Stiri

Aeroportul Iași intră într-un amplu proiect de modernizare!

Extinderea Aeroportul Iași este un pilon important al dezvoltării economice pentru Regiunea de Nord – Est, astăzi fiind prezentate autorităților locale, reprezentanților instituțiilor publice și mass-mediei cele două variante ale Master Planului de Dezvoltare a aerogării, atât pentru zona de Est, cât și pentru zona de Vest, astfel încât în etapele viitoare de implementare a proiectului să fie aleasă varianta fezabilă din perspectivă economică și arhitecturală.

„Astăzi a fost prezentată varianta de Master Plan pentru Aeroportul Iași, în vederea dezvoltării pe o perioadă de cel puțin 15 ani de acum încolo. Practic, firma ce reprezintă consorțiul câștigător al licitației a expus scenariile extinderii aerogării atât pe Est, cât și pe Vest, așa cum vor fi ele supuse dezbaterii Consiliului Județean Iași, luna viitoare. Partea de Vest este partea pe care suntem astăzi, unde funcționează terminalele Aeroportului Iași, iar partea de Est este dincolo de pistă și reprezintă o alternativă de dezvoltare a aerogării. În ceea ce privește costurile, acestea vor fi stabilite de documentația ulterioară, însă noi am plecat cu o evaluare a Master Planului de 125 milioane de euro”, a declarat Cătălin BULGARIU, directorul General al Aeroportului Iași.

„Aeroportul Iași este un obiectiv strategic pentru Consiliul Județean Iași, motiv pentru care am susținut întotdeauna extinderea și modernizarea acestuia. Faptul că intrăm în linie dreaptă cu Master Planul mă bucură, iar analizarea ambelor variante de dezvoltare, atât pe zona de Vest, cât și pe zona de Est, reprezintă cea mai bună soluție pentru a face alegerea corectă în ceea ce privește demararea unor ample investiții pentru sectorul aviatic aici, în inima Moldovei. Autostradă aeriană care leagă regiunea de restul țării, dar și poartă spre Europa și nu numai, Aeroportul Iași va răspunde totdeauna provocărilor acestui sector, iar pasagerii care îl vor tranzita vor beneficia de cele mai bune servicii”, a declarat Maricel POPA, președintele Consiliului Județean Iași.

Hangarul Aerostar de la Aeroportul Iași și-a deschis porțile

Aeroportul revine la vechea strategie: modernizare dincolo de pistă (zona estică). Pe zona de est, terenul este liber de construcții, iar amenajarea noilor facilități nu ar perturba prea mult activitatea aeroportuară. Un alt avantaj vizează accesul auto mai facil, în contextul în care va fi realizată autostrada Tg Neamț – Iași – Ungheni.

„S.C. Consitrans are un contract în derulare cu Aeroportul Iași de realizare a unui Master Plan, urmat de un studiu de fezabilitate. Până la acest moment au fost parcurse două etape: a fost predat raportul de început și raportul care analizează situația existentă și necesitatea investițiilor ulterioare. În raportul al treilea, pe care l-am prezentat astăzi, ca fază incipientă, am expus cele două scenarii de extindere a aerogării, unul pe partea de Est și unul pe partea de Vest, pe care le vom analiza, urmând ca la sfârșitul lunii octombrie să avem o imagine mai clară asupra costurilor și implicațiilor tehnice presupuse de implementarea Master Planului. Sunt două scenarii identice din punct de vedere al capacităților de procesare care vor fi supuse unei analize multicriteriale, pentru a se identifica cea mai bună variantă”, a declarat Alexandru Bărbuceanu, reprezentant S. C. Consitrans S.R.L.

Infrastructura care ar urma să se realizeze pe partea estică a aeroportului ar putea asigura un trafic anual de 3,5 milioane pasageri.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top