Stiri

Topul știrilor din Iași, Joi 16 Mai 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9764 Lei sus
Dolar american – 4.6195 Lei sus
Lira sterlină – 5.8296 Lei jos
Francul elveţian – 5.2893 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI DIN IASI

Eu cu cine votez? Lista candidaților la Primăria Iași 2024.

Iașul pune România pe harta celor mai bune 50 de pizzerii din Europa. Pizzeria Zano din Iași, singura din România prezentă în acest clasament, ocupă locul 49 în Europa conform ghidului 50 Top Pizza 2024. Decernarea trofeului a avut loc în cadrul unui eveniment organizat ieri, 13 mai, la Madrid. 50 Top Pizza, considerat de oamenii din branșă ca fiind cea mai importantă autoritate de evaluare la nivel mondial în lumea pizza, realizează clasamente cu pizzerii și pizzaioli și organizează evenimente în cadrul cărora se reunesc actorii importanți ai domeniului. Inspectorii și curatorii 50 Top Pizza sunt independenți și fac vizite anonime neanunțate, nedezvăluindu-și calitatea nici după părăsirea locației.

Șefi din cadrul CNIR se întrec în demolarea proiectului autostrăzii A8. Reacția unui fost secretar de stat. Adrian Covăsianu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, atrage atenția asupra unei emisiuni TV în care șefi din transporturi au discutat despre autostrada A8 în termeni extrem de nefavorabili. Ei propun printre altele un Parteneriat Public Privat, variantă ce a mai fost luată în discuție pe vremea controversatului Liviu Dragnea pentru întârzierea proiectului. De asemenea, unul dintre ei ar fi menționat la un moment dat că: „A8-ul este o greșeală!”. Mai jos redăm integral postarea făcută de Adrian Covăsianu. (Ziarul de Iasi)

S-a deschis magazinul de artă „UAP Today. Tomorrow. Tonitza” de pe Lăpușneanu. Eveniment în cadrul Romanian Creative Week. În prima zi de Romanian Creative Week, Uniunea Artiștilor Plastici din Iași și-a “despachetat” cadoul primit de la organizatori: Galeria de Artă Tonitza de pe strada Al. Lăpușneanu a fost reamenajată din fonduri RCW și oferită artiștilor sub forma unui spațiu care poate servi simultan ca magazin, dar și ca loc de expunere a lucrărilor de artă. (Ziarul de Iasi)

Cozi întinse de mașini pe zona Păcurari – Canta: lipsa alternativelor de trafic a paralizat circulația. Traficul din zona Păcurari – Canta a devenit un coșmar pentru șoferi: acest lucru se-ntâmplă de ceva timp, dar, în ultimele săptămâni, problemele s-au acutizat. Lucrările efectuate la calea de rulare de pe Canta și, acum, asfaltările făcute de Citadin, au dus la o supraaglomerare în aproape toate momentele zilei, nu doar la orele de vârf. (apix.ro)

Două milioane de lei pentru reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare din Piața Palatului Culturii. Proiectul de reabilitare a statuii lui Ștefan cel Mare, din Piața Palatului Culturii, are o valoare estimată la aproape 2 milioane lei, conform unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut luni, 20 mai, de plenul Consiliului Local (CL) și care prevede aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției. (apix.ro)

Biserica „Trei Ierarhi” din Iași, la un pas să intre în Patrimoniul Mondial UNESCO. Castelele Peleş şi Pelişor, fostele închisori comuniste, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi şi Biserica episcopală „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Argeşului din Curtea de Argeş, Peştera Movile – au fost înscrise în lista indicativă de ţară pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan, transmite News.ro.

Sentință surpriză și definitivă la Suceava: Achiziția Spitalului Mobil Lețcani a fost corectă. Liberalii cer un răspuns de la DNA. Curtea de Apel Suceava a anulat în rejudecare și ce mai lăsase valabil Tribunalul din raportul Curții de Conturi privind achiziția spitalului mobil de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest. Inspectorii de conturi au verificat derularea licitației la nici trei luni de la inițierea ei pe procedura accelerată permisă de Comisia Europeană în debutul pandemiei de Covid-19. (Ziarul de Iasi)

Sport Fotbal Iasi: Primele două achiziții ale Politehnicii costă 30 000 de euro. Iașul, care a renunțat la trei jucători, mai are doar 11 fotbaliști sub contract. Scăpată la milimetru de emoțiile retrogradării, Politehnica Iași a început deja să-și facă planurile pentru sezonul următor, principalele dileme fiind legate de componența lotului de jucători. Șefii clubului ieșean au confirmat oficial că trei dintre componenții echipei actuale vor părăsi Copoul. Este vorba de fundașul dreapta Mădălin Martac, stoperul Matija Katanec și aripa Kevin Kabran, cărora nu li se va mai prelungi contractele, care au ajuns la final. (Ziarul de Iasi)

STIRI SCURTE

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ, dr. Daniel Coriu, a prezentat datele unui studiu sociologic din care reiese că 34-36 la sută dintre medici au burbout, iar 58 la sută dintre cei tineri vor să părăsească România pentru a profesa în străinătate pentru condiţiile mai bune de muncă. (News.ro)

Ambasadoarea SUA l-a contrazis pe premierul Marcel Ciolacu, care declarase că românii vor scăpa de vize în această toamnă. Kathleen Kavalec a precizat că, și dacă rata de refuz va scădea sub 3%, „va dura câteva luni implementarea acestui program, așa că probabil” România nu va scăpa de vizele de SUA anul acesta. „Poate în 2025 cel mai devreme, da”. (Libertatea)

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a admis că programul „Rabla Plus” pentru persoane fizice merge „sub așteptări”. Drept urmare banii vor fi redistribuiți persoanelor juridice. Cererea de la persoanele fizice a scăzut din cauza reducerii subvenției. (Economica)

Ministerul moldovean al Justiţiei a cerut unei instanţe din Chişinău să impună restricţii asupra activităţilor politice ale partidului pro-rus „Şansă” timp de şase luni. Partidul pro-rus este legat de oligarhul fugar Ilan Şor, care a fost condamnat anul trecut în absenţă la 15 ani de închisoare pentru fraudă. (Digi24)

Ministrul Investiţiilor, Adrian Câciu a declarat că, aşa cum spunea la începutul anului, salariul mediu net de peste 1.000 euro va deveni normalitate în 2024 iar cifrele de la Institutul Naţional de Statistică ne confirmă acest lucru. Ministrul arătă că salariul mediu net a depăşit 1.000 euro pe lună, ajungând la 1.043 euro în valoare nominală. (News.ro)

Cardurile clienților Raiffeisen vor fi înlocuite cu carduri sub sigla Visa. n următoarea perioadă, toate cardurile clienților Raiffeisen vor fi înlocuite, treptat, cu carduri sub sigla Visa: cardurile de credit în perioada 15 iulie – 31 octombrie 2024, iar cardurile de debit în perioada 1 august 2024 – 31 martie 2025, potrivit unui comunicat de presă al companiei. (economedia.ro)

Educație și învățământ: Un băiat de doar 9 ani, copilul unor poliţişti clujeni, îşi loveşte colegii şi îi ameninţă cu moartea. Copilul susţine că: „el nu poate păți nimic, că tatăl lui îi va închide pe toți”. Elevii unei clase de la Liceul Avram Iancu sunt supuşi zilnic la acte de bullying și violență fizică și verbală de către colegul lor de clasă T.C. fiul a doi poliţişti din cadrul IPJ Cluj. Părinţii elevilor au făcut nenumărate plângeri, atât la conducerea şcolii cât şi la Inspectoratul Şcolar şi DGASPC Cluj, însă măsurile luate au fost ineficiente. Elevul problemă continuă să îşi terorizeze colegii care refuză să mai meargă la şcoală. (Ziarul de Cluj)

RCS & RDS devine Digi Romania. Această tranziție marchează un nou capitol în evoluția și consolidarea poziției companiei pe piața de telecomunicații și reconfirmă angajamentul de a oferi cele mai bune soluții de conectivitate, adaptate cerințelor și nevoilor tot mai diverse ale utilizatorilor, într-o lume digitală în continuă schimbare. (compuerblog.ro)

Filmul zilei: Tati part-time, film romanesc de comedie foarte simpatic.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top