Stiri

Topul știrilor din Iași, Miercuri 15 Mai 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9764 Lei sus
Dolar american – 4.6195 Lei sus
Lira sterlină – 5.8296 Lei jos
Francul elveţian – 5.2893 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI DIN IASI

Eu cu cine votez? Lista candidaților la Primăria Iași 2024.

Iașul pune România pe harta celor mai bune 50 de pizzerii din Europa. Pizzeria Zano din Iași, singura din România prezentă în acest clasament, ocupă locul 49 în Europa conform ghidului 50 Top Pizza 2024. Decernarea trofeului a avut loc în cadrul unui eveniment organizat ieri, 13 mai, la Madrid. 50 Top Pizza, considerat de oamenii din branșă ca fiind cea mai importantă autoritate de evaluare la nivel mondial în lumea pizza, realizează clasamente cu pizzerii și pizzaioli și organizează evenimente în cadrul cărora se reunesc actorii importanți ai domeniului. Inspectorii și curatorii 50 Top Pizza sunt independenți și fac vizite anonime neanunțate, nedezvăluindu-și calitatea nici după părăsirea locației.

Eveniment literar notabil azi în Aula Magna: festivitatea de decernare a Premiului Național de Proză „Ziarul de Iași”. Astăzi are loc festivitatea de decernare a premiilor literare „Ziarul de Iași”. Evenimentul se va desfășura în Aula Magna „Mihai Eminescu” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, de la ora 15:00. Scriitoarea Simona Antonescu, autoarea cărții Chiajna din Casa Mușatinilor, apărută la Editura Polirom, este marea câștigătoare a ediției XXI și va primi Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași”.

Clinica Kinetic Sport&Medicine, specializată în recuperare medicală, ortopedie, fizioterapie, kinetoterapie și recuperare medicală pentru adulţi, copii și bebeluși, inaugurată în Palas Campus Iași. De curând, în Palas Campus, proiect aflat pe strada Sf Andrei, s-a inaugurat clinica Kinetic Sport&Medicine. Noua locație are o gamă variată de servicii de recuperare medicală, specializate pe traumatologie sportivă, afecțiuni ortopedice și post traumatice, reumatologice și de tip neurologic, dar și servicii de recuperare medicală pentru copii și bebeluși. (medicanet.ro)

Oraș mare, bucurii mici. În loc de cupe europene, pe care orașul le-ar merita, sărbătorim salvarea de la retrogradare. Nu descoperim America atunci când spunem că, în condițiile unei secete profunde în domeniul sportiv, un oraș de talia Iașului a ajuns să se bucure excesiv pentru rezultate care ar trebui să fie banale, prezența în prima ligă. Mai ales că „performanțele” sunt obținute cu bani mulți, milioane de euro cheltuiți din buzunarele ieșenilor. Bani care ar trebui ca, pe baza unui management performant, generator de venituri și din surse proprii, să ducă Iașul în Europa, conform pretențiilor unui oraș cu ștaif al României. (Ziarul de Iasi)

Motivele absenței marilor lanțuri hoteliere în Iași. Orașul Iași, cunoscut pentru bogata sa istorie și tradiție culturală, pare să rămână o excepție notabilă în ceea ce privește prezența marilor lanțuri hoteliere internaționale. Deși industria turismului înregistrează o creștere semnificativă la nivel național, de ce nu este ales acest oraș de pe malurile râului Bahlui să fie parte din această expansiune hotelieră?

Un „zgârie nori” cu 28 etaje în capăt Dacia, inel rutier cu Canta. Cvartal nou, cu 9 tronsoane de bloc: investitori basarabeni. Un ansamblu cu blocuri înalte, din capăt Dacia, a fost avizat favorabil de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași. Proiectul a fost inițiat în urmă cu doi ani – obținerea acestui aviz permite continuarea procesului de avizare care, în final, va consta în eliberarea autorizației de Primăriei Iași. Proiectul este unul de impact: un complex cu 9 tronsoane de bloc. Dintre acestea, 5 sunt cu 11 etaje, 3 sunt cu regim mic (parter și mezanin), iar unul are prevăzute nu mai puțin de 28 de etaje. Înălțimea ultimului imobil enumerat este propusă la 115 metri. (Ziarul de Iasi)

Întârzieri la toate proiectele Primăriei Iași. Întârzieri la toate proiectele Primăriei Iași. Deși lucrările pentru demolarea Depoului Dacia au fost efectuate în urmă cu mai bine de o jumătate de an, nu se observă nicio evoluție, materialele provenite din vechea clădire se află tot acolo. Administrația Chirica are aproape 10 ani vechime, dar mișcă proiectele orașului la fel ca la început: foarte greu sau deloc. Un exemplu perfect este Depoul Dacia. A fost anunțat și rostogolit pe toate canalele din 2019. (PressHub.ro)

Lucrările din Canta au paralizat traficul spre ieșirea din Iași. Șoferii de TIR au înnebunit când au văzut ce aglomerație îi așteaptă: „Parcă suntem pedepsiți să circulăm pe aici”. Traficul din Canta și Păcurari a devenit și mai aglomerat decât era, iar șoferii sunt exasperați din cauza lucrărilor de la liniile de tramvai. Sute de TIR-uri trec în fiecare zi prin acest loc, iar orașul are nevoie de o centură ocolitoare mai mult ca niciodată. (bzi.ro)

O nouă amânare, a treia, în deschiderea ofertelor pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași. Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS) a amânat, pentru a treia oară, termenul pentru deschiderea ofertelor în vederea construirii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași. Inițial, ofertele trebuiau deschise pe 11 aprilie, iar noul termen este 7 iunie. (apix.ro)

Sport Iasi: Penicilina Iași duce tradiția mai departe! Începe turneul final al celor mai bune șase echipe de junioare din România! Acum zece ani se adunau primele fetițe sub aripa antrenoarei Tatiana Popa la Penicilina Iași. Tradiția singurei campioane a Iașului încă atrăgea ca un veritabil magnet, deși Penicilina era recunoscută exclusiv pentru performanțele sale la nivel de senioare. Tatiana Popa, unul dintre simbolurile voleiului ieșean și una din cele mai longevive jucătoare, s-a încumetat să-și mai asume un obiectiv și a început să lucreze cu fetițe care abia dacă atingeau fileul. Acum însă ele se prezintă la întâlnirea cu cele mai bune echipe de junioare (Under 19) din România, doar șase la număr, dar tot nu ating fileul, însă îl privesc numai pe deasupra sa, înălțându-se de parcă și-ar lua zborul spre culmi numai de ele știute.

Un complex cu blocuri de până la 28 de etaje are undă verde de la Agenția de Mediu. genția pentru Protecția Mediului (APM) a avizat favorabil proiectul privind construirea unui complex cu locuințe colective în capătul cartierului Dacia, în prelungirea ansamblului Dream Village, regimul maxim de înălțime fiind de până la 28 de etaje. Proiectul a fost inițiat de firma Zinan Investment, iar înălțimea maximă a unui bloc este de 115 metri. Odată obținut acest aviz, proiectul va ajunge pe masa consilierilor locali. (apix.ro)

Concert Carla’s Dreams la Zilele Campusului „Tudor Vladimirescu”. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) organizează o nouă ediție a celui mai mare festival studențesc din România găzduit de o instituție de învățământ superior. La Zilele Campusului „Tudor Vladimirescu”, între 22 și 24 mai 2024, vor fi organizate jocuri inedite în aer liber, zeci de concursuri cu premii, cursuri de capoeira, cursuri de autoapărare, spectacole de teatru în aer liber și petreceri tematice. Capul de afiș va fi anul acesta concertul susținut pentru miile de studenți ieșeni de cunoscutul artist Carla’s Dreams. (Stirea de Iasi)

IAȘI TE INSPIRĂ! 14.05.2024

STIRI SCURTE

România a înregistrat anul trecut o stagnare în ceea ce privește evoluția cheltuielilor cu salariile bugetarilor, calculate ca pondere în veniturile bugetului, la aproape 30%. Doar alte două state din UE, Letonia și Malta, au cheltuit pe salarii mai mult decât România, deși la o diferență foarte mică. (Profit.ro)

Cine vizitează România? Germanii şi italienii reprezintă un sfert din numărul total de străini care vizitează România. Bucureştiul şi marile festivaluri, principalele atracţii pentru străini. Anul trecut, circa 2,1 milioane de turişti străini s-au cazat în unităţile locale din România. Germania şi Italia sunt cele mai importante pieţe din care provin cei mai mulţi tu­rişti străini care vizitează România, generând circa un sfert din numărul total de turişti străini, po­tri­vit datelor Institutului Naţional de Statistică. (zf.ro)

Proiectul metroului de la Cluj este cel mai întârziat proiect din PNRR, unde nu există nici contract de dirigenţie de şantier, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, făcând o comparaţia cu proiectul Magistralei M6 spre Otopeni, care este deja în stadiu de execuţie de 30%. (G4Media)

România a devenit cel mai mare importator european de carne congelată de porc, arată datele Comisiei Europene aferente primelor două luni ale acestui an. Cele mai mari cantități vin din Chile. (Economica)

Utilizatorii de internet din România au înregistrat anul trecut o viteză medie de download de 587 Mbps pentru internetul fix prin cablu, în creştere cu aproximativ 10% comparativ cu 2022, şi o viteză medie de upload de 548 Mbps, în creştere cu 20%, conform statisticilor elaborate de ANCOM. (G4Media)

Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt pe cale să-și ridice cooperarea la niveluri fără precedent, în condițiile în care Chișinăul sfidează avertismentele Moscovei că o integrare mai mare în Occident ar putea să o aducă în situația Ucrainei, scrie Financial Times. (Hotnews)

Poco F6 și F6 Pro se lansează oficial pe 23 mai: specificații tehnice și preț. Poco F6 are o cameră principală de 50 MP cu OIS și pare să fie identic ca design cu Redmi Turbo 3 care a fost lansat în China. Dispozitivul are un ecran OLED de 6,67 inch (rezoluție 1220p și 120Hz), cameră principală de 50MP (LYT-600) și o lentilă ultrawide de 8MP. Include o baterie de 5.000 mAh cu încărcare de 90W. (computerblog.ro)

Seat Leon primește un facelift. Constructorul spaniol Seat a dezvăluit recent un facelift pentru modelul său emblematic, Leon, aducând o serie de îmbunătățiri atât în ceea ce privește interiorul, cât și gama de motorizări. Aceste actualizări au fost făcute pentru a răspunde cerințelor în continuă schimbare ale pieței auto și pentru a oferi clienților o experiență de conducere și mai plăcută și mai sofisticată. (automotorclub.ro)

Filmul zilei: Casa Dragonului | Trailer Oficial Sezonul 2 | Max

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top