Stiri

Top 10 oraşe din Romania ce investesc în reamenajarea străzilor şi trotuarelor

Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti se află pe primele locuri în topul oraşelor ce derulează investiţii în reamenajarea străzilor şi a trotuarelor, cât şi a centrelor istorice, cu materiale adecvate precum pavelele, potrivit unei analize realizate de Symmetrica, liderul pieţei locale şi principalul producător de profil din România.

• 80% dintre proiectele publice vizează repararea de străzi şi trotuare în mediul urban
• Investiţii importante sunt alocate şi pentru reabilitarea centrelor istorice sau amenajarea parcurilor
• 9,1 milioane de metri pătraţi de pavele vor fi absorbiţi în 2013 de lucrările publice

„Dacă discutăm de infrastructura rutieră şi pietonală, cele mai multe proiecte urbane sunt axate pe reparaţii şi întreţinere de străzi şi trotuare. Această direcţie este dată, pe de o parte de starea deplorabilă în care se află infrastructura locală, pe de altă parte de posibilitatea de accesare a fondurilor comunitare. Refacerea zonelor istorice, a pieţelor pietonale şi a parcurilor sunt alte investiţii ce ocupă un volum important în lucrările ce se execută în zonele urbane”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.

Potrivit afirmaţiilor sale, autorităţile din oraşele Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti au direcţionat investiţii majore în amenajări de acest tip în ultima perioadă. De asemenea, fonduri ridicate pentru astfel de lucrări au fost alocate şi în oraşe precum Suceava, Bacău, Sibiu sau Ploieşti. Pe ultimele locuri în top se află oraşele Galaţi, Timişoara şi Baia Mare unde, de asemenea, s-au realizat o serie de renovări.

„Pe lângă acestea sunt şi multe ale localităţi mai mici ce au reuşit să atragă investiţii importante, precum Dorohoi, Târgu Neamţ, Reghin, Mangalia sau Vaslui”, a subliniat Sebastian Bobu.

În ceea ce priveşte împărţirea pieţei locale de pavele în funcţie de vânzările pe regiuni geografice, în Moldova 80% din piaţa de profil se adresează proiectelor publice, mai ales pe fondul lucrărilor cu finanţare europeană. Acelaşi procent îl regăsim şi în Dobrogea, Vestul ţării sau Transilvania. În zona Munteniei, sectorul public reprezintă aproximativ 60%, însă cel rezidenţial are o pondere sensibil mai mare datorită numărului mai mare de locuinţe construite în jurul Capitalei.

Proiectele publice susţin 70% din piaţa de pavele
Conform datelor Symmetrica, în acest moment circa 20% din vânzările de pavele înregistrate pe piaţa locală sunt direcţionate către proiecte private de tip industrial / comercial, în timp ce 10% se îndreaptă către proiecte rezidenţiale sau consumatori finali.

„70% din vânzările de pavele înregistrate pe plan local se îndreaptă în acest moment către lucrări de reabilitare a acceselor pietonale, a parcărilor publice, parcurilor sau centrelor istorice din marile oraşe”, a mai spus Sebastian Bobu.

Astfel, lucrările publice vor absorbi în acest an un volum total de 9,1 milioane de metri pătraţi de pavele.

Despre Symmetrica
Înfiinţată în 1994, Symmetrica este o companie 100% românească, producătoare de pavele, borduri şi rigole vibropresate pietonale şi carosabile, într-o gamă variată de forme şi culori.

Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Vereşti, judeţul Suceava, urmată apoi de unităţile de producţie de la Podu Iloaiei, judeţul Iaşi (2010), şi Bolintin Vale, în apropiere de Bucureşti (2011). În 2012, compania a deschis două noi unităţi de producţie, la Prejmer, judeţul Braşov şi la Şintereag, judeţul Bistriţa.

Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele şi borduri se numără Arena Naţională, parcul balnear din staţiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcări cu pavele ecologice în Bucureşti etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de străzi, trotuare şi parcuri ecologice din întreaga ţară.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top