Stiri

3 activități nautice cu care vei domina valurile, fără să ai nevoie de un permis de navigație

Atracția oamenilor pentru apă are origini extrem de vechi. Marile civilizații ale omenirii s-au dezvoltat în apropierea apelor care au unit sau au divizat indivizii. Oamenii folosesc apa pentru a o bea, a pescui, a spăla, a se răcori, a găti, a călători, a iriga culturile din plante și pentru… a se distra.

Acum poate fi mai clar de ce există o atracție pentru sporturile nautice sau doar pentru a sta în sau pe apă.

Probabil că primele încercări de navigație ale omului au constat în plutirea pe un trunchi de copac aruncat în apă. De la observația că lemnul plutește pe apă până la construirea primelor ambarcațiuni, n-a mai fost de atunci decât o chestiune de timp.

Totuși plutirea pe apă, în forma ei primordială, poate fi experimentată și azi cu multă adrenalină și distracție sub forma surfingului.

Iată care sunt cele mai practicate metode de surfing pe care le poți încerca la mare

 

  • Kite surfing

 

Cine nu își aduce aminte cu plăcere de vremurile când înălța zmeie și de fascinația pe care mica construcție aeronautică o dădea atunci când se înălța tot mai sus în văzduh, folosindu-se de curenții de aer și de manevrarea corzii de care era legată? 

Ei bine, acum îți poți aduce aminte de zmeiele copilăriei și te poți distra și pe apă, practicând ultima invenție în domeniul surfingului, și anume kite surfingul.

Kite surfingul îmbină elementele folosite de windsurfing (forța vântului) și de surfingul clasic (placa pentru plutire pe apă), dar nu folosește o velă și un catarg pentru a se pune în mișcare. Un surfer plutește deasupra valurilor folosind un zmeu mare controlabil, denumit kite, și puterea vântului.

Este sportul a două elemente – aerul și apa – pentru că poți naviga pe apă, dar și zbura, în același timp. Ce poate fi mai palpitant și mai plăcut? Pentru a-ți satisface această plăcere estivală, nu ai nevoie decât de echipamentele pentru kite surf și de câteva ore de antrenament, preferabil de la un instructor cu experiență. 

 

  • Surfing clasic 

 

Surfingul clasic stă la baza acestui adevărat sport nautic. Surfingul există de sute de ani în cultura popoarelor insulare ale Polineziei – arhipelagurile mirifice răspândite în Oceanul Pacific. 

Polinezienii practicau deja surfingul pentru distracție atunci când insulele lor au fost descoperite de navigatorii britanici, în secolul XVIII. Surfingul presupune folosirea valurilor oceanice pentru a pluti cu viteză înaintea lor spre țărm, pe o placă special construită.

Surfingul clasic folosește doar forța de împingere a valurilor și poate fi practicat în zone cunoscute pentru valuri spectaculoase.

 

  • Windsurfing

 

Este un derivat al surfingului clasic, în sensul că plăcii de surfing i se atașează un dispozitiv de tip velă întinsă pe un catarg mobil, care este manevrat și ținut în poziția favorabilă de către surfer. Spre deosebire de surfingul simplu, care se poate practica fie stând în picioare, fie în poziția culcat pe placa de surf. La windsurfing, poziția este neapărat verticală, datorită necesității manevrării velei.

Windsurfingul este o combinație între surfing și navigația cu pânze și poate fi practicat atât pe ape cu valuri, cât și pe ape calme, atât timp cât vântul are o intensitate minimă pentru a împinge mica ambarcațiune.

Astfel, acest sport îmbină atât condiția fizică necesară pentru surfing, cât și unele cunoștințe de marinărie și manevră a velelor, care te pot transpune, în timp, în epoca de aur a corăbierilor.

Iată, deci, câteva activități nautice incitante, care îți pot transforma timpul sezonului estival într-o vacanță de neuitat.

Sursa foto: www.pexels.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top