Evenimente

Programul cinematografului Ateneu în perioada 27 august – 2 septembrie

Două premiere de film, un documentar românesc și o animație, un film despre atacul care a șocat Norvegia și întreaga lume, dar și o transmisie de concert a tenorului cu voce de aur.

Licu, o poveste românească, de Ana Dumitrescu, abordează indirect istoria ţării din ultimul secol prin portretul unui bătrân carismatic din Sibiu, care îşi povesteşte viaţa cu dezinvoltură.

Utøya – 22 iulie urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta a urmărit şi împuşcat tinerii prinşi fără scăpare pe insuliţa din apropiere de Oslo, pe 22 iulie 2011.

Considerat unul dintre cei mai talentați tenori în viață, Jonas Kaufmann a captivat publicul ani la rând cu vocea sa incredibilă. Pe 30 august 2018, la Cinema Ateneu, va avea loc transmisiunea concertului Under The Stars, spectacol filmat în această vară la amfiteatrul Waldbühne din Berlin. Cu maximă concentrare în concert și o voce impecabilă, Jonas Kaufmann va putea fi urmărit în timp ce interpretează piese de pe albumul Dolce Vita, dar și arii binecunoscute.

Weekendul îl petrecem cu personajele din animația Norm de la Polul Nord 2. Cheia orașului, un film plin de adrenalină, despre prietenie și încercarea de a dovedi abilitățile unui rege adevărat.

Filmele vor putea fi vizionate conform programului, astfel:

27 august 2018
Ora 19.00 – „Licu, o poveste românească” – PREMIERĂ – (regia Ana Dumitrescu) – AG
Ora 21.00 – „Utoya: 22 iulie”- Utøya 22. juli – (regia Erik Poppe) – AP 12
29 august 2018
Ora 19.00 – „Utoya: 22 iulie”- Utøya 22. juli – (regia Erik Poppe) – AP 12
Ora 21.00 – „Licu, o poveste românească” – (regia Ana Dumitrescu) – AG
30 august 2018
Ora 20.00 – Transmisie Concert Jonas Kaufmann – Under The Stars – AG
31 august 2018
Ora 19.00 – „Licu, o poveste românească” – (regia Ana Dumitrescu) – AG
Ora 21.00 – „Utoya: 22 iulie”- Utøya 22. juli – (regia Erik Poppe) – AP 12
1 septembrie 2018
Ora 13.00 – „Norm de la Polul Nord 2. Cheia orașului” – Norm of the North 2: Keys to the Kingdom – PREMIERĂ – 2 D – (regia Tim Maltby) – AG
2 septembrie 2018
Ora 13.00 – „Norm de la Polul Nord 2. Cheia orașului” – Norm of the North 2: Keys to the Kingdom – 2 D – (regia Tim Maltby) – AG

„Licu, o poveste românească”
Regia: Ana Dumitrescu
Cu: Liviu Canțer
Gen: documentar
Durată: 86 minute

Documentarul, scris și regizat de Ana Dumitrescu și produs de compania Jules et Films, vorbește despre România ultimului secol văzută de un om pierdut în istorie. Personajul principal, Liviu Canțer, un bărbat de 92 de ani, din Sibiu, a supraviețuit unor evenimente istorice majore.

Filmul se concentrează pe trecerea timpului și pe bătrânețe, o meditație despre propria condiție și efemeritate. La vârsta lui, Licu a rămas singur cu amintirile sale – despre familie și momentele importante ale vieții lui. Fiecare secvență de film este construită precum o fotografie dintr-un album.

Licu, o poveste românească a fost recompensat la sfârșitul anului trecut cu trofeul „Porumbelul de Aur/Golden Dove” la DOK Leipzig.

„Utoya: 22 iulie”- Utøya 22. juli
Regia: Erik Poppe
Cu: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Elli Rhiannon Müller Osbourne
Gen: dramă, thriller
Durată: 90 minute

Context: Pe 22 iulie 2011, în Oslo, o puternică explozie declanșată de o mașină capcană a ucis 8 persoane. Două ore mai târziu, autorul atentatului ajungea pe insula Utøya, unde avea loc o tabără a tineretului laburist. Prinși în capcanăși fără cale de scăpare, 69 de tineri au murit și 110 au fost răniți în urma atacului armat.

Utøya – 22 iulie urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta a urmărit şi împuşcat tinerii prinşi fărăscăpare pe insuliţa din apropiere de Oslo. La 7 ani de la atacul care a şocat Norvegia și întreaga lume, Erik Poppe aduce pe ecrane povestea tinerilor care au înfruntat teroarea, confuzia și durerea zilei de 22 iulie 2011. Scris din mărturii și fapte cunoscute, creat în urma unui dialog cu mare parte din supraviețuitori și filmat într-un singur plan-secvență, filmul reface în timp real atmosfera aproape sufocantă a masacrului.

„Modul în care au experimentat ei acest atac terorist este greu de descris în cuvinte. Am speranța că acest film ne poate ajuta să înțelegem și săarătăm chiar mai multăcompasiune celor care, datorită destinului sau prin coincidență, au fost prinși în acest haos când răul a lovit” – Erik Poppe

Arătat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2018, în cadrul competiției internaționale, filmul a avut un puternic impact atât în rândul spectatorilor, cât şi al presei internaţionale. Utøya – 22 iulie va rula în cinematografele din România începând cu data de 17 august.

Transmisie concert Jonas Kaufmann – Under The Stars
Durată: 120 minute
Tip: Concert înregistrat

Născut la 10 iulie 1969, la München, Jonas Kaufmann și-a început studiile vocale la Universitatea de Muzică și Arte Plastice din München. În timpul studiilor sale, Kaufmann a cântat roluri mai mici la Bayerische Staatsoper. A absolvit în 1994 cu o carieră promițătoare la orizont.

Kaufmann a devenit cu timpul un artist rar. El este cunoscut pentru tehnica vocală neîncetată și lipsa de efort pe care o depune în orice repertoriu pe care el îl abordează. Statutul său de superstar i-a adus distincții ca Kammersänger din Bayerische Staatsoper și Officier de l’order des Arts et Lettres.
De asemenea, a câștigat patru premii Gramophone și a fost distins cu Best Male Opera Singer la Opera Awards.

„Norm de la Polul Nord 2. Cheia orașului” – Norm of the North 2: Keys to the Kingdom
Regia: Tim Maltby
Cu: Mircea Drîmbăreanu, Silvia Gîscă, Oana Benea
Gen: animație, comedie

Norm, proaspăt încoronat rege în Antarctica, se duce la New York, unde urmează să primească cea mai înaltă distincție – cheia orașului. Dar, în timp ce Norm se străduie să le dovedească cetățenilor din New York că are talentul și abilitățile necesare ca să fie un rege adevărat, cheia orașului este furată, și el, acuzat de o serie de jafuri asupra unor bănci.

Cu ajutorul prietenilor săi, Olimpia, Vera și al loialilor săi lemingi, Norm pornește într-o misiune plină de adrenalină și suspans pentru a găsi cheia și banii furați, și pentru a-i face pe concetățenii săi din Antarctica mândri de el.

Va reuși el, oare, să-și spele reputația, mai ales că propriul său regat are nevoie de ajutorul lui, căci o corporație are un plan diabolic, prin care vrea să ia toată gheața și să o transforme în apă îmbuteliată?

Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 12 lei, respectiv 15 lei pentru filmul 3D și proiecția de gală, și vor putea fi achiziționate online de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului. Ochelarii 3D sunt incluși în prețul biletului.

Preț bilet normal: 12 lei
Preț bilet transmisie: 20 lei
Detalii pe:
Facebook: Cinema Iași
Instagram: www.instagram.com/iasicinema/
Site-ul: www.ateneuiasi.ro

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top