Stiri

Cum iti alegi HDD-ul potrivit?

Atunci cand vine vorba despre extinderea memoriei interne de stocare a unui laptop sau a unui desktop, alegerea unui HDD depinde de mai multi factori, dintre care cel mai important este pretul acestuia.
Pentru a achizitiona un HDD cu performante cat mai ridicate si care sa aiba un pret accesibil, consumatorii de tehnologie trebuie sa realizeze care sunt nevoile realiste pe care le au, care este bugetul de care dispun si in ce scop vor folosi HDD-ul. Acest mediu de stocare a datelor trebuie sa se adapteze nevoii de ocupare a memoriei, lucru pe care laptop-ul nu il mai poate realiza cu succes.

La achizitionarea unui HDD, cei mai importanti factori de urmarit sunt capacitatea, viteza de rotatie, buffer-ul, timpul de acces, interfata utilizata, timpul de acces in timpul scrierii, timpul de acces in timpul citirii, greutatea si dimensiunile. Utilizarea unui HDD a devenit uzuala in zilele noastre, nu numai datorita nevoii de a extinde memoria unui computer, dar si datorita nevoii de back-up a datelor si a informatiilor stocate pe acesta, lucru care se realizeaza cel mai des prin cumpararea unui hard-disk extern.

Volumul mare de fisiere personale, indiferent de natura lor personala sau profesionala, este in siguranta atunci cand are loc conectarea unui HDD si stocarea tuturor acestor fisiere pe un astfel de dispozitiv. HDD-urile pentru laptop sunt, de cele mai multe ori, recunoscute dupa dimensiunea de 2.5 inch si in functie de capacitatea de stocare.

Viteza de rotatie este un factor important in alegerea unui HDD, utilizatorii avand la dispozitie HDD-uri cu viteza de rotatie incepand de la 5400 RPM, ajungand pana la 10000 RPM. HDD-urile pentru un laptop de tip Enterprise pot sa ajunga la viteze de rotatie de pana la 15000 RPM, cu viteze de transfer de peste 1.6 Gbit/s.

Cum iti alegi HDD-ul potrivit?

De obicei, HDD-urile utilizate pentru laptop-uri sunt mai mici si mai lente decat cele utilizate la computere si, de obicei, detin o capacitate de stocare a datelor mai mica. Componentele cele mai importante ale unui HDD cu ajutorul carora functionarea acestuia are loc sunt placa electronica, platanele in numar de 2 sau 3, care sunt impartite in sectoare si piste, capete magnetice de scriere si citire, motorul electric trifazic si un sistem electromecanic de franare, pentru momentele in care HDD-ul este oprit.

Dimensiunea unui HDD este masurata in toli, masurand 2.54 cm. Asadar, dispozitivele de 2.5 inch sau toli, care sunt utilizate in zilele noastre, sunt mai costisitoare, insa au o putere de economisire a energiei mai mare si consuma mai putina energie electrica in mod nativ. Nivelul de zgomot al unui HDD este, cu siguranta, mai mare decat cel produs de un SSD, fiind masurat in decibeli si dat de marimea vitezei de rotatie, de viteza de cautare in sarcina, de clicurile sonore si de componentele din interior.

Nivelul de rezistenta este, de asemenea, important, avand in vedere costurile unui HDD pentru laptop si necesitatea acestuia. Spre deosebire de SSD-uri, aceste dispozitive nu sunt realizate in mod compact, avand mai multe componente mobile in interior. De aceea, este necesar ca utilizatorii sa ofere atentie mai mare produselor de acest gen.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top