Stiri

Vezi cum va putea arata centrul orasului, un nou proiect urbanistic mult mai complex ce scoate in evidenta zonele istorice, religioase, gradini si spatii comerciale

Vezi cum va putea arata centrul orasului, un nou proiect urbanistic mult mai complex ce scoate in evidenta zonele istorice, religioase, gradini si spatii comercialeProiectul urbanistic pentru Bulevardul Stefan cel Mare a fost ales si a fost prezentat ieri in mod oficial de catre realizatorii sai Dragos Ciolacu, Constantin Medaru si firma Roeleveld-Sikkes Architects International BV din Olanda. Specialistii au regandit bulevardul si au propus construirea de spatii conexe ce vin in completarea pietonalului, ganguri ascunse care dau in gradini urbane dar si mai multa vegetatie, mobilier urban si asa mai departe.

De vizitat obligatoriu daca ajungi ca turist in Iasi

proiect-pentru-centru-1_51

Arhitectii au impartit proiectul in trei parti, cea principala reprezentata de pietonalul Stefan cel Mare ce a fost gandit de la Palatul Culturii pana in Piata Unirii si a continuat spre bulevardul Lapusneanu si pana in Fundatie, cea de-a foua parte este defapt un al doilea pietonal care vine in paralel cu primul si preia zonele si locatiile religioase din spatiul central. Acesta porneste de la Casa Modei prin spatele Galeriilor Comerciale de la Cub, trece de Mitropolie si intersecteaza curtea interioara de la Catedrala Catolica, astfel se realizeaza un pietonal ce reprezinta un traseu spiritual.

Cum arata orasul Iasi prin Instagram?

Astfel se vor realiza doua trasee pietonale, unul cultural si religios iar celalalt cultural si comercial.

proiect-pentru-centru-2_51

Turnul cu Ceas de la Trei Ierarhi
idei-arhitecti-2

Proiectul vine in scopul realizarii un centru pietonal atat pentru ieseni dar si pentru turisti, pentru cei care vin la Iasi nu doar pentru afaceri sau in trecere ci si sa petreaca cateva zile de vacanta, astfel proiectul realizat analizeaza atat reamenajarea pietonalului cat si zonele din preajma. Pe traseul Anastasie Panu pana la Biserica Trei Ierarhi, specialistii propun pavilioane in fata Consiliului Judetean asezate in paralel cu cladirea. Acestea putand fi folosite atat in scopuri comerciale cat si pentru spectacole sau diverse manifestari de divertisment.

Parcarea de la cladirea Consiliului Judetean pana la Casa Cartii, unde in acest moment se afla locuri de parcare, ar urma sa se faca o zona pietonala cu vegetatie, fantani arteziene si asa mai departe: „Acest segment are multă încărcătură oficială şi s-a gândit pietonalul între fronturi de blocuri şi Prefectură şi aici este un mod care poate fi valorificat prin fântâni şi amenajări şi completat cu refacerea Turnului cu Ceas de la Trei Ierarhi care ar fi capătul de perspectivă şi ar crea o anumită atmosferă“, a descris arhitectul Dragoş Ciolacu.

proiect-pentru-centru-3_51

Renuntarea la unele cladiri degradate
idei-arhitecti-1

In tronsonul cu numarul 2, pana la intersectia cu strada Colonel Langa, proiectul include si demolarea unor cladiri degradate cu magazine de incaltaminte si constructia unora noi, in acelasi stil cu cladirea reabilitata de catre Catedrala Catolica sau intr-un aer mai modern. Arhitectii au gandit ca aceste noi cladiri sa contina ganguri care fac legatura cu spatiul Curtii interioare de la Catedrala Catolica, dar pe partea cealalta de tronson din fata Bancii Nationale Romane, au fost prevazute altfel de terase, iar curtea interioara de la Directia Agricola a fost gandita ca o gradina inchisa ca un labirint cu amenajari, arta urbana si monumente pentru public.

proiect-pentru-centru-4_51

idei-arhitecti-3

proiect-pentru-centru-5_51

Ruine aduse la Suprafata

idei-arhitecti-4

Se incearca punerea unui accent puternic asupra si pe zona explanadei de la Cub, care va fi complet modificata. Cubul metalic se inlocuieste cu unul din sticla, iar toate ruinele subterane vor fi scoase la suprafata si valorificate pe nivele diferite: „Zona ascunde nişte fundaţii la un conac foarte frumoase care ar avea un potenţial cultural extrem de mare. Aceste fundaţii descoperite pot adă­posti tot felul de galerii de artă şi expo­ziţionale, plus că toate zona de fundaţii a fost dublată cu gradene în pantă. Pavi­mentul este degradat şi blochează şi rupe perspectiva. Ar trebui un pic coborâtă. Am păstrat ideea de cub, dar se poate propune un cub din sticlă, cu o structură uşoară“, a precizat arhitectul Andrei Nedelcu.

Urmatorul tronson din proiect va lua o functie importanta, cea comerciala, care va contine blocul Cina, cu spatii comerciale de tip deschis, cu posibilitatea de a iesi in strada cu terase, vis-a-vis alte terase, zona Piata Unirii fiind in acelasi stil: „Ar trebui făcută o strategie, un management al acestei artere, care se poate extinde la tot Centrul Vechi. Ar trebui o echipă specială care să gestioneze această arteră pentru că oportunităţi sunt multe şi trebuie foarte atent urmărite. Depinde de voinţă politică, bani şi o bună administrare a potenţialului pe care îl oferă arealul“, a conchis arhitectul Dragoş Ciolacu.

Acest proiect castigator va fi expus in zilele ce urmeaza pe pietonalul Stefan cel Mare, astfel ca toti privitorii.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top