Stiri

Motivele pentru care este indicat să faci analize de sânge regulat

Vizitele la medic, dar și analizele de sânge nu sunt întotdeauna cele mai plăcute, dar sunt necesare pentru a duce o viață liniștită și sănătoasă. Analizele de sânge sunt recomandate atât pentru vârstnici, cât și pentru tineri și reprezintă cea mai simplă metodă de a identifica anumite afecțiuni. Mai mult decât atât, acestea pot fi descoperite într-o fază incipientă. Iată câteva dintre motivele importante pentru care este indicat să acorzi atenție analizelor de sânge frecvente:

Pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață

Un stil de viață sănătos este rezultatul unei atenții sporite pentru starea de bine din fiecare zi. Când observi anumite schimbări sau simptome care te îngrijorează, este recomandat să ceri părerea medicului de familie. Acesta te va îndruma, cel mai probabil, să faci o serie de analize de sânge pe care le consideră necesare pentru un diagnostic. În acest fel poți face schimbări pozitive în stilul tău de viață. De exemplu, deficiențele de vitamine pot apărea în urma unei alimentații dezechilibrate. Analizele, precum cea de homocisteina, sunt recomandate pentru a identifica posibile probleme la acest capitol. Avantajul stă în faptul că medicul îți va recomanda o dietă sau un tratament care să te ajute să revii într-un echilibru sănătos.

Identificarea din timp a unor afecțiuni

Prevenția este cel mai bun tratament, așa că analizele de sânge sunt primul pas spre tratarea cu ușurință a unor boli sau afecțiuni care se dezvoltă în timp. În special de la o anumită vârstă, este recomandat să faci analize regulat și să pui accent pe homoleucograma. Aceasta poate identifica anomalii în numărul de leucocite, de exemplu, și poate semnala debutul unei boli. Toate afecțiunile, indiferent de gravitate, pot fi tratate mult mai ușor și rapid dacă sunt descoperite din timp, iar cu ajutorul analizelor de sânge medicul poate recomanda o serie de investigații pentru a pune un diagnostic final. De multe ori oamenii evită analizele și investigațiile de teama unui rezultat îngrijorător. Însă, este foarte important să conștientizezi că un diagnostic pus cât mai devreme influențează tipul de tratament și perioada de recuperare, uneori chiar și șansele de vindecare.

Tratarea unor dezechilibre înainte de a deveni o afecțiune

Dezechilibrele hormonale, minerale sau de vitamine se pot agrava în timp și pot duce la diferite afecțiuni care necesită tratament. Dacă acestea sunt identificate din timp, va fi mult mai ușor să revii la un nivel optim înainte ca organismul să fie afectat de o boală sau un sindrom. De asemenea, este esențial ca starea ta de sănătate să fie una bună pentru a face față factorilor externi, precum virusuri sau bacterii. Pandemia de coronavirus a făcut întreaga lume mai conștientă de avantajul pe care îl are un organism sănătos în fața bolilor și a infecțiilor. Nu amâna vizitele la medicul de familie sau la specialist, chiar dacă nu ai simptome care ridică semnale de alarmă. Dacă reușești să fii la curent cu tot ceea ce se întâmplă în organismul tău, vei putea să duci o viață lungă și să te bucuri de o sănătate de fier.

 

Analizele de sânge trebuie făcute doar la recomandarea medicului, deoarece acesta poate interpreta rezultatele în funcție de istoricul tău și alte detalii cunoscute de un specialist. Dacă nu ți-ai făcut aceste teste de mai bine de un an, fă-ți o programare pentru analizele de rutină.

 

Sursă foto: pexels.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top