Stiri

Topul știrilor din Iași, Luni 8 iulie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9764 Lei sus
Dolar american – 4.6195 Lei sus
Lira sterlină – 5.8296 Lei jos
Francul elveţian – 5.2893 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI DIN IASI

➡️ Unde poți vedea în Iași meciurile de la EURO 2024. Toți iubitorii fotbalului sunt invitați să asiste la un meciurile Euro 2024. Campionatul European de Fotbal UEFA 2024 va fi cea de-a 17-a ediție a Campionatului European de Fotbal, organizată de UEFA. Evenimentul va fi organizat de Germania. Euro 2024 va începe pe 14 iunie 2024 și se va termina pe 14 iulie 2024. Ele vor fi transmise in Romania pe Pro TV.

(P) Descoperă parcul auto din Iași de mașini de la Ganz Auto Center! ști în căutarea mașinii tale de vis? A celei care te va face să te simți ca un star, care îți va oferi confort de neegalat și performanță de top? Atunci nu mai căuta, ai ajuns la locul potrivit! La Ganz Auto Center, îți punem la dispoziție un parc auto impresionant de mașini premium.

Meteorologii anunţă caniculă care se extinde treptat în majoritatea zonelor ţării până la finalul acestei săptămâni. Temperaturile vor depăşi 37 de grade. (News.ro)

Traseul noului drum spre Aeroport, varianta Primăriei Iași. Proiectul unei noi căi de acces spre Aeroportul Iași, cu legătură din str. Aurel Vlaicu, va fi gata până la finalul acestui an. Sunt mai bine de cinci ani de când Primăria Iași se chinuie să facă 1,6 km de drum – doi ani a durat doar emiterea unei hotărâri de guvern pentru transferul unei suprafețe necesare de teren. (apix.ro)

„Măiestrie în miniatură” – atelier de modelaj inspirat de civilizația Cucuteni. Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, cu sprijinul Muzeului de Istorie a Moldovei, organizează sub genericul D.I.C.E. (Distractiv – Interactiv – Creativ – Educativ), o nouă serie de ateliere cu tema „Măiestrie în miniatură”. (radiovacanta.ro)

Podu Iloaiei: semafoarele vor fi instalate la un an de la primele teste. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași (DRDP) a anunțat că a primit aviz favorabil de la Poliția Rutieră pentru montarea de semafoare pe drumul european E583 în Podu Iloaiei – zonă cunoscută pentru pentru ambuteiaje majore în special în zilele de weekend. Anul trecut, în luna iulie, DRPD a testat această soluție la propunerea societății civile. (apix.ro)

Grădina feerică din Iași unde sute de fluturi tropicali zboară în voie printre vizitatori. ”Este ceva ce merită văzut”. Cea mai mare crescătorie de fluturi tropicali din țară s-a deschis la Iași. Vorbim despre specii viu colorate, aduse din Africa și Asia, care zboară în voie printre vizitatori, într-o gradină special amenajată. (Ziarul de Iasi)

Transportatorii ilegali din Republica Moldova au pus stăpânire pe Aeroportul Internațional Iași! Clienții sunt băgați cu forța în microbuze. „Au început șoferii să se dea la ea, să o agreseze”. Finalizarea noului Terminal T4 de la Aeroportul Internațional Iași a devenit o adevărată mină de aur pentru transportatorii ilegali din Republica Moldova. Aceștia au pus stăpânire pe zona aeroportuară. Problema cea mai gravă este că sunt foarte agresivi cu pasagerii, pe lângă faptul că desfășoară o activitate ilegală. (bzi.ro)

Parcul Industrial Miroslava va avea cinci hale de producție. Noi investiții vor fi implementate în Parcul Industrial I Miroslava: conform mai multor documente consultate de APIX.ro, trei investitori distincți au în plan construirea a cinci hale de producție. Cele trei proiecte sunt în faza de obținere a avizelor necesare autorizării lucrărilor. Investitorii sunt Catena SRL, All Green SRL și Dalex Termo Prod SRL, primele două firme fiind din Iași, iar a treia din Botoșani. Catena este specializată în comerțul cu aparate electrice, All Green desfășoară o activitate de cercetare tehnologică și inginerie produselor, în timp ce Dalex produce materiale plastice pentru construcții. (TeleM.ro)

Guvernul a aprobat înființarea a 20 km de drum național pe raza județului Iași. Guvernul a aprobat transformarea a circa 20 km de drum județean și comunal în drum de interes național, în contextul proiectelor de construire a podului de la Ungheni și a autostrăzii Ungheni – Iași – Moțca, parte din A8. Pe cei 20 km va fi asigurată descărcarea traficului de pe pod. (apix.ro)

Pe 6 iulie 2024, la Stațiunea Didactică și de Practică pentru Studenți de la Ezăreni, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a găzduit un eveniment inovator. Reprezentanții companiei NIK România, specializată în tehnologii agricole avansate, au prezentat tractorul autonom Ag Bot.5115T2. Acest model revoluționar poate funcționa autonom până la 24 de ore fără întrerupere și este controlabil de la distanță. (agripedia.ro)

Sport Iasi: Poli Iași a fost dezmembrată în Copou de Zimbru Chișinău, apoi și-a prezentat lotul pentru noul sezon! Sâmbătă, Poli Iași a organizat în Copou ultimul amical înaintea începerii Superligii și prezentarea oficială a lotului de jucători și a staff-ului tehnic pentru noul sezon. Amicalul de pe Stadionul ”Emil Alexandrescu” a fost însă un dezastru: 0-3 cu Zimbru Chișinău! (sport.ro)

Sport Iasi: Cinci români au avansat în ultimul tur al calificărilor la Concord Iași Open. Rezultatele complete de duminică și programul zilei de luni. Duminică au debutat calificările la Concord Iași Open, turneu de categorie ATP Challenger 100. În prima zi a calificărilor s-au disputat 12 partide, în care au fost angrenați 15 jucători români, patru întâlniri fiind sută la sută românești. Dintre cei 15 reprezentanți ai țării noastre, cinci au acces în turul decisiv al calificărilor, aceștia fiind Alexandru Mateo Berge Nourescu, Dan Alexandru Tomescu, Vlad Andrei Dancu, Sebastian Gima și Radu Mihai Papoe.

STIRI DIN TARA SI DIVERSE

La viitorul summit NATO de la Washington, prim-ministrul în exercițiu Dimitar Glavchev a anunțat că Bulgaria va propune inițierea unor negocieri de pace între Rusia și Ucraina. (G4Media)

Noi cercetări confirmă că rotaţia nucleului interior al Pământului a încetinit, ca parte a unui model care durează zeci de ani. Modul în care această încetinire ar putea afecta planeta noastră rămâne însă o întrebare deschisă. În adâncul Pământului se află o minge metalică solidă care se roteşte independent de rotaţiile planetei noastre, ca o sferă care se învârteşte în interiorul unei alte sfere mai mari. Este un fenomen care rămâne învăluit în mister. (News.ro)

Nicki Minaj nu mai vine la SAGA. Cred că ar trebui să găsească scuze mai bune decât “sunt proteste în zonă” și “ca mamă, mă gândesc întâi la securitate”. (nwradu.ro)

Alegeri in Franta. Blocul de stânga obţine o victorie în alegerile legislative anticipate din Franţa. Macron câștigă pariul împotriva extremei drepte. Primele previziuni privind repartizarea mandatelor în viitoarea Adunare Națională franceză, realizate de Ipsos, arată că blocul de stânga „Noul Front Popular” a obținut cele mai multe mandate (între 172-192), în timp ce coaliția „Ensemble” a președintelui Macron a reușit să obțină între 150-170 de locuri. Marine Le Pen și partidul său de extremă dreaptă par a fi pierzătorii zilei. Estimările arată că au obținut între 132 ș 152 de mandate în viitoarea cameră inferioară a Parlamentului francez. (republica.ro)

Ministrul Transporturilor anunță șantier și pe Transfăgărășan, în condițiile în care șoseaua devine o rută alternativă la Valea Oltului, care va fi închisă începând de luni, pe timp de zi. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că urmează lucrări de reparații vara aceasta pe Transfăgărășan, dar fără să fie oprit traficul rutier. (brasovbiz.ro)

Regii mall-urilor din România. AFI Cotroceni pierde „la mustață“ titlul de lider după numai un an. Cele mai mari încasări din istoria pieței moderne de retail. Proprietarii celor 79 de mall-uri funcționale în 2023 au încasat de la magazinele pe care le găzduiesc circa 880 milioane euro, cu circa 8% mai mult decât în anul anterior și mai mult decât dublu față de cât rulau mall-urile funcționale în urmă cu un deceniu. România este pe locul 33 în clasamentul european cu o putere de cumpărare de 43,7% din media europeană, de 17.688 euro, conform unui studiu GfK. Românii au o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 7.738 de euro. Bucureștenii au o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor cu circa 98% peste media națională, dar totuși cu 15,5% sub media europeană. (profit.ro)

Filmul zilei: Those about to die

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top