Stiri

Topul știrilor din Iași, Marti 13 Februarie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9764 Lei sus
Dolar american – 4.6195 Lei sus
Lira sterlină – 5.8296 Lei jos
Francul elveţian – 5.2893 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

Rata cumulată de respingere a vizelor de lungă ședere pentru muncitorii străini care vor să se angajeze în România a ajuns anul trecut la aproape 30%, procent dublu față de anul 2022, indică date oficiale. Printre motivele refuzului s-au numărat lipsa documentelor care să ateste cunoașterea profesiilor, necunoșterea limbii engleze sau chiar suspiciuni de trafic de persoane sau risc la adresa securității naționale. (Profit.ro)

Compania canadiană Gabriel Resources cere statului român despăgubiri de până la 6,6 miliarde USD (30 de miliarde RON) pentru că i-ar fi blocat proiectul minier de la Roșia Montana. Suma, aproximativ 2% din PIB-ul pe 2023, este de 10 ori mai mare decât estimează statul că ar datora. (EuropaLibera)

Sport: Liga Campionilor se reia marți, cu primele meciuri din optimile de finală: RB Leipzig – Real Madrid și FC Copenhaga – Manchester City, ambele de la ora 22:00.

Otopeniul, cel mai mare aeroport, rămâne în urmă. Aeroporturile din Timişoara, Cluj şi Sibiu sunt echipate cu sisteme moderne de securitate care elimină limitarea lichidelor în bagajul de mână. Aeroporturile din ţară se moderni­zează şi investesc în noi echipamente. Aeroporturile din Timişoara, Cluj şi Sibiu sunt echipate cu sisteme mai performante pentru controlul de securitate a bagajelor ce permit trecerea cu lichide în bagajul de mână fără ca acestea să fie limitate la recipiente de maximum 100 mililitri. (zf.ro)

România bagă la loc gaze în depozite, că n-avem ce face cu ele. Prețul gazului este mai mic cu 50% decât vara trecută. România stochează gaze în subteran, 1,9 milioane de metri cubi, azi, în iarnă, pentru că acestea nu-și găsesc echivalentul într-un consum intern. Ne permitem să și exportăm în Ungaria 0,8 milioane metri cubi, potrivit datelor Transgaz. (digi24.ro)

Familia Umbrărescu preia combinatul Oțelul Roșu, cu 12 milioane de euro. Familia Umbrărescu a acceptat să preia și să revitalizeze combinatul metalurgic de la Oțelu Roșu (județul Caraș-Severin), potrivit presei locale, anunțul fiind făcut de prefectul Ioan Dragomir. (Profit.ro)

STIRI SCURTE

A fost respinsă contestația PESA la achiziția celor 18 tramvaie la Iași. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins cea mai recentă contestație depusă de PESA în cazul achiziției a 18 tramvaie moderne de Primăria Iași: licitația a fost lansată în mai 2023, dar finalizarea procedurii a fost întârziată de două sesizări la CNSC și o acțiune în instanță, toate fiind inițiate de producătorul polonez PESA. (apix.ro)

Cum a fost posibil atacul cibernetic care a paralizat două spitale ieșene. La IRO, un virus a intrat în rețea fiind posibile pierderi masive de date. Atacul cibernetic care a lovit ieri 18 unități medicale din România a afectat puternic activitatea a două spitale din Iași: Institutul Regional de Oncologie și Institutul de Psihiatrie „Socola”. Sursele noastre spun că în momentul de față doar la IRO există confirmare că un virus de tip „ransomware” a reușit să pătrundă și în rețeaua locală a spitalului, în timp ce la Socola s-a lucrat ieri complet deconectat de la rețea, pentru a evita o posibilă contaminare. (Ziarul de Iasi). Vezi ce spitale din România au fost atacate cibernetic pe medicanet.ro

Bugetul judeţului, adoptat la mustaţă. Nici un amendament din opoziţie nu a fost aprobat de coaliţia la putere. Conform tradiţiei, nicio propunere venită din partea consilierilor opoziţiei nu a fost aprobată. Social-democraţii se aşteptau ca liberalilor să le lipsească un vot, pe motiv de conflict de interese. Însă aceştia din urmă au profitat de un eşec al PNL Neamţ care reclamase la ANI un consilier din coaliţia majoritară a CJ Neamţ. (Ziarul de Iasi)

Prima academie de IT pentru copii se va deschide la Iași. Impact Academies este prima academie de IT pentru copii care se va deschide la Iași. Dacă vrei să îi găsești o activitate creativă copilului tău, vrei să-i ocupi timpul cu ceva util sau pur și simplu vrei să-l faci să se distreze, atunci nu mai aștepta și înscrie-l la curs unde PRIMA LECȚIE ESTE GRATUITĂ, la Impact Academies. Ai șansa de a vedea dacă copilul tău are înclinații spre programare, spre o carieră în IT și totul este GRATUIT.

Workshop organizat de USV Iași pentru pasionații de îngrijirea spațiilor verzi. Secretele unui gazon perfect, soluții pentru prevenirea și tratarea bolilor la gazon și tehnologia de ultimă generație în întreținerea spațiilor verzi sunt câteva dintre temele care vor fi abordate în cadrul workshop-ului organizat la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV). Astfel, studenții vor avea posibilitatea de a afla noutățile din domeniu chiar de la specialiștii din mediul economic, Holland Grow Green și Creative Turf Farm (Romgazon), în cadrul evenimentului programat a avea loc joi, 15 februarie 2024, în amfiteatrul A6, din cadrul USV Iași. (agripedia.ro)

Filmul zilei: Twisters. Cu catastrofe climatice, cum place poporului. Premiera în România, în iulie.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top