Stiri

3 avantaje ale copiilor care cresc cu animale de companie

Copiii iubesc animalele și se simt bine în compania lor, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care își doresc ca părinții să le cumpere un cățel sau o pisică drăgălașă. Cu toate rugămințile insistente ale celor mici, în calitate de părinți, nu ne putem abține să nu ne gândim la toate obligațiile financiare și casnice care apar odată cu deținerea unui animal de companie. 

Știm că va trebui să le plimbăm, să le oferim dragoste, timp și să fim atenți la dieta acestora, cumpărându-le mancare pisici, bogată în nutrienți. De asemenea, trebuie să le găsim un medic veterinar și să le programăm vizite frecvente la acesta pentru vaccinare și tratamente, astfel încât să le ferim de probleme cu parazitii intestinali la pisica, de exemplu. Dar, trecând peste toate aceste „obstacole” materiale, un animal de companie are efecte nemaipomenite asupra sănătății și dezvoltării copiilor voștri.

Îi învață să fie responsabili 

Strângerea jucăriilor din cameră la final de zi este și ea o responsabilitate, dar îngrijirea unei ființe vii este total diferită și aduce cu sine o lecție foarte importantă. Plimbarea animalului, spălatul și hrănirea acestuia sunt doar o parte dintre sarcinile pe care copilul va trebui să le rezolve zi de zi. Astfel, va învăța ce înseamnă un program bine stabilit și ce presupune să strângi după altcineva, doar nu credeți că mica pisică sau chiar câinele nu vor face un pic de dezastru în casă? Îngrijirea animalului trebuie să fie foarte clar stabilită înainte de adoptarea sau cumpărarea acestuia, iar multe dintre griji trebuie să fie ale copilului, părintele fiind cel care îl ghidează și îl ajută cu lucrurile complicate. 

Copiii sunt mai sănătoși

Cele mai recente studii privind sănătatea pediatrică arată faptul că micuții care au trăit de când s-au născut alături de animale de companie, mai ales de câini, au un sistem imunitar mai bun decât cei cărora le-a lipsit un astfel de tovarăș. De asemenea, cercetătorii consideră că expunerea la câini ar putea accelera maturizarea sistemului imunitar. În plus, s-a dovedit că în cazul îmbolnăvirii, copiii cu câini au avut nevoie de mai puține medicamente pentru a se însănătoși față de cei care nu locuiau cu animale.

Un alt studiu a constatat că micuții predispuși la alergii respiratorii sau astm, mai ales acolo unde unul dintre părinți suferă de astfel de boli, sunt mai puțin susceptibili să dezvolte probleme similare dacă au un câine în casă. De menționat este faptul că expunerea trebuie să fie timpurie, copiii care au avut un câine după primul an de viață nu au avut beneficii suplimentare pentru aceste afecțiuni.

Același lucru este valabil și pentru copiii cu afecțiuni ale pielii, studiile demonstrând că animalele de companie îi protejează pe cei expuși riscului de a dezvolta eczeme.

Dezvoltă o mai bună inteligență emoțională

Se discută foarte mult de coeficientul de inteligență și încercăm să îi învățăm pe cei mici cât mai multe lucruri despre lume, dar ne-am oprit vreodată să ne gândim la inteligența emoțională? Aceasta este extrem de importantă fiind responsabilă pentru cunoașterea de sine, de la dorințe până la emoții, pentru abilitatea de a recepționa emoțiile celor din jur, dar și pentru stăpânirea de sine și gestionarea relațiilor. Deținerea unui animal le permite celor mici să practice aceste abilități și, în timp, perioada petrecută împreună le va îmbunătăți inteligența emoțională. De asemenea, potrivit psihologilor, aceste vietăți sunt un ajutor extrem de valoros pentru contribuția pe care o au în dezvoltarea grijii pentru cei din jur, a toleranței și empatiei. 

De asemenea, îngrijirea unui animal de companie va avea ca efect crearea încrederii în sine și a mândriei. Îndeplinirea unor mici sarcini, precum umplerea vasului cu apă sau cu boabe, îi va ajuta să se simtă importanți, competenți și le va da un sentiment de împlinire. 

Așadar, dacă nu erați hotărâți privind cumpărarea sau adoptarea unui animal de companie pentru cel mic, aveți acum o multitudine de argumente pentru care să o faceți. 

Sursă foto: Shutterstock

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top