportul Iaşi nu a mai avut răbdare şi a chemat în instanţă Transporturile Aeriene Române SA, societate pe care o cunoaştem mai ales sub numele TAROM, pentru neplata facturilor din ultimele patru luni ale anului trecut. Procesul deschis în martie a avut patru termene, dintre care unul – cel mai lung, la interval de trei luni – a fost dispus pe fondul protestului magistraţilor. Până să se pronunţe instanţa, TAROM şi-a achitat datoriile care depăşeau 1,1 milioane de lei. Dar judecătorii Tribunalului Iaşi au ordonat debitoarei „să plătească creditoarei, în 30 de zile de la comunicarea prezentei ordonanţe, penalităţi de întârziere de 0,04 la sută/zi de întârziere, calculate la debitul principal de 1.132.047,76 lei reprezentând contravaloare restantă” pentru cele zece facturi reclamate de Aeroportul Iaşi. (Ziarul de Iasi)

Top 10 – Cei mai mari contributori la bugetul local. Situaţie paradoxală: primul plăteşte cât ceilalţi nouă la un loc. În top, şi jocurile de noroc. (Ziarul de Iasi)

Filmul zilei: Crimele din Osage County: Bani însângerați / Killers of the Flower Moon

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top