Stiri

Tu stii cum iti poti proteja centrala? 3 metode eficiente pe care sa le iei in calcul pentru o viata lunga a sistemului de incalzire

Ai achizitionat de curand o centrala noua? Cere sfatul specialistilor si prelungeste-i viata „noului partener” pentru incalzirea apei menajere si agentului termic. Acestia iti vor da solutiile optime in functie de caracteristicile sistemului si nevoile caminului tau. Important de stiut este ca, pe langa investitia in aparatura propriu-zisa, mai exista cateva elemente pe care ar fi bine sa le inlocuiesti, dupa caz. Nu doar ca o vor face sa functioneze optim, dar te vor ajuta sa si salvezi multi bani. Afla care sunt acestea din articolul urmator.

Sfaturi despre prelungirea vietii centralei:

Filtrele

Potrivit celor care comercializeaza si repara centrale termice, cele mai frecvente probleme apar pe timpul iernii, atunci cand aceste aparate sunt mai solicitate. Odata cu circularea si incalzirea apei din calorifere, a consumului mai mare de apa fierbinte, se declanseaza si depunerile de calcar, mal, nisip, apoi, acestea reintra in sistem. 

 

Este un fapt stiut ca apa dura poate deteriora sau chiar strica aparatele electrocasnice, precum masina de spalat rufe sau cea de spalat vase. Tot ce poti face pentru a prelungi viata centralei tale este sa te asiguri ca are montate filtrele corespunzatoare, anticalcar si cele dedurizatoare. Unul dintre cele mai importante este cel anticalcar. Cristalele de calciu sunt sparte si transformate intr-o pulbere fina, astfel incat tevile sa ramana curate. 

Inaintea acestui filtru, se va muta unul de bumbac pe teava de apa rece, cu rolul de a tine departe reziduurile.

Urmatorul este cel de impuritati. El se monteaza pe returul instalatiei de incalzire si tine la distanta rugina si alte elemente care pot recircula in sistem.

Vei mai avea nevoie de filtru antimagnetita. Este bine de stiut ca poate retine pana la 100% depunerile de fier. 

In functie de filtru, recomandarile instalatorului si cele ale cartii tehnice ale centralei termice, aceste componente pot fi schimbate in intervale de la 3 pana la 24 de luni.

Sursa de alimentare neintreruptibila

Te gandesti sa inlocuiesti centrala veche cu un model nou? Ia in calcul si un ups pentru centrala de la Caloreshop, daca iti doresti ca noul aparat sa functioneze in parametrii normali. Specialistii recomanda sa exista o astfel de sursa de alimentare neintreruptibila. Pe langa viata lunga a centralei termice, te fereste de caderile de energie electrica, altfel spus, te scuteste de costuri extra si revizii fara rost. 

In plus, daca ai instalat un ups la centrala ta, socurile realimentarii cu energie vor fi limitate, astfel ca nu vei risca sa se arda piese importante. Fluctuatiile si intreruperile de curent nu iti vor mai da palpitatii. Odata instalat un astfel de aparat electric, acesta isi va face datoria in situatiile de urgenta.

Revizia tehnica

Stiai ca aproximativ 50% dintre accidentele casnice se produc din cauza cedarii in timp a unor piese ce puteau fi inlocuite la timpul potrivit? Acest lucru poate fi verificat in timpul unei revizii. Nu dureaza mult, iar costurile sunt amortizate in timp.

Cauta un bun specialist, care sa cunoasca fiecare model de centrala si sa stie ce are de facut. Potrivit noilor reglementari, revizia se face o data pe an, iar verificarea tehnica periodica a instalatiei de gaze se face o data la doi ani. Costurile pot varia intre 150 si 400 de lei.

Da, este normal sa fii nepregatit financiar. O revizie tehnica taie din bugetul destinat altor lucruri. Insa, poti incheia un contract de prestari servicii cu cei de la compania de gaze. Ei trimit echipa pe teren, iar plata serviciilor va fi facuta odata cu prima factura primita de la ei in contul tau.

Nu ar fi rau sa iti faci un cont separat pentru situatiile neprevazute, cum ar fi inlocuirea unor piese din centrala termica, poate cumpararea uneia noi. Nu se stie niciodata ce poate ceda din aparat si este neplacut sa ramai fara apa calda sau, mai rau, fara incalzire pe timp de iarna.

Sursa foto: Pixabay.com

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top