Stiri

Topul știrilor din Iași, Marti 16 Ianuarie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9704 Lei sus
Dolar american – 4.5823 Lei sus
Lira sterlină – 5.6837 Lei jos
Francul elveţian – 5.1557 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

Fosile de dinozauri ce au trăit cu scurt timp înainte de dispariția totală a dinozaurilor, acum 66 de milioane de ani, au fost descoperite în Geoparcul UNESCO Țara Hațegului, de către cercetători de la Universitatea din București și Universitatea ELTE din Budapesta. (edupedu.ro)

Reprezentanți ai Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF), centrul IT al Ministerului Finanțelor, s-au întâlnit ieri cu specialiști ai firmelor de facturare online și ai furnizorilor de programe de contabilitate, cu care au discutat o parte dintre problemele sistemului eFactură. A fost decis că două disfuncționalități majore vor primi soluții parțiale în această săptămână, respectiv va fi îmbunătățită substanțial validarea online și va fi rezolvată o bună parte din problema facturilor multiplicate. (Profit.ro)

Treisprezece organizații civice, între care ActiveWatch, Centrul de Investigații Media și APADOR-CH, au reacționat în cazul activistei Angi Șerban, ridicată duminică de Poliție și dusă la secție. ONG-urile au transmis că libertatea de exprimare și dreptul de a organiza și de a participa la proteste pașnice sunt din ce în ce mai afectate de acțiunile instituțiilor de forță din România. (Hotnews.ro). Şeful Poliţiei Române, Benone Marian Matei, a susținut că se incită la violenţă pe grupurile de socializare, în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor, iar anumite persoane îndeamnă oamenii să pună mâna pe lopeţi şi pe topoare pentru a-şi face dreptate. El a adăugat că se fac cercetări pentru identificarea celor care au lansat astfel de mesaje. De asemenea, el a mai transmis că dispozitivele de ordine publică au primit dispoziţii clare de respectare a legii la aceste proteste şi pentru a proteja populaţia. (News.ro)

Carnea de porc românească, cea mai scumpă din UE. Cât a ajuns să coste un kilogram? n primele zile din anul 2024, o caracasă de porc s-a vândut în fermele statelor europene cu 210,3 euro/100 de kilograme, prețul fiind cu 0,9% sub media din ultima lună în statele din blocul comunitar și cu 0,5% mai iefitină comparativ cu prețurile din ultima săptămână din 2023, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană. (adevarul.ro)

Transportul feroviar de pasageri înregistrează o creștere de 7,9% față de anul trecut (date INS). Transportul feroviar de pasageri a înregistrat, în primele nouă luni din 2023, o creştere cu 7,9% a numărului de pasageri transportaţi şi cu 7,4% în ceea ce priveşte parcursul acestora, comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. (economedia.ro)

STIRI DIN IASI

Autostrada A8 din judeţul Iaşi: 53 de clădiri vor fi demolate. Proiectul a fost depus pentru avizare la Mediu. Autostrada Iașului, parte din A8, va avea 93 km și va costa 3,5 miliarde euro. Proiectul a intrat în procedura de avizare la Agenția pentru Protecția Mediului (APM). Conform memoriului consultat de „Ziarul de Iași”, autostrada a fost împărțită în patru tronsoane, capetele fiind la Moțca, respectiv Ungheni. (Ziarul de Iasi)

Atenție, ieșeni! Schimbări majore în parcarea Aeroportului Internațional Iași. Când intră în vigoare noile tarife. De la începutul lunii ianuarie 2024, conducerea aeroportului din Iași a deschis parcarea din fața terminalelor T3 și T4. Fluxul de autoturisme a fost redirecționat pe noul traseu, către sensul giratoriu amenajat în zona Aerostar. Până la punerea în funcțiune a noului sistem de management, cei care parchează în spațiile disponibile trebuie să achite un tarif unic pe oră de 10 lei. (bzi.ro)

Un american va investi într-un proiect în noul pol industrial al Iașului. Noul pol industrial al orașului, din zona șos. Iași – Tomești, mai atrage o investiție: de data aceasta, este vorba despre o firmă patronată de un om de afaceri american și care a mai derulat proiecte la Iași în special de zona de birouri. (apix.ro)

Filmul zilei: “Succession” (HBO/ Max) a fost desemnat cel mai bun serial dramă la gala Premiilor Emmy Primetime, care a avut loc la Los Angeles. “The Bear” a primit trofeul pentru cel mai bun serial comedie iar “Beef” a fost aleasă cea mai bună mini serie TV.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top