Pomii fructiferi și vița-de-vie sunt cultivate cu pasiune de români, oriunde există condițiile climatice potrivite și un sol adecvat. Acesta este și unul dintre motivele pentru care obiceiul de a face vin și țuică în gospodăria proprie este tradiție și este printre activitățile principale ale finalului de toamnă. Dar, cum nimeni nu le știe pe toate, nici chiar cei cu experiență, vor fi utile câteva amănunte în plus.
Alambic de cupru sau de inox
Cazanele pentru distilare sunt fabricate din cupru sau inox. Principala diferență este modul în care preiau și transmit căldura în timpul procesului de extragere al alcoolului.
Cazanele din cupru se încălzesc mai repede și mențin o temperatură uniformă, chiar dacă flacăra este plasată dedesubt, dar trebuie riguros întreținute și au nevoie de o curățare atentă, în mai multe etape, după fiecare utilizare.
Cazanele din inox sunt mult ușor de întreținut, se curăță prin simpla clătire cu apă curată, după utilizare și nu formează depuneri, dar se încălzesc mai greu și neuniform în timpul distilării.
La fel de important este volumul vasului de distilare, indiferent de tipul materialului din care este realizat. Acesta nu poate fi umplut mai mult de ⅔ din volum. Luând în calcul aceste diferențe, acum știi cum alegi soluția potrivită din seria de oferte cazane tuica, pentru că va influența gustul, aroma și tăria produsului finit. Depozitează țuica doar în recipiente din sticlă cu dopuri de plută sigilate cu ceară.
Depozitarea vinului
Calitatea vinului este influențată de soiul strugurilor, dar și de întregul proces de vinificație. Recipientele și instrumentele utilizate la fabricarea vinului pot face diferența, de aceea, înainte de a începe culesul, este obligatorie pregătirea atentă a vaselor în care va avea loc fermentarea și depozitarea strugurilor. Toate trebuie spălate, clătite, dezinfectate și foarte bine uscate.
Tot înainte de recoltare trebuie stabilit și tipul de butoi vin în care va fi depozitat produsul final. Este important de știut că principala diferență dintre butoaie este dată de esența lemnului din care au fost făcute.
Cele mai potrivite butoaie sunt cele de stejar, dar sunt și cele care au nevoie de o întreținerea atentă și complicată. Cele ideale pentru producția de vin din gospodărie sunt butoaiele din salcâm, acestea fiind și printre cele mai rezistente în timp.
Și volumul butoiului are importanță, pentru că este necesar ca acesta să fie umplut complet cu vin nou, astfel încât lichidul să nu intre în contact cu aerul. Depozitarea se face într-un loc cu temperatură constantă, mai mică de 10 și mai mare de 5 grade Celsius.
Temperatura de fermentare
Fermentația fructelor și a strugurilor este etapa cea mai importantă din procesul de transformare în vin și țuică. Procesul este natural și spontan, dar depinde în mod fundamental de temperatura mediului ambiant și de momentul culegerii fructelor.
Astfel, temperatura de 15 grade Celsius este limita minimă pentru ca fermentația să înceapă și să continue pentru a transforma integral zahărul din fructe în alcool. Dacă pentru fermentarea mustului cele 15 grade Celsius sunt suficiente, pentru a menține procesul, fructele pentru prepararea băuturilor spirtoase au nevoie de grade în plus, pentru ca reacția să fie mai rapidă și mai intensă, prevenind astfel alterarea amestecului.
La fel de important este momentul culegerii fructelor, ideal în perioade însorite și la distanță de zilele ploioase. Ceara naturală care se formează pe fructe este un catalizator important pentru declanșarea fermentației.
Atenționări și prevederi legale
Gospodăriile individuale care dețin instalații de producție de țuică au obligația de a se înregistra la autoritatea vamală teritorială. Totodată, aceștia trebuie să plătească accize, dacă produc mai mult de 50 de litri de țuică, și să anunțe înainte de a începe distilarea. În caz contrar, riscă amenzi de până la 5000 de lei.
Producătorii trebuie să ia în calcul și măsurile de siguranță personală. În perioada de fermentare a vinului, în spațiile închise, concentrația de dioxid de carbon este foarte ridicată, iar în lipsa unei ventilații corecte poate fi fatală. Un risc îl reprezintă și distilatul care este extras inițial la fabricarea țuicii. Acesta este alcool metilic pur, care ingerat, chiar și în cantități foarte mici, poate provoca afecțiuni ireversibile. Producătorii de elită nu amestecă „fruntea” în distilat, tocmai pentru a elimina complet alcoolul metilic din băuturile spirtoase.
Prepararea vinului și a băuturilor tari au multe alte secrete și reguli, dar cele la care am făcut referire sunt printre cele mai importante, pentru că de ele depinde în bună măsură calitatea produselor obținute.
Sursa foto: shutterstock.com