Stiri

Topul știrilor din Iași, Joi 11 Aprilie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9764 Lei sus
Dolar american – 4.6195 Lei sus
Lira sterlină – 5.8296 Lei jos
Francul elveţian – 5.2893 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

Produsul Intern Brut al Româ­niei, adică valoarea adăugată care se produce în ţară, a ajuns la 1.600 mld. lei în 2023, conform celor mai recente date statistice publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este cel mai mare nivel din istorie. PIB-ul a crescut de 2,5 ori numai în ultimii 10 ani, de la 640 mld. lei în 2013, la peste 1.600 mld. lei în 2023. Romania devine a douăsprezecea putere economică din Europa, după Danemarca şi înaintea Cehiei, Finlandei și Portugaliei. (ZF)

Organizaţia Greenpeace afirmă, într-un raport, că au fost identificate legături ale unui număr de cel puţin şapte furnizori IKEA din România cu distrugerea pădurilor naturale sau a altor arii cu valoare ridicată de conservare. IKEA a transmis că ia acuzaţiile foarte în serios şi că, în cazul în care descoperă nereguli, ia măsuri imediate, care pot merge până la întreruperea relaţiilor de afaceri. (News.ro)

Sport: FC Barcelona a învins în deplasare, scor 3-2, gruparea PSG, în manşa tur a sferturilor de finală din Liga Campionilor. Atletico Madrid a trecut de cei de la Borussia Dortmund, 2-1, în manşa tur a sferturilor de finală din Liga Campionilor.

Start-up-ul local bonapp.eco a intrat şi pe piaţa din Braşov cu aplicaţia sa contra risipei de mâncare. Până acum, aplicaţia a atras 200.000 de utilizatori din Bucureşti şi Cluj-Napoca. Start-up-ul local bonapp.eco, care a lansat în noiembrie 2021 aplicaţia mobilă cu acelaşi nume care le oferă utilizatorilor reduceri la mâncare care se apropie de data expirării, a intrat de astăzi şi pe piaţa din Braşov, acesta fiind acum al treilea oraş în care este disponibilă aplicaţia după Bucureşti şi Cluj-Napoca. Start-up-ul s-a lansat cu 30 de parteneri în Braşov, care au magazine alimentare, restaurante, brutării şi cafenele. Printre aceşia se numără brand-uri precum Domino’s Pizza, Glovo Express, Haplea, Hello Donuts, NoodlePack, Starbucks şi Secom, precum şi magazine sau restaurante locale. (zf.ro)

Ziare influente din Elveţia au criticat miercuri decizia istorică privind schimbările climatice luată de CEDO împotriva guvernului elvețian, presa din țara cantoanelor notând că aceasta riscă să submineze democraţia şi să crească influenţa politică a grupurilor ecologiste. (Hotnews)

STIRI DIN IASI

Surpriză pentru posesorii de Tesla: Iași, Bacău și Deva vor primi stații Supercharger. Recent, fanii Tesla din Iași, Bacău și Deva au avut parte de o veste plăcută: aceste orașe au câștigat la vot pentru a găzdui câte o stație Supercharger. Chiar dacă momentul exact al construcției nu este încă cunoscut, entuziasmul este mare, mai ales că există posibilitatea ca aceste stații să fie deschise și altor mărci de automobile electrice.

Mihai Chirica sustine că procesul este anevoios din cauza formalităților Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a acordat un credit Iașului pentru derularea proiectului. Modernizarea zonei de acces către depou Dacia implică modernizarea podului peste pârâul Rediu, modernizarea în integralitate a străzii Strămoșilor plus Rond Dacia și crearea unei stații intermodale, precum și pregătirea conectării sistemului de transport public cu noua linie de tramvai prevăzută pentru deservirea transportului public cu tramvaiul către zonele din est ale municipiului Iași. (radiohit.ro)

Dosarul Uber Nord Est: Fiscul ieșean cere atragerea răspunderii în cazul șefului RAR Neamț pentru o datorie de 1,7 milioane de euro. Consilierul PSD (din județul Neamț), Florin Adrian Hopșa, antreprenor cu o firmă în faliment înregistrată în județul Iași, nu scapă prea ușor de ANAF. Agenția Județeană a Finanțelor Publice a deschis un proces pe numele politicianului, pe care îl vrea răspunzător, în calitate de beneficiar real al SC Uber Nord Est, pentru o datorie de 8.428.725 lei. Alături de Hopșa, citat ca pârât în procesul de antrenare a răspunderii este și Marius Constantin Ifrim, administratorul companiei falimentare de transport. (Ziarul de Iasi)

ANIF declanșează campania de irigații în avans din cauza secetei. Până în prezent, aproape un milion de hectare au fost contractate pentru irigare la nivel național, iar Iașiul se află pe locul 9 în topul județelor care au încheiat contracte de udare. (agripedia.ro)

BCR vrea să vândă cu 4.5 milioane de euro sediul cu 9 etaje din Podu Roș. Sunt așteptate și autoritățile locale. Imobilul de 9 etaje din Iași, construit în anul 1994, este listat pentru vânzare la un preț de pornire de 4,5 milioane de euro, clădirea având o suprafață totală de aproape 5.000 mp. BCR va continua să folosească o parte din imobilul din Podu Roș pentru operațiunile sale, deoarece tranzacția de vânzare a proprietății implică și închirierea unei părți din spațiu de la noul proprietar, conform datelor prezentate în oferta de vânzare. (Ziarul de Iasi)

Atenție! Un individ cu doi câini de luptă vrea să racoleze eleve pentru studiourile de videochat: „El frecventa zona dintre Podu Roș și Carrefour Felicia”. Situație alarmantă lângă Colegiul „Mihail Sturdza”, după ce un individ dubios a fost reținut. Acesta aborda tinerele care ieșeau de la școală, oferindu-le oferte de la un studio de videochat. Individul a mai fost văzut de alți oameni în proximitatea mai multor unități de învățământ. (bzi.ro)

Primăria amenajează un drum provizoriu în Moara de Vânt pentru acces la spitalul regional. Lucrările la Spitalul Regional de Ugență (SRU), din perspectiva organizării de șantier, vor începe pe 19 aprilie, iar Primăria a intrat pe ultima sută de metri în demersul de a amenaja un drum provizoriu care să faciliteze accesul spre șantier dinspre bd. C.A. Rosetti. (apix.ro)

Au început lucrările de reabilitare a clădirii Filarmonicii. Constructorul Iasicon a început lucrările de reabilitare a clădirii monument istoric în care funcționează Filamornica la circa o lună de la semnarea contractului cu Consiliul Județean (CJ) Iași. Firma are, deocamdată, fonduri care vor ajunge pentru 3 luni, dar CJ și-a asumat finanțarea continuă a obiectivului până la momentul accesării fondurilor UE. (apix.ro)

Filmul zilei: Joker: Folie à Deux | Official Teaser Trailer

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top