Stiri

Imagini în premieră din interiorul Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi își recapătă strălucirea, pe măsură ce lucrările de refacere şi consolidare a uneia dintre clădirile reprezentative pentru patrimoniul ştiinţific şi istoric al Iaşului se apropie de finalizare.

Proiectul beneficiază de finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 și are o valoare totală de 13.312.194,47 lei, circa 2,7 milioane de euro.

Lucrările la Muzeul de Istorie Naturală au început în luna iunie a anului 2019 şi sunt executate de asocierea Madbeton SRL – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL.

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Instituţia muzeală deţine peste 300.000 de exemplare din colecţiile de insecte, moluşte, amfibieni, reptile, păsări, minerale şi plante. Interiorul clădirii este compus din biblioteca Societăţii de Medici şi Naturalişti, sala de conferinţe a Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”.

În seara zilei de 3 ianuarie 1859, într-una din sălile de la etajul imobilului colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost nominalizat pentru scaunul de Domn al Moldovei, preambul la alegerea sa din 5 ianuarie. Este hotărârea fundamentală care a dus la Unirea Principatelor Române şi a creat premisele creării Statului Unitar Naţional Român.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top