Stiri

25 de liceeni din Iași rezolvă probleme din comunitate

25 de liceeni din Iași urmează, de la începutul anului 2018, cursul LEADERS Explore pentru liceeni, un program național prin care aceștia învață să devină liderii comunităților din România. În cadrul acestuia, elevii au realizat un proiect de dezvoltare comunitară, având un impact direct asupra vieții orașului. Cursul este desfășurat de Fundația LEADERS cu sprijinul Lidl prin programul “Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun și Alpha Bank România, partener national.

Elevii au pus în practică ce au învățat în cadrul LEADERS Explore și au transformat în realitate un proiect gândit pentru rezolvarea unui punct vulnerabil din comunitatea în care locuiesc. Aceștia au organizat o conferință de orientare în carieră, pentru a inspira liceenii care au nevoie de modele concrete și exemple de ocupații pentru viitorul lor. Evenimentul a avut loc pe 22 septembrie și a reunit experiențele a trei vorbitori: Diaconiuc Raluca Daria – jurnalist, Roxana Oana Rotaru – psiholog și Alexandru Machidon – E-learning and Development Administrator în cadrul Conduent România.

“Leaders Explore adună experiența a 18 ani de transformare a peste 6000 de liceeni în lideri ai generației lor, din peste 70 de comunități. Ne bucurăm că am putut transfera acest know-how liceenilor ieșeni și că am putut să îi ajutăm să-și răspundă la întrebări importante, precum: cine sunt, unde vreau să ajung și cum fac asta? Acum, suntem încântați să vedem că timpul investit în ei se reflectă, dincolo de schimbările vizibile din ei, în proiecte pentru dezvoltare comunitară. Credem cu adevărat ca liderii sunt cei care fac lucrurile să se întâmple, iar exploratorii din Iași au demonstrat că vor și pot demara proiecte pentru un viitor mai bun.”, declară Beatrice Alexandrescu, Project Manager Leaders Explore, Fundația LEADERS.

Până acum, în cadrul acestui proiect, am reușit să mă dezvolt într-un mod miraculos. Chiar dacă nu totul a ieșit așa cum mi-aș fi dorit, din fiecare întâmplare am învățat ceva și am continuat. Am înțeles cât de important este să creăm legături frumoase cu ceilalți oameni, să ne spunem părerea și să învățăm să lucrăm cu adevărat într-o echipă. Proiectul în comunitate a fost o reală provocare pentru noi, în acest sens.” a declarat Sandra Andrei, Explorator Iași.

Cei 25 de elevi au fost selectați din 315 aplicații, pentru a participa la cele patru sesiuni de curs de-a lungul anului, prin care află ce valori au, care le sunt punctele forte, ce îi motivează și care este rolul potrivit pentru ei. La sfârșitul programului, elevii primesc certificarea LEADERS Explore, primul nivel în leadership oferit de organizație, ce atestă competențele dobândite: autocunoaștere, lucru în echipă și gândire în perspectivă. Programul se va încheia pe 15 decembrie 2018, când elevii vor participa la o ceremonie de absolvire, alături de părinți și prieteni.

LEADERS Explore este singurul program din România care completează cei patru ani de învățământ formal din perioada liceului cu un an de educație nonformală. Toată experiența se desfășoară în mod aplicat, folosind comunitatea ca un cadru de învățare: liceeni descoperă nevoile din comunitate prin realizarea de interviuri pe stradă, interacționează cu autoritățile locale, desfășoară proiecte în comunitate.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top