Stiri

Se anunță construirea unui nou stadion modern în România la Iași

Un nou an aduce o promisiune mai veche pentru Iași. Un nou stadion urmează să fie construit în apropierea Sălii Polivalente, mai exact pe locul cunoscut sub numele de Moara de Vânt.

Potrivit proiectului, acesta va oferi 26.000 de locuri, iar investiția totală este estimată la 136 de milioane de euro. Momentan, nu s-a stabilit încă când vor demara lucrările pentru viitoarea arenă, însă aceasta va fi capabilă să găzduiască și competiții internaționale.

In acest an, dam drumul si pentru licitatii la stadion. Se numeste Ferdinand I pentru care am terminat studiul de fezabilitate si suntem in faza de autorizare de construire, urmand ca dupa ce primim autorizarea de construire vom da drumul la licitatia de lucrari. Finantarea va fi facuta in parteneriat cu Guvernul Romaniei si din bugetul local. Ne asumam aceasta povara dar cred ca orasul nostru are nevoie de un stadion nou„, a declarat Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iasi.

Știrea sună extrem de bine, dar știm cu toții că această promisiune a fost făcută încă de la alegerile anterioare de către primarul Mihai Chirica. Acum, toți ieșenii realizează că poate fi o promisiune aducătoare de voturi în acest an electoral, dar ar trebui să fie și o necesitate acest proiect. Spunem că este necesar pentru că în regiunea Moldovei nu s-a construit nicio arenă sportivă în ultimii 30 de ani, în timp ce în toată țara pană și echipele de ligă a treia dețin un stadion modern unde pot avea loc competiții sportive internaționale, indiferent că vorbim despre fotbal, tenis, rugby sau alte sporturi.

De ce este util un stadion în Iași? Ei bine, este util pentru că orașul Iași nu are și nu a avut niciodată o cultură a sportului. Performanțele sportive ale orașului cred că se rezumă la un bronz în campionatul de baschet masculin acum 20 de ani. Orașul Iași a încercat un turneu de tenis care surprinzător ar putea avea succes, dar când organizarea este făcută de o instituție a statului, știm cu toții că nu poate fi “UAU”.

Pentru al doilea județ din țară, Iașul are nevoie de sport, de competiții naționale până la cele internaționale, de concerte în aer liber cu artiști consacrați; orașul are nevoie de parcuri, educație și multe altele, dar dacă vrem o viață sănătoasă, avem nevoie de sport, iar în acest moment nu avem unde face sport. Copiii nu mai pot bate mingea în curtea școlii pentru că școala după o anumită oră are lacătul pe ușă. Terenuri sportive gratuite nu există, școlile de sport nu supraviețuiesc decât cu ajutor de la primărie, nu au cum să se întrețină singure din sponsori pentru că Iașul nu are o cultură sportivă, nimeni nu investește în sport, indiferent dacă vorbim de fotbal, baschet, volei, tenis sau orice alt sport.

Să nu mai zic că Iașul nu are nici cluburi sportive studențești, pe ici pe colo mai apare un sportiv care oricum nu poate fi susținut pentru că orașul Iași nu are o cultură sportivă și asta nu înseamnă că orașul nu merită sport profesionist, dar fără ajutorul unor terenuri gratuite în oraș, fără un stadion pe care dincolo de fotbal se poate juca rugby, pot fi organizate concerte sau diverse evenimente de tot felul. Așadar, domnilor politicieni, hai să facem un stadion nou. Înțelegem că stadionul se poate numi Ferdinand I și înțelegem că nu avem niciun sportiv care să-i poarte numele și asta pentru că orașul Iași nu are o cultură a sportului.

Reportaj TeleM Iasi:

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top