Stiri

Topul celor mai doriţi angajatori în 2015

Topul celor mai doriţi angajatori în 2015Studiul “Cei mai doriţi angajatori” este cel mai cuprinzător instrument de pe piaţă care măsoară gradul de atractivitate a brand-urilor de angajatori şi așteptările pe care tinerii le au de la aceştia.
Studiul dezvăluie percepţiile candidaţilor în raport cu angajatorii de pe piaţa romȃnească, oferind astfel angajatorilor informaţia necesară pentru înţelegerea pieţei şi pentru dezvoltarea strategiilor de employer branding.

“Contextul în care angajatorii operează pe piaţa din România s-a schimbat mult în ultimii ani: numărul studenţilor a scăzut aproape la jumătate faţă de 2008, sistemul educaţional nu este adaptat la cerinţele pieţei, fenomenul de “brain drain” în continuare prezent pe plan local sunt doar câteva dintre aspectele care determină organizațiile să schimbe modul în care abordează procesul de recrutare. Pentru companii devine o necesitate construirea unui brand puternic de angajator.

Pentru a se asigura că vor atrage acele talente de care organizaţia are nevoie, companiile au nevoie de informaţii specifice cu privire la grupul ţintă şi comportamentul acestora, iar studiul “Cei mai doriţi angajatori” le pune la dispoziţie astfel de date” – Alexandra Manolache, Coordonator proiecte Recrutare & Employer Branding, Catalyst Solutions.

Companiile din IT domină topul celor mai doriți angajatori. Companiile care se plasează pe primele 10 poziții în 2015 sunt: Oracle, Google, Microsoft, IBM, OMV Petrom, Continental, Vodafone, Renault România, HP şi Coca – Cola HBC. Topul este dominat aşadar de angajatorii din domeniul IT&C, petrol și gaze, automotive şi FMCG. În top 20, sunt reprezentate industriile financiar-bancar, consultanță, BPO şi inginerie.

Rezultatele studiului Cei mai doriţi angajatori 2015 indică o creștere a interesului pentru industria IT&C, în rândul candidaților cu profil economic, în timp ce industria bancară este pe un trend descendent. In rândul candidaților cu profil tehnic, industria de software development continuă să fie în topul preferințelor. Industria auto este mai puțin populară decât în anii anteriori, însă oil&gas și ITO/ BPO devin din ce în ce mai populare în rândul acestor candidați.

În topul criteriilor în funcţie de care respondenţii îşi aleg angajatorul se plasează pachetul de salarii şi beneficii oferit de compania respectivă. Următoarele criterii variază în funcţie de profilul repondenților. Dacă pentru candidaţii cu profil economic contează reputaţia companiei, pentru cei cu profil tehnic este important pachetul de training-uri şi programe de dezvoltare pe care le pot accesa în cadrul companiei.

În ceea ce priveşte aşteptările salariale, acestea au crescut în special în cazul segmentului de candidaţi cu mai puţină experienţă practică (sub 3 ani). În plus, rezultatele studiului din 2015 arată o creştere a interesului respondenţilor cu profil economic si pentru alte beneficii oferite de angajatori, precum asigurările medicale, în timp ce în rândul respondenților cu profil tehnic s-a înregistrat o mică scădere a interesului pentru pachetul de beneficii.

cei-mai-doriti-angajatori-2015

O altă dimensiune explorată în studiul Cei mai doriţi angajatori 2015 se referă la canalele de comunicare folosite de respondenți. Cercetarea dezvăluie că portalurile de joburi (65,50%) şi site-urile companiilor (58,75%) sunt principalele canale de informare, în timp ce, oportunitățile de a interacționa direct cu angajatorii, precum cele de tipul Zilele porţilor deschise (Open Days), sunt preferate de majoritatea respondenţilor (53.82%). În plus, modalităţile de interacţiune cu reprezentanţii companiilor sunt cele mai de încredere metode de informare. O diferenţă importantă observăm în privinţa canalelor de comunicare preferate, în raportul dintre profesionişti vs studenţi. Dacă persoanele entry-level (pana in 3 ani experienta) preferă internship-urile şi târgurile de carieră pentru a se informa în privinţa companilor, persoanele cu experienţa plasează în top 3 al preferințelor site-urile de carieră ale companiilor, portalurile de carieră și evenimentele de tip Open Day.

Care sunt aspectele care ar determina relocarea? În contextul în care în anumite industrii resursele umane sunt extrem de limitate, iar mobilitatea persoanelor care deţin anumite competențe este soluţia, câteva dintre întrebările studiului au vizat acest aspect al relocării talentelor şi motivele care stau la baza unei astfei de decizii. În urma interpretării rezultatelor a reieşit că salariul, pachetul de beneficii şi posibilitatea de dezvoltare profesională sunt principalele 3 criterii în funcţie de care respondenţii sunt dispuşi să se relocheze.

Analizele prezentate sunt globale și putem vedea modificări destul de mari în preferințe atunci când vorbim de anumite regiuni, niveluri de experiență sau domenii de activitate.

Rezultatele studiului din acest an se bazează pe informaţiile colectate în urma unui chestionar online în perioada februarie – mai 2015. La studiul din acest an au participat 12 241 respondenţi cu profil economic (4 438), tehnic (5 352) şi socio-uman (2 451).

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top