Stiri

Topul știrilor din Iași, Joi 21 Martie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9764 Lei sus
Dolar american – 4.6195 Lei sus
Lira sterlină – 5.8296 Lei jos
Francul elveţian – 5.2893 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

România a importat anul trecut 7,37 de milioane de tone de petrol pentru care s-au plătit 4,12 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Față de anul precedent, în 2023 importurile au scăzut semnificativ atât în termeni de volum, cât mai ales în termeni de valoare. Din Kazahstan importăm două treimi din petrolul adus în țară, pe fondul embargoului impus Rusiei. (Economica)

România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcții în ianuarie. Lucrările de construcții au scăzut cu 1% în Uniunea Europeană și au crescut cu 0,5% în zona euro în ianuarie 2024, comparativ cu luna precedentă, când se înregistrase un avans de 1,3% în UE și de 0,5% în zona euro, arătă datele publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică. (Profit.ro)

România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite țări din 143 de țări. Anul trecut, țara noastră se afla pe locul 24, potrivit Raportului Mondial al Fericirii. Finlanda este pe primul loc pentru al șaptelea an consecutiv. (News.ro)

Ministrul Finanțelor spune că se va extinde perioada pentru care nu se aplică sancțiuni în sistemul eFactura până la 31 mai. Primele sancțiuni pentru neîndeplinirea obligației de a raporta și în e-Factură, în termen de 5 zile lucrătoare, facturile emise ar urma să fie aplicate de la 1 iunie. (economedia.ro)

12 restaurante Pizza Hut din România, închise. Sphera Franchise Group (SFG), societatea care operează în România lanțurile KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell, a închis 12 restaurante Pizza Hut de pe piața locală. (Profit.ro)

STIRI DIN IASI

Noaptea Muzeelor 2024, ediție aniversară pe 18 mai 20 de ani de Noaptea Muzeelor în România. Evenimentul Noaptea Muzeelor va fi organizat sâmbătă, 18 mai, și va sta sub semnul cifrei 20. Așteptată cu nerăbdare în fiecare an, mai ales de către publicul larg, Noaptea Muzeelor #20 se va desfășura pe tot parcursul zilei de 18 mai, până târziu în noapte, concomitent cu mai multe țări europene.

Proiecte pentru energie verde la Iaşi cât un reactor nuclear sau cât trei hidrocentrale de tipul celei de la Bicaz. Iașul ar putea deveni un pol de producție a energiei regenerabile: mai mulți investitori așteaptă să primească undă verde de la mediu pentru construirea de parcuri eoliene și fotovoltaice în mai multe comune din județ. (Ziarul de Iasi)

Se închide barajul de la Acumularea Hidroenergetică Pașcani. Se vor monta echipamente de 67 de milioane lei. A fost lansată licitația pentru achiziția și montarea stavilelor și a instalațiilor de acționare a lor. Peste baraj trebuie construit și un pod n mai sunt lucrări de făcut la acumularea propriu-zisă și la centrala hidroelectrică. (Ziarul de Iasi)

Orașul din România care le are pe toate vrea și „Autostrada Albastră”. Va fi cel mai important din țară. Un oraș din România se dezvoltă rapid și are toate șansele să ia fața Bucureștiului și marilor centre Timișoara sau Cluj. Mediul academic este recunoscut internațional, iar tinerii sunt din ce în ce mai atrași să studieze aici pentru că orașul oferă foarte multe posibilități de angajare. Vorbim despre Iași, orașul care la acest moment deține cel de-al doilea mare aeroport din țară și singurul cu sursă de energie verde. Mai mult, județul Iași devine singurul din țară care în curând va fi conectat la două autostrăzi. Autoritățile din Iași gândesc un nou proiect: „Autostrada Albastră”. (click.ro)

UMF va construi o nouă clădire în spatele sediului din Piața Națiunii: investiție de 10 milioane euro. Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Iași are în derulare o licitație care presupune construirea unui nou imobil, în spatele sediului din Piața Națiunii, care va găzdui „o cantină și spații de recreere în bibliotecăă virtuală”. Valoarea contractului se ridică la aproape 50 milioane lei, iar firmele interesate pot depune oferte pe 13 mai. (apix.ro)

Exponate ale Pavilionului României de la Bienala de Arhitectură Veneția 2023 pot fi văzute în Palas Iași. Exponate ale Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură, muzică, teatru, dans, cinematografie, pot fi văzute în Palas Iași. Pavilionul „ACUM-AICI-ACOLO” reunește proiecte ce prezintă diferite practici de arhitectură și design. (apix.ro)

Filmul zilei: The Acolyte este un nou serial Star Wars. Primele două episoade vor fi difuzate pe Disney+ pe 4 iunie.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top