Culturale

Zilele Cinematografiei Portugheze la Iasi 18 – 20 februarie 2009

zcp_afisIaşi – 27 ianuarie 2009 – Agenţia de comunicare Truisme organizează la Iaşi, împreună cu Ambasada Portugaliei în România şi Institutul Camões din Portugalia, prima ediţie a Zilelor Cinematografiei Portugheze. Evenimentul se va desfăşura în perioada 18 – 20 februarie 2009 la Cinema Glendale, Moldova Mall.

Intrarea la festival va fi liberă pe durata celor trei zile. Vizionarea va începe la ora 18.30, accesul în sală fiind permis de la ora 18.00.

La eveniment va participa D-na Ana Luísa Nunes Barata, Consilier al Ambasadei Portugaliei. Dna Nunes Barata este Consilier al Ambasadei din Bucureşti din 2006, după misiuni diplomatice la Comisia Europeană în Bruxelles şi la consulatul din Belém do Pará în Brazilia. Iaşul este al treilea oraş din ţară care găzduieşte un astfel de festival, după Bucureşti şi Cluj-Napoca. Timp de trei zile, publicul ieşean va cunoaşte o parte din cinematografia portugheză prin intermediul a trei filme de excepţie: O Misterio da estrada de Sintra, Atrás das nuvens şi Alice. Iniţiat ca un proiect experimental, în încercarea de a testa apetenţa publicului pentru cinematografia portugheză, prea puţin răspândită între proiecţiile din România, evenimentul s-a dovedit a fi de mare succes încă de la prima sa ediţie din martie 2008 în Bucureşti.

Cele trei filme prezentate publicului român – Misterul drumului de Sintra, Dincolo de nori şi Alice – reprezintă genuri şi abordări diferite ale cinematografiei portugheze contemporane, înfăţişând câte puţin din ritmul şi tipicul vieţii portugheze de zi cu zi, atât cea modernă, cât şi cea de epocă.

În prima zi de festival va fi proiectată ecranizarea uneia dintre cele mai cunoscute opere din literatura secolului XIX din Portugalia: O Misterio da Estrada de Sintra. Doi scriitori, Eça de Queiroz şi Ramalho Ortigão, creează în vara anului 1870, un roman poliţist de excepţie. Crima pusă pe hîrtie de către cei doi prieteni se transpune pe străzile Lisabonei. Filmul provoacă toate convenţiile într-o ameţitoare critică a obiceiurilor epocii romantice a societăţii portugheze din sec. al XIX-lea. Ivo Canelas, interpretul lui Eça de Queiroz, a fost desemnat “Cel mai bun Actor” în 2008 la Golden Globes Portugal.

Atrás das nuvens, cel de-al doilea film prezentat publicului, a primit în anul 2007 Premiul pentru Cel mai bun Film. Drama este povestea lui Paulo, un băiat de zece ani care locuieşte cu mama lui în Lisabona. Îşi întîlneşte bunicul în Alentejo, pe Vitor, un producător de vin căruia trecutul i-a lăsat multe cicatrici. Vitor îi dezvăluie nepotului trecutul său şi, împreună, pornesc într-o aventură emoţionantă, dincolo de dealuri, vii, cîmpii şi de tot ceea ce i-a despărţit.

În ultima zi de festival, spectatorii vor putea urmări povestea micuţei Alice – au trecut 193 de zile de cînd a fost văzută ultima dată. În fiecare zi, Mario, tatăl fetiţei, reface acelaşi drum pe care îl făcuse în ziua în care Alice a dispărut. Inspirat dintr-un fapt real, primul lungmetraj al lui Marco Martins oferă imaginea unei Lisabone gri şi tragice.

zcp_afis

Organizatorii Zilelor Cinematografiei Portugheze la Iaşi sînt: agenţia de comunicare Truisme, Institutul Camoes din Portugalia şi Ambasada Portugaliei în România.
Partenerii ediţiei de la Iaşi: Editura Polirom, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti.
Partenerii media ai evenimentului: Ziarul de Iaşi, Radio Guerrilla, TVR Iaşi, 24 FUN Iaşi, Suplimentul de Cultură, Opinia Veche şi altiaşi.ro.

Facebook Comments Box

3 Comments

3 Comments

 1. Bogdan iasi4u

  January 27, 2009 at 4:40 pm

  Echipa iasi4u.ro va recomanda acest eveniment.

 2. Gigi

  February 1, 2009 at 4:53 pm

  2008?

 3. Bogdan iasi4u

  February 1, 2009 at 6:18 pm

  2009, imi cer scuze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top