Stiri

Topul știrilor din Iași, Luni 22 Ianuarie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9704 Lei sus
Dolar american – 4.5823 Lei sus
Lira sterlină – 5.6837 Lei jos
Francul elveţian – 5.1557 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

În luna decembrie 2023, numărul total al beneficiarilor de pensii speciale ajunsese la 10.920 persoane, suma totalã a cheltuielilor cu pensile aferente fiind de 163,38 milioane lei. În total, anul trecut, pentru partea necontributivă a pensiilor au fost cheltuiți de la buget 1,45 miliarde lei, față de 367 milioane lei pentru partea contributivă. (Profit.ro)

Ce trebuie sa știi despre noul VW Passat 2024 (ebogdan.ro)

Petrom a scumpit carburanții, anulând ieftinirile din ultimele 3 săptămâni. Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, a majorat luni atât prețul benzinei, cât și pe cel al motorinei cu 4 bani/l, după ce vineri scumpise doar motorina cu aceeași sumă. În urma acestei decizii prețurile din stații au revenit aproape de cel de pe 4 ianuarie, însă mai scăzut decât cel de pe 1 ianuarie, când decizia guvernului de a crește accizele a condus la scumpiri de peste 25 de bani. (Profit.ro)

Schimbare importantă pe piața RCA: Asigurarea auto va putea fi plătită în rate, atât de către persoane fizice, cât și de firme. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pregătește o schimbare importantă pe piața RCA, în contextul protestelor fermierilor și transportatorilor. Mai precis, din cauză că aceștia au reclamat prețurile mari ale RCA, ASF a propus ca asigurarea auto obligatorie să poată fi plătită în rate, atât de către persoane fizice, cât și de firme. Totodată, o problemă majoră pentru șoferi era diferența mică de preț între o poliță pe 6 luni și una pe un an, astfel că acesta era obligat să cumpere polița pe termen mai lung pentru a ieși mai convenabil. (economedia.ro)

Se vor putea cumpăra antibiotice fără rețetă, pentru 72 de ore, pe baza unei declarații pe proprie răspundere. Regulile privind accesul la antibiotice au fost supuse unei transformări radicale! Începând de acum, românii pot achiziționa aceste medicamente cruciale fără a mai fi necesară o rețetă, dar cu condiția să depună o declarație pe proprie răspundere. (medicanet.ro)

STIRI DIN IASI

Modernizarea a două segmente de drum județean îi va avantaja nu doar pe localnici, dar și pe cei care vor să evite municipiul, cu prețul parcurgerii câtorva kilometri în plus. Încă un drum județean urmează să fie „scos din pământ” și modernizat. La două săptămâni după ce Direcția drumurilor județene a publicat anunțul de achiziție a proiectării și construirii a 6 km de drum între Potângeni, pe DJ 282/ Axa Iași-Suceava, și Românești/ Podu Iloaiei (DN 28), noua procedură lansată la sfârșitul săptămânii trecute vizează conectarea aceluiași DJ 282 cu un alt drum național din județ, DN 24C, care leagă Iașul de nordul județului Botoșani. (Ziarul de Iasi)

Un moldovean stabilit la Iaşi încearcă piaţa cu un restaurant cu specific georgian. O nouă experiență culinară la Iași le propune clienților săi un tânăr antreprenor din Republica Moldova. Stabilit la Iași încă din timpul liceului, Sergiu Bargan, acum în vârstă de 33 de ani, se declară îndrăgostit de cultura și de bucătăria din Caucazul de Sud așa că a decis să-și împartă pasiunea cu clienții și a deschis la finalul lunii decembrie, în Copou, restaurantul Caucaz. Pe meniu, denumirile felurilor de mâncare par greu de pronunțat, traducerile lor își găsesc însă, de multe ori similitudini cu mâncărurile românești. Dar ce învață clienții care aleg să mănânce preparate georgiene, azere sau cu specific armenesc și de ce sunt vinurile georgiene speciale și cât i-a trebuit unui șef de sală din restaurant să învețe numele mâncărurilor? (Ziarul de Iasi) Am scris si noi despre Restaurantul Caucaz inca de la deschidere.

Apa îmbuteliată este mai periculoasă ca niciodată. Aceasta conţine de până la o sută de ori mai multe particule de plastic minuscule decât s-a estimat anterior, potrivit unui nou studiu care s-a realizat printr-o tehnică inovatoare. Medicul ieșean trage un semnal de alarmă atunci când vine vorba despre apa îmbuteliată și la ce pericole se expune consumatorul. (bzi.ro)

Imagini din dronă: UMB a mobilizat primele utilaje în jud. Iași pentru construirea nodului turbion A7 – A8. Constructorul UMB a mobilizat primele utilaje în zona nodului turbion de intersecție a autostrăzilor A7 și A8, nod care va fi construit în cadrul contractului de lucrări privind tronsonul Mircești – Pașcani, parte din A7. Nodul se află la sud de Pașcani și va fi o realizare inginerească de amploare, potrivit specialiștilor. (apix.ro)

Noul sediu al Operei Iași va avea o amprentă la sol de 5.000 mp: a început procesul de transfer al terenului din Copou. Guvernul a început procesul de preluare a terenului din Copou, de lângă ApaVital, pentru construirea unui nou sediu al Operei Iași, potrivit unei decizii adoptate zilele trecute de executiv, iar o solicitare în acest sens a fost deja transmisă către Consiliul Județean (CJ) Iași. (apix.ro)

Filmul zilei: Filmul SF „Asteroid City” cu Scarlett Johansson și Tom Hanks va avea premiera pe platforma de streaming SkyShowtime sâmbătă, 20 ianuarie. Acțiunea se petrece într-un oraș fictiv din deșert în 1955, când competiția academică Ziua Asteroidului este bulversată de sosirea unui extraterestru.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top