Diverse

Uneori mizeria din parc ne indispune

A inverzit totul si au inflorit pomii. Pe lac au reaparut pasarile, in timp ce un covor proaspat de iarba verde a iesit pretutindeni. Parcul ne  primeste zambind, cu bratele intinse. Din loc in loc apar si primele flori de primavara: papadie si toporasi. Miroase atat de frumos primavara, incat nu ai cum sa nu iesi in parc si sa te bucuri de risipa de frumusete din jur!

Iesim in parc. Inca de la intrare, un cos de gunoi este dat peste cap si paharele goale din plastic, hartiile si dozele metalice de aluminiu s-au raspandit in jur impreuna cu pufuletii si bicuitii din pungile aruncate la cos de copii. Pacat de pomii infloriti si de dansul gratios al ratelor salbatice pe scena verzuie a lacului!

-Cam putine cosuri gunoi la cata mizerie se face in parc!

Iata o observatie obiectiva a copiilor pe care i-am scos in parc. Chiar si acolo unde se afla banda de alergat trebuie suplimentat numarul cosurilor de gunoi. Nu toti oamenii vin in parc sa alerge. Unii merg la pas cu copiii care au in manute alimente. Alimentele sunt in ambalaje, iar ambalajele trebuie puse la cos.

-Ce urat arata aceste cosuri menajere , spun cu dezgust copiii nevoiti sa se apropie sa puna sticlele goale din plastic la gunoi!

Au baut apa sau sucul din ele si le arunca. Iar trebuie sa le dau dreptate celor mici. Cosurile sunt pe jumatate ruginite si atat de murdare, incat iti este frica sa te apropii de ele! Arata deplorabil si stirbeste aspectul parcului.

Din multe cosuri curg mizeriile: lichidele incolore sau colorate, resturi alimentare si sub cosuri roiesc mustele si albinele.

Cu cosuri  inox  in care sa se puna saci de gunoi ca mizeria sa nu mai curga din cosul vechi, mancat de rugina, situatia s-ar schimba. Cosurile acelea mici, vechi, ingaurite si ruginite, care pot fi vandalizate (cate nu am vazut date peste cap?) necesita inlocuire, ca oamenii sa se apropie fara retinere sa isi puna gunoaiele unde au fost educati sa le puna.

Am vazut multi copii care arunca paharele din care beau sau ambalajele jucariilor oriunde,  fiindca le este teama de albinele care roiesc in jurul cosurilor de gunoi din care curge suc.

Despre cosurile de gunoi din parcuri se poate vorbi ore intregi. In primul rand, aspectul lor ar trebui sa nu strice ambientul. Nu se potrivesc deloc cosurile pe jumatate ruginite si murdare cu natura gatita de balul primaverii. In fiecare anotimp cosurile de gunoi antice strica peisajul.

In la doilea rand, invatam copiii sa faca mereu colectare selectiva, dar cosurile din parc nu permit acest lucru.

Ma simt vinovata de cate ori trebuie sa pun cartonul la un loc cu metalul si cu resturile alimentare.

Poate ca intr-o zi cineva important va citi acest articol si vom vedea in parcuri cosuri de gunoi din inox incapatoare si compartimentate judicios pentru colectare selectiva.

In gradinile de langa casa, aveti grija de acest lucru, fiindca peisajul din jur nu trebuie sa fie afectat de cosul de gunoi vechi si urat!

 

 

 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top