Mutatul reprezintă o perioadă importantă din viața fiecăruia, fie că e vorba de începerea traiului de unul singur, trecerea de la chirie la apartamentul propriu sau, pur și simplu, schimbarea locuinței. Trebuie să îți planifici totul riguros înainte, pentru a fi sigur că faci alegerea corectă. De aceea, o bună organizare este vitală.
Ținând cont de multitudinea lucrurilor pe care trebuie să le iei în calcul, este foarte posibil să îți scape câteva ceva. De aceea, înainte să faci pasul cel mare, asigură-te că ai luat în calcul toate aspectele!
Iată ce întrebări trebuie să îți pui, pentru a te asigura că mutatul este o alegere avantajoasă!
„Îmi pot permite costurile locuinței?”
Este extrem de simplu să te entuziasmezi că ai găsit apartamentul visurilor tale. Poate ai și strâns suma necesară pentru a-l cumpăra sau, oricum, ai o parte importantă din ea. Cu toate acestea, a-ți permite o locuință nu înseamnă să ai doar banii necesari pentru achiziționare, căci, uneori, întreținerea ei adaugă costuri considerabile la investiția inițială.
Dacă nu ai cumpărat-o cu banii jos și ai optat pentru achiziția în rate, trebuie să iei în considerare sumele lunare de bani care se duc acolo. La acestea se adaugă, în plus, valoarea facturilor pentru diverse utilități, dar și întreținerea. Mai mult, o dată pe an, trebuie să iei în calcul și impozitul pe casă pe care trebuie să îl redirecționezi către stat.
Așadar, observi că sumele de bani pe care trebuie să le dai cresc periodic. Prima luna reprezintă, în acest caz, un barometru bun care îți indică ce trebuie să faci în continuare. Dacă cheltuielile tale sunt cu mult mai mari decât venitul, poți apela, pentru moment, la opțiunea de împrumut. Pentru obținerea rapidă a banilor, în doar 24 de ore, solicită un credit de pe Creditam.ro și scapă de problemele presante. Cu toate acestea, pe termen lung, poate ar fi bine să iei în considerare un al doilea job.
„Am găsit un nou job stabil în oraș?”
Din cauza cheltuielilor inițiale care vor fi foarte mari, este obligatoriu să ai un loc de muncă stabil, la care să te fi angajat dinainte. Nu te poți avânta în necunoscut fără să fii sigur că îi poți ține piept. De aceea, este bine să fii asigurat întotdeauna.
În acest caz, ai în față două opțiuni: fie rămâi la vechiul loc de muncă până termini cu achiziția sau renovarea noului apartament și îți mai rămâne doar să te muți, fie te angajezi din timp în noul oraș, dacă este posibil și ai opțiunea de telemuncă pentru început și, după ce ți-ai pus la punct locuință și te muți, începi munca în mod tradițional. Cântărește-ți bine opțiunile și asigură-te că firma la care vrei să te angajezi se aliniază cu nevoile tale.
„Cum este traficul în zonă?”
Indiferent unde te-ai muta, traficul te va influența și pe tine. „Cât de departe se află locuința de serviciu?”, „Există mijloace de transport în comun cu care să pot ajunge acolo?” sunt doar câteva întrebări esențiale la care trebuie să găsești răspunsul. Dacă nu ai cum să ajungi la locul de muncă și nu ai mașină, trebuie să apelezi zilnic la taxi sau alte servicii de transport de persoane particulare, dar care să se dovedească prea costisitoare pe termen lung.
Aceleași întrebări trebuie puse și în legătură cu vecinătatea magazinelor, întrucât cumpărăturile reprezintă o altă necesitate. Dacă trebuie să mergi 20 de minute ca să ajungi la unul, atunci poți întâmpina probleme serioase când apar situațiile neprevăzute!
Acestea sunt câteva întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a te muta într-un oraș nou, însă se pot adăuga și altele, de tipul: „cum este cartierul?”, „cum sunt vecinii?”, „cât de liniștită este acea zonă?” sau „care este gradul de poluare aici?”. Poate că par lucruri nu tocmai esențiale, dar, în timp, vei vedea că dacă nu le-ai acordat importanța cuvenită, se vor transforma în reale probleme!
Sursa foto: Unsplash.com