Evenimente

Vinurile Chardonnay cu siguranta te vor da pe spate

Fiecare vin aduce cate ceva diferit si merita sa ii descoperim particularitățile. Putem invata cum sa facem asta la o degustare de vinuri ceea ce, cu certitudine, asigura o experienta deosebita pentru multi. Sunt cateva reguli de care ar trebui sa tina cont oricine imediat dupa ce isi pregateste conditiile potrivite pentru degustarea vinurilor, iar totul incepe de la asigurarea ordinii potrivite pentru degustare.

Pentru ca aroma vinului rosu este mai intensa decat cea a vinului alb, acesta din urma se serveste primul. De asemenea, intrucat dulcele face ca vinul sec sa devina mai acid, acesta din urma se serveste inaintea vinului dulce. Mai departe, vinul ceva mai light se serveste inaintea unui corpolent, pe cand cel tanar inaintea celui vechi. Un vin vechi este mult mai complex, iar pentru aprecierea sa la adevarata valoare este de preferat sa incepem degustarea cu vinurile tinere. Nu in ultimul rand, putem pastra spre final vinul fortificat care dispune de o concentratie alcoolica mai mare care afecteaza simtul mirosului.

Inainte de toate conteaza contextul in care are loc degustarea pentru ca in nici un caz nu trebuie sa existe alte mirosuri in aer.

Cand degustam un vin, toate cele 5 simturi contribuie la aceata experienta. Indreptam paharul spre lumina si il inclinam pentru descoperirea culorilor sale. Mai apoi, il asezam pe masa si anaizam intensitatea culorii care ascunde indicii cu privire la densitate – iar in asemenea situatii fundalul alb este potrivit.

Rotirea vinului in pahar reprezinta un alt pas important, iar incepatorii o pot face fara probleme daca asaza paharul pe o suprafata dreapta. Astfel se observa urmele lasate pe peretii paharului, iar daca acestea sunt mai intense, inseamna ca vinul este mai dens si dispune de o concentratie mai ridicata a alcoolului.

Totodata, pe durata rotirii sunt evidentiate aromele. Dupa ce experimentam aromele, indepartam paharul de nas pentru a identifica si distinge notele.

Atunci cand gusti vinul, sorbi usor din pahar, lasi aerul sa patrunda in gura si plimbi bautura dintr-o parte in alta, iar pe aceasta cale se identifica aromele. De acum tot ce mai ramane de facut este sa tragi concluziile. Sunt multe detalii de notat, de la densitate, la tarie, aciditate, catifelare, astringenta, etc. A fost fin, poate usor sau poate corpolenta, s-au identificat diferite arome si note? Din nou, la prima degustare poate ca nu este deloc usor, insa odata ce trecem mai des prin asta incepem sa capatam experienta si intregul proces devine mult mai simplu si mai fluent.

Este clar, degustarea vinului se ridica la nivel de arta si doar dupa ani intregi de experienta putem ajunge la un nivel la care ne dorim. In schimb, asta nu te opreste din a descoperi soiul Chardonnay, unul dintre cele mai apreciate vinuri din crama Budureasca. Mai mult, ai posibilitatea de a opta pentru un pachet cu sticle de vin numai bune pentru o degustare live, prin videoconferinta, alaturi de sommelierul cramei Budureasca, Stefan Timofti.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top