Stiri

Un nou regulament al trotinetelor electrice: Asigurare obligatorie, test de circulație și majorare a vârstei pentru utilizare

Într-o schimbare semnificativă a reglementărilor privind trotinetele electrice, proprietarii vor fi acum obligați să asigure trotinetele electrice pe care le utilizează pe drumurile publice. Atât proprietarii, cât și utilizatorii care închiriază trotinete vor trebui să răspundă la cinci întrebări legate de circulație, un fel de test de circulație, pentru a putea utiliza trotinetele. În plus, vârsta minimă pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice va crește de la 14 la 16 ani, conform amendamentelor propuse de deputații din Parlament.

Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a anunțat aceste modificări, subliniind necesitatea asigurării tuturor trotinetelor electrice utilizate pe drumurile publice. El a subliniat că, în prezent, trotinetele în regim de închiriere de la companiile private sunt deja asigurate, dar noile amendamente vor institui aceeași obligație și pentru toți ceilalți proprietari și utilizatori de trotinete electrice. În conformitate cu aceste propuneri, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va emite normele specifice privind această asigurare generală.

Andronache a explicat: “Pentru ceilalți utilizatori de trotinete electrice, adică cei care sunt proprietari pe trotinetă electrică urmează să se instituie obligația de asigurare, care va fi o asigurare generală, urmând ca ASF să emită normele în sensul acesta.” Deputatul a adăugat că ASF a pregătit și un proiect de aplicare a unei directive europene care instituie această obligație pentru toate mijloacele de transport, dar acesta urmează să fie modificat de către deputați pentru a reduce greutatea minimă de la 25 kg.

Citește și:
A fost montată prima poartă de îmbarcare cu burduf de pe Aeroportul Iași
Wizz Air a livrat cea de-a 5-a aeronavă bazei sale din Iași
Noul terminal, T4, va fi conectat cu terminalul T3 prin două pasarele pietonale

În plus, deputații au propus ca cei care închiriază trotinete să completeze un formular cu cinci întrebări minime de educație rutieră înainte de a le închiria. Acest demers are ca scop asigurarea că toți utilizatorii de trotinete electrice au cunoștințele minime necesare pentru a circula în condiții de siguranță. “Este absurd ca cineva să circule cu un mijloc de transport pe drumurile publice și să nu știe ce este aceea trecere de pietoni, ce înseamnă culoarea roșie a semaforului,” a subliniat Andronache.

Trotinetele electrice Lime sunt disponibile și în Iași din luna aprilie a anului 2022.

Totodată, vârsta minimă pentru a utiliza o trotinetă electrică pe drumurile publice a fost majorată de la 14 la 16 ani, iar părinții vor răspunde legal pentru minorii care nu respectă noile condiții. O altă cerință nouă impune utilizarea căștii de protecție în anumite condiții, având în vedere creșterea numărului de accidente grave. De asemenea, se va impune ca trotinetele să circule cu luminile aprinse în permanență pe drumurile publice pentru a reduce riscul de accidente. Deputații au menținut limita maximă de viteză la 25 km/h, având în vedere posibilitatea modificării legislative ulterioare pentru confiscarea trotinetelor care depășesc această limită, precum și interzicerea circulației trotinetelor pe trotuare.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top