Stiri

Topul știrilor din Iași, Joi 7 Martie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9764 Lei sus
Dolar american – 4.6195 Lei sus
Lira sterlină – 5.8296 Lei jos
Francul elveţian – 5.2893 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

România este țara cea mai afectată de inflație din UE. În țările Uniunii Europene, inflația a scăzut treptat și constant de la vârful de 11,5%, înregistrat în octombrie 2022. Potrivit Eurostat, biroul de statistică al UE, în ianuarie 2024 inflația anuală în UE a fost de 3,1%, în scădere de la 3,4% în decembrie 2023. Această cifră este în contrast puternic cu cea din aceeași perioadă a anului trecut, când era de 10,0%. România a înregistrat cea mai mare rată, la 7,3%, urmată de Estonia (5%), Croația (4,8%) și Polonia (4,5%). (Profit.ro)

Peste 80% din spitalele publice nu oferă servicii de avort, iar 90% dintre spitale și clinici nici măcar nu trimit în altă parte femeile care solicită întreruperea sarcinii, arată o cercetare realizată de Asociația Moașelor Independente. Această situație îngrijorătoare se înregistrează în condițiile în care întreruperea de sarcină este legală în România, până în săptămâna 14 de sarcină. (G4Media)

Proprietarul din Austria al BCR avertizează: Leul este supraevaluat cu 6%! Cea mai importantă apreciere în termeni reali a leului din ultimii 17 ani. Inflația superioară din România față de cea din zona euro a adus cea mai importantă apreciere în termeni reali a leului din ultimii 17 ani, relevă un document al grupului bancar austriac Erste. (profit.ro)

O mină marină ar pluti în derivă în largul Mării Negre, la 4 km de Costinești. Forțele Navale Române intervin joi dimineața pentru a dezamorsa o mină marină care a fost descoperită de un pescar în Marea Neagră, la aproximativ patru kilometri de stațiunea Costinești, relatează Digi24 și Antena 3. (hotnews.ro)

Autostrada Moldovei : Pizzarotti-Retter, progres de 50 % pe lotul 1 Ploiești- Mizil. Podurile executate 59 %. Asocierea Pizzarotti-Retter a ajuns la 50 % execuție pe primul lot al Autostrăzii Moldovei (A 7) este în grafic asumat și va finaliza lucrările în noiembrie 2024, conform informațiilor Economedia. Constructorul va prezenta stadiul de 50 % execuție pe lotul Ploiești (Dumbrava) -Mizil cu o lungime de 21 kilometri respectiv 59 % execuție la structuri (poduri) la ședința de progres programată la CNAIR. Vremea nesperat de bună din ianuarie și februarie care a permis lucrări a dus lotul la un avans de 6/7 procente, acum raportarea oficială fiind de 43 % execuție. (economedia.ro)

Ambalajele, greu de returnat. Românii dau 50 de bani în plus la fiecare sticlă, dar nu știu dacă îi mai recuperează vreodată. Sistemul de garanție-returnare a fost lansat de anul trecut, dar acesta încă nu funcționează peste tot. Doar 3 din 10 magazine colectează ambalajele și returnează clienților garanția de 50 de bani. Motivul ar fi că unii vânzători refuză să intre în hora reciclării. (profit.ro)

STIRI DIN IASI

Se anunță construirea unui nou stadion modern în România la Iași. Știrea sună extrem de bine, dar știm cu toții că această promisiune a fost făcută încă de la alegerile anterioare de către primarul Mihai Chirica. Acum, toți ieșenii realizează că poate fi o promisiune aducătoare de voturi în acest an electoral, dar ar trebui să fie și o necesitate acest proiect. Spunem că este necesar pentru că în regiunea Moldovei nu s-a construit nicio arenă sportivă în ultimii 30 de ani, în timp ce în toată țara pană și echipele de ligă a treia dețin un stadion modern unde pot avea loc competiții sportive internaționale, indiferent că vorbim despre fotbal, tenis, rugby sau alte sporturi.

Gigantul grup mexican Bimbo preia businessuri de panificaţie din Târgovişte, Iaşi şi Buzău. Compania mexicană Bimbo, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața mondială, cu venituri anuale care depășesc 20 de miliarde de dolari, își extinde prezența pe piața din România printr-o nouă mișcare strategică. Această mutare vine la doar un an după ce a preluat Vel Pitar, unul din liderii pieței de panificație din țară.

Aeroportul Internațional Iași se pregătește să-și deschidă porțile noului terminal T4 până la finalul lunii martie. Terminalul T4 va asigura fluxurile de pasageri către spațiul Schengen și non-Schengen, conform declarațiilor Președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

Primăria va amenaja un drum provizoriu în Moara de Vânt pentru acces la amplasamentul spitalului regional. Lucrările pregătitoare pentru construirea Spitatului Regional de Urgență (SRU) Iași sunt pe punctul de a începe, iar Primăria are în plan să amenajeze un drum provizoriu de acces pentru autocamioane, care să facă legătura cu bld. C.A. Rosetti. (apix.ro)

Filmul zilei: The Signal – serial nou – trailer Netflix. O astronaută dispare, iar apropiații ei caută răspunsuri. Însă cu cât descoperă mai multe, cu atât crește pericolul pentru ei, dar și pentru întreaga planetă. Din 7 martie, pe Netflix.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top