Municipiul Iasi este principalul centru urban din Nord-Estul Romaniei. Iasiul a fost capitala Moldovei in perioada 1564 – 1859, una din cele doua capitale a Principatelor Unite intre 1859 si 1862 dar si capitala Romaniei intre 1916 – 1918, in timpul Primului Razboi Mondial. Este al doilea oras ca numar de locuitori din Romania, include 13 localitati invecinate, iar in timpul anului universitar, peste 50.000 de studenti ii trec pragul, aici a fost fondata si functioneaza prima universitate din Romania, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, astazi una din cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din lume.
Cum arata orasul Iasi prin Instagram?
Vii in Iasi pentru prima data si vrei sa stii ce merita vazut in Capitala Moldovei? Pai atunci putem incepe lejer si sa-ti spunem ca orasul Iasi poate vizitat in orice anotimp datorita multitudinii de atractii turistice, muzee, monumente si locuri comerciale. Aici poti ajunge cu trenul, cu avionul sau cu masina personala, faimosul oras este locul de nastere sau care au ajutat la formarea ca indivizi pentru Mihai Eminescu, Ion Creanga, Mihail Sadoveanu sau Mihail Kogalniceanu. De asemenea, multe dintre vedetele din zilele noastre s-au nascut la Iasi: regizorul Cristian Mungiu, Catrinel Menghia, Iulia Vantur, Laura Cosoi, Monica Barladeanu sau actrita Ana Maria Marinca.
Daca veniti la Iasi cu trenul trebuie sa stiti ca aici exista trei gari, Gara Iasi si Iasi Nord, fiind gara pentru calatori si principala, dar si Gara Nicolina si Gara Socola.
La Iasi cu avionul este simplu, este doar unul si se numeste Aeroportul International Iasi, de aici puteti pleca in tara spre Bucuresti, Timisoara dar si in mari orase ale lumii precum Viena, Londra, Roma, Milano si inca cateva iar vara puteti zbura spre Grecia sau Turcia. In momentul actual Aeroportul International Iasi va primi o noua pista de 2400 de metri care se va alinia la cele mai inalte standarde si cerinte europene, astfel putand ateriza la Iasi si avioane mai mari, prin lucrul asta in viitorul apropiat, aeroportul v-a fi mult mai accesat. Conducerea Aeroportului International Iasi a comunicat faptul ca in luna iunie 2013 s-a inregistrat un nou record de pasageri si anume un numar de peste 23.000 de persoane, pe cand in iunie 2012 s-au inregistrat 11.000.
Dar daca veniti la Iasi cu masina personala trebuie sa stiti ca daca veniti de la Bucuresti aveti de mers 420 km, distanta ce o puteti parcurge legat intre 5 si 6 ore, in functie de care traseu il alegeti, de exemplu prin Bacau drumul este mai lung dar beneficiaza de cate 2 benzi pe sensul de mers dar si prin Vaslui, unde drumul este mai scurt cu aproximativ 79 km, dar veti circula pe cate o banda pe fiecare sens de mers. Alte distante din tara de la Iasi – Timisoara: 691 km, Iasi – Sighisoara: 322 km, Iasi – Sinaia: 336 km, Iasi – Constanta: 434 km, Iasi – Cluj: 390 km.
Vezi cand au loc cele mai tari evenimente din orasul Iasi
Orasul Iasi nu duce lipsa de locuri de cazare, puteti alege sa stati la hotel de lux sau unul mediu, sau la pensiuni in zone centrale sau in apropierea centrului, preturile variaza in functie de conditiile si serviciile pe care le doriti. Puteti vedea oferta de cazare in Iasi accesand rubrica de Hoteluri si Pensiuni. Daca ar fi sa alegeti o zona frumoasa cu acces usor spre toate cartierele orasului ar trebui sa alegeti Piata Unirii.
In Iasi trebuie sa incerci bucataria moldoveneasca, preturile bune la mancare si localurile dupa gust pot fi mici si cochete sau mari si galagioase, multe dintre ele organizeaza seara de seara diverse evenimente de muzica live dar si promotii in materie culinara. Va recomandam sa incercati rubrica de Restaurante si Pizza. Desi aveti d eunde alege, din diverse feluri de mancare din bucatarii autohtone sau internationale, noi va recomandam restaurantul fast-food Warda, unde gasiti, probabil, cea mai buna shaorma din Iasi si nu doar. Este situata langa Universitatea de Medicina si Farmacie de pe bulevardul Independentei.
La capitolul viata de noapte, Iasul este orasul care nu doarme niciodata, seara sau noaptea puteti alege sa va plimbati prin parcuri, sa mergeti in baruri sau cafenele dar si in pub-urile si cluburile deschise unele si in timpul saptamanii, iar altele doar in weekend, pe langa acestea puteti alege si barurile in stilul underground, cu muzica mai putin comerciala.
Pentru plimbarile prin oras, fie ele noaptea sau ziua, la Iasi puteti circula cu tramvaie, autobuze si cu unul din cele peste 1800 de taxiuri pe care le puteti observa foarte usor pentru ca toate sunt galbene. Principala companie de tramvaie din Iasi este RATP care in zilele de sarbatoare scoate la strada un tramvai de epoca reconditionat.
Rent a car Iasi
Locurile pe care trebuie sa le vezi obligatoriu cand vii la Iasi trebuiesc centralizate cu toate intr-un singur loc pentru ca iti va lua timp sa le poti vedea pe toate, din nefericirea istoria si lucrurile turistice sunt aruncate prin Iasi, nu sunt centralizate intr-un singur punct, astfel nu trebuie sa ratezi locuri precum urmatoarele.
Palatul Culturii este creatia arhitectului I.D. Berindei si ajutat de catre A. D. Xenopol si Grigore Cerchez, a fost construit intre anii 1906 si octombrie 1925, acesta fiind inaugurat in 1926 de catre Regele Ferdinand al Romaniei. Palatul este asezat pe ruinele Curtii Domnesti medievale atestate documentar la 1434, iar stilul arhitectural este neogotic. In momentul de fata Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal National Moldova ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu precum si Centru de Conservare – Restaurare a Ptrimoniului Cultural, in aripa de nord – est se afla sediul Bibliotecii judetene Gheorghe Asachi. Din pacate din anul 2008, Palatul Culturii este in renovare si nu poate fi inca vizitat. In fata Palatului Culturii se afla statuia lui Stefan cel Mare.
Edificiul a servit initial drept Palat Administrativ si de Justitie, din anul 1955 a devenit obiect cultural istoric, devenind in timp gazda unor importante institutii culturale din Iasi.
Bojdeuca lui Ion Creanga este casa taraneasca si modesta a marelui scriitor, a fost construita inainte de anul 1850, povestitorul locuind aici intre anii 1872 si 1889, anul mortii sale. In anul 1879 a stat cateva luni in bejdeuca si Mihai Eminescu. Aceasta a devenit muzeu in anul 1918, fiind prima casa memoriala din Romania. In anul 1989 cu ocazia iimplinirii a 100 de ani de la moartea povestitorului Ion Creanga, s-a inaugurat alaturi de bojdeuca o cladire in care se afla expozitia documentara. Bojdeuca lui Ion Creanga poate fi vizitata de luni pana vineri intre orele 11:00 si 17:00, sambata intre 10:00 si 14:00.
Parcul Copou a fost amenajat intre anii 183 – 1834 si este cel mai vechi parc din Iasi, aici se afla si Teiul lui Eminescu, locul de inspiratie pentru marele poet, care a devenit simbolul vegetal al orasului Iasi, aici fiind un loc vizitat de romantici. In apfropierea teiului lui Eminescu se gaseste si bustul lui Mihai Eminescu dar si bustul bunului prieten Ion Creanga ridicat in 1932, iar peste cativa ani s-a realizat Aleea Junimea unde se gasesc busturile marilor autori romani. In iunie 1984, langa Teiul lui Eminescu s-a deschis Muzeul Mihai Eminescu, un omagiu adus poetului. Din patrimoniul muzeului fac parte cele mai importante opere, traduceri ale poeziilor sale in diferite limbi straine si multe volume de poezii: Poesii (1884), Poems (poezii in limba engleza, 1938), Augsewahlte Gedichte (poezii in limba germana,1932), Poesies (poezii in limba franceza, 1931). Muzeul poate fi vizitat in fiecare zi, intre orele 10.00 – 17.00. In Parcul Copou gasiti busturile artistilor romani, Muzeul lui Mihai Eminescu, “Obeliscul cu lei”, numit initial “Monumentul Legilor Constitutionale” si a fost ridicat dupa planurile lui Ghoerghe Asachi in cinstea generalului rus Pavel Kiseleff si a reformelor introduse de acesta in Moldova, Teiul lui Eminescu. Insa putini stiu faptul ca in “Obeliscul cu lei” se banuieste ca exista un document organic de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza.
Mitropolia Moldovei si Bucovinei se afla in centrul orasului si este unul din simbolurile orasului, catedrala adaposteste Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Pe 14 octombie in fiecare an se sarbatoreste Sfanta Parascheva, iar locul unde este situata Mitropolia este animata cu diverse evenimente specifice de zilele orasului. Aceasta se afla in reconstructie dar poate fi vizitata zilnic. Mitropolia Moldovei si Bucovinei (MMB) este o unitate administrativa a Bisericii Ortodoxe Romane si este condusa de catre Teofan Savu, care poartă titlul de arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei. A fost infiintata intre anii 1381 si 1386 si recunoscuta de catre Patriarhia Constantinopolului in anul 1401 cand era condusa de mitropolitul Iosif Musat.
Turnul Goliei are o inaltime de 30 de metri si este unul din simbolurile orasului, puteti admira de aici orasul si veti fi nevoiti sa urcati 120 de trepte, odata ajunsi in varf realizati ca s-a meritat efortul. Acesta poate vizitat zilnic intre 11:00 si 17:00.
Teatrul National Vasile Alecsandri a fost construi in locul vechii primarii a orasului, intre anii 1894 si 1896. adaposteste adevarate monumente de arta: Cortina pictata in 1896, Cortina de fier, pictata de Al. Goltz; Plafonul pictat de Al. Goltz, in culori pastelate, Candelabrul din cristal de Venetia cu 109 becuri. In prezent aceasta cladire gazduieste si Opera Romana. Teatrul National a fost renovat de curand, astazi este functional la capacitate maxima. Vedeti aici imagini cu Teatrul National Vasile Alecsandri Iasi.
Gradina Botanica din Iasi se intinde pe o suprafata de 105 hectare, fiind una din cele mai mari astfel de gradini din lume. Sectorul Sere cuprinde 12 compartimente: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (cactusi, palmieri, bananieri, citrice, etc.), numeroase flori ornamentale (azalee, camelii, crizanteme, orhidee, etc.) si o colectie de cicadaceae (fosile vii). Sectorul Ornamental are o suprafata de 4,5 hectare si dispune de o gama variata de plante decorative ierboase si lemnoase, care constituie o expozitie cu caracter permanent. Sectorul Rozariu insumeaza 800 de soiuri de trandafiri nobili. Aceasta poate fi vizitata zilnic intre 09:00 si 20:00, atentie daca vreti sa pozati va costa in plus.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza este cea mai veche universitate din Romania si a fost fondata la data de 26 octombrie 1860. Actuala cladire a universitatii a fost construita intre anii 1893 si 1897, dupa planurile arhitectului Louis Blanc si inaugurata in prezenta regelui Carol I si a reginii Elisabeta. Faimoasa Sala a Pasilor Pierduti este decorata cu picturi realizate de catre Sabin Balasa. In fata universitatii se gasesc statuile lui A.D.Xenopol, sculptata de C.Baraschi, si a lui M. Kogalniceanu, lucrare apartinind sculptorului W.Hegel.
Anticariatele de pe strada Lapusneanu trebuies vizitate pentru ca astfel il veti intalni pe domnul Grumazescu. un anticar de meserie, mare admirator al lui Eminescu si proprietarul Galeriilor Anticariat din strada Lapusneanu nr. 24. Aveti grija cum il starniti la vorba pentru ca e posibil sa treaca orele fara sa va dati seama.
Muzeul Unirii este situat in centrul orasului, pe strada Lapusneanu nr.14, si cuprinde un valoros patrimoniu de istorie moderna. Cladirea muzeului constituie ea insasi, primul si cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul constituie un punct de atractie. Pledeaza in acest sens vechimea constructiei, stilul arhitectonic, asezarea in peisajul urban si cu precadere destinul istoric de exceptie, casa fiind resedinta domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a regelui Ferdinand. Patrimoniul muzeului cuprinde o diversitate de piese de o deosebita valoare istorica, memorialistica, documentara, dar si artistica: documente, carte rara, harti vechi, fotografii, costume, arta decorativa (mobilier, portelan, arginarie, ceasuri,corpuri de iluminat,covoare) apartinind familiei domnitoare Cuza, dar si aristocratiei perioadei. Muzeul poseda si o valoroasa colectie de monede vechi si medalii. Programul de vizitare este de marti pana duminica, intre orele 10:00-17:00.
Palatul Braunstein situat astazi in kilometrul 0 al orasului Iasi, a fost ridicat de catre antreprenorul Adolf Braunstein, un evreu foarte bogat care detinea mai multe pravalii de-a lungul strazii Cuza Voda, cladirea a fost in decursul timpului hotel, sediu de baca, redactii de presa, sedii de firma, partide politice iar acum desi este in paragina serveste la parterul acestuia ca sala de expozitie a Uniunii Artistilor Plastici, constructia palatului incepand undeva in jurul anului 1900, cupola a fost inaugurata in anul 1915, a fost construit in stilul arhitectural ecleric cu elemente de art-nouveax, specifice tarii noastre din acea perioada. Evreul Adolf Braunstein a trait intre anii 1842-1922, iar o legenda urbana spune ca si-a dorit aceasta constructue din dorinta de a fi proprietar a unei cladiri mai mari decat Palatul Cuza, astazi Muzeul Unirii de pe strada Lapusneanu. Vezi mai multe poze cu Palatul Braunstein aici.
Cele mai noi blocuri din orasul Iasi
Castelul Sturdza de la Miclăușeni cunoscut si ca Palatul Sturza este un castel in stilul neogotic consturit intre anii 1880 – 1904 de catre Gheorghe Sturza si sotia sa Maria, in satul Miclauseni ce se afla la 20 km de Roman si 65 km de municipiul Iasi.
Muzeul Memorial “Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, Mihail Kogalniceanu afirma: “cata vreme va avea tara aceasta istorie, cea mai frumoasa pagina va fi aceea a lui Alexandru Ioan I”. A fost constuit la inceputul secolului XIX si renovat in 2013 si exista si o holograma a lui Alexandru Ioan Cuza predicand catre popor. Castelul este situat in localitatea Ruginoasa, situata la 12 km de orasul Pascani si la 60 kkm de Iasi pe drumul national 28A. Puteti vizita de marti pana duminica intre orele 10:00 si 17:00, aici vi se poate spune despre muzeu si in mai multe limbi straine.
Complexul Urbanistic si Comercial Palas situat in centrul istoric, in apropierea Palatului Culturii, ansamblul urbanistic PALAS este un veritabil “oras in inima orasului”. Axat pe conceptul „lifestyle center”, PALAS integreaza in acest complex unic spatii comerciale, hoteliere, birouri clasa A, apartamente, parcare subterana de aproximativ 2.500 locuri si un perimetru de entertainment, toate pe o suprafata construita de peste 270.000 mp. PALAS reprezinta o premiera, atat in Romania, cat si pentru portofoliul imobiliar al companiei IULIUS GROUP, fiind cea mai mare investitie privată realizata vreodată in nord-estul tarii, cu un total de 265 milioane euro. Centrul Comercial Palas Iasi a fost desemnat “Building of the year” in Europa de Sud-Est dar si “Retail development of the year”.
Pingback: Noaptea Alba a Iasului 2013 | Iasi 4u
Vld
February 21, 2014 at 7:18 pm
Drumul prin bacau are cate o banda pe sens nu doua. Ce considerati voi a fi a 2 a banda ,este ACOSTAMENT, si este ilegal sa circuli pe acostament. Mai informativa, ca de asta mergeti ca tzaranii pe acostament 😉
didi
February 21, 2014 at 8:28 pm
WARDA?!! E buna shaworma de la Warda, nu contest…dar trebuia totusi mentionata (si) BOLTA RECE!
Pingback: Vezi cum va putea arata centrul orasului, un nou proiect urbanistic mult mai complex ce scoate in evidenta zonele istorice, religioase, gradini si spatii comerciale | Iasi 4u
Lucian
March 26, 2014 at 12:08 pm
Schimbati va rog poza ce ar trebui sa reprezinte “Bojdeuca lui Ion Creanga”. Ceea ce ati publicat voi este Casa Memoriala a lui Ion Creanga de la Humulesti.
Rusine!
Bojdeuca lui Ion Creanga
Bojdeuca lui Ion Creanga
Pingback: Noaptea Alba a Muzeelor Iasi 2014 | Iasi 4u
Pingback: Certificat de excelență TripAdvisor acordat Palatului Culturii din Iasi | Iasi 4u
QuadroQ
July 11, 2014 at 11:23 am
Mai sunt muzeele Petru Poni si M. Kogalniceanu in Copou, restaurate recent si care arata extraordinar.
Pingback: Incep lucrarile in Piata Unirii si pe strada Lapusneanu, cum vor arata dupa modernizare | Iasi 4u
Pingback: Totul despre Admiterea 2014 la Universitatile din Iasi | Iasi 4u
Pingback: 20 de locuri frumoase din România unde aș citi cât e ziua de lungă
Pingback: Orasul Iasi in Top 5 Idei de City-break in Romania | Iasi 4u
Elena
November 21, 2014 at 9:50 am
Buna ziua! Vreau sa vizitez ceva neobisnuit si interesant in Iasi, ci nu obiective turistice. Puteti sa-mi recomandati ceva?
iasi4u
November 23, 2014 at 8:04 pm
Spuneti-mi ce anume va intereseaza si cu siguranta vom gasi cele mai bune recomandari 🙂
Pingback: Iubesti orasul Iasi? – Bogdan Alupoaie Blog
Pingback: XCO Iasi Cetatuia - Cum arata cel mai bun si mai nou traseu pentru biciclisti din Iasi | Iasi 4u
Pingback: Teatrul National din Iasi se gaseste in lista celor mai frumoase teatre din lume | Iasi 4u
Pingback: PREMIERA: Din noiembrie Iasi - Munchen cu Tarom | Iasi 4u
Pingback: Program Sarbatorile Iasului 2015 | Iasi 4u
Pingback: De astazi puteti vedea o parte din Palatul Culturii | Iasi 4u
Formatii Nunta Iasi
February 21, 2016 at 11:30 am
Asteptam cu nerăbdare sa se deschida Palatul Culturii
Pingback: Noaptea Muzeelor 2016 la Iasi | Iasi 4u
Pingback: Din 25 iunie Iasi - Madrid cu Tarom | Iasi 4u
Pingback: Circuitul FRT PRO: "Trofeul Municipiului Iasi la Tenis", 6 - 14 august | Iasi 4u
Pingback: Sarbatorile Iasului 2016 - Program | Iasi 4u
Rafael
September 29, 2016 at 7:14 pm
tu cel care ai scris articolul cu shaorma, esti roman? Sau nici tu nu ti stii exact identitatea…
Pingback: Super Concert la Iasi de Sarbatorile Orasului 2016 | Iasi 4u
Pingback: Palatul Culturii din Iași: Cel mai mare proiect de iluminat arhitectural cu LED din România | Iasi 4u
cantar electronic comercial
April 17, 2017 at 11:38 pm
foarte utile informatiile! multumesc!
cantar electronic pret
April 19, 2017 at 8:21 am
foarte util articolul…
Cristina
September 26, 2017 at 1:09 pm
In forografie nu este bojdeuca lui Creanga din Iasi mahalaua Ticau, ci Muzeul Memorial Ion Creanga din Humulesti.
Pingback: Zilele Iasului 2017 | Iasi 4u
Pingback: Cum sa te imbraci la un festival de muzica in aer liber | Iasi 4u
Pingback: Ce trebuie sa stii daca intentionezi sa mergi in vacanta in Asia | Iasi 4u
Pingback: CTP Iaşi introduce sistemul de plata a biletelelor cu telefonul mobil prin aplicatia 24 PAY. Vezi cum funcţionează! | Iasi 4u
Pingback: Topul judetelor care au atras cei mai multi vizitatori straini in S1/2018. Vezi pe ce loc este orasul Iasi! | Iasi 4u
Pingback: Vrei să te muți la Iași în 2018? Iată situația din teritoriu! | Iasi 4u
Pingback: Programul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, 11-14 octombrie 2018 | Iasi 4u
Pingback: Cele mai bune 10 orașe de vizitat în 2019 – Iasi 4u
Pingback: Cele mai citite articole de pe iasi4u.ro in 2018 – Iasi 4u
Pingback: Topul cu ce a fost mai bun in Iasi din 2019! – Iasi 4u