Stiri

5 sfaturi prietenoase cu mediul înconjurător, pentru a menține bucătăria curată

Dacă țintești nivelul de curățenie al Monicăi Geller, mai ales când vine vorba de bucătărie, probabil găsești câte ceva de făcut în orice moment al zilei; ba dai cu mopul, ba ștergi blatul, ba faci ordine în sertarul cu tacâmuri. Din păcate, această obsesie pentru curățenie a dus la propagarea unor produse și obiceiuri mai puțin prietenoase cu mediul, cum ar fi un stoc prea generos de prosoape de hârtie sau o colecție de detergenți și produse de curățenie.

În efortul de a limita impactul și de a reduce amprenta de carbon, iată câteva metode de curățare a bucătăriei, pe care să le integrezi în rutina ta.

Renunță la prosoapele de hârtie

Acest lucru ar putea fi evident, însă îți reamintim că prosoapele de hârtie nu sunt cel mai ecologic produs. În afară de faptul că, pentru a fi fabricate, câțiva copaci au de suferit, procesul de fabricație contribuie la încălzirea globală, prin eliberarea de carbon, emisă de fabrici.

O alternativă rapidă este să folosești lavete din cârpe vechi, pe care să le speli împreună cu restul rufelor. O altă variantă este reprezentată de prosoapele de bucătărie de hârtie din bambus, care sunt lavabile și reutilizabile. Pur și simplu le clătești și le usuci, pentru a le folosi în mod repetat.

Optează pentru produse de curățare complet naturale

Produsele de curățenie populare sunt pline de substanțe chimice dure, care pot contribui la escaladarea unor probleme de sănătate, după o expunere prelungită. Există o mulțime de înlocuitori naturali, pe care probabil îi ai deja în cămară.

Iată câteva dintre aceste opțiuni naturale de curățare și cum le poți utiliza în bucătărie:

  • Oțet: dezinfectează și înmoaie murdăria, mai ales grăsimea. Ai grijă să nu-l folosești pe podele din marmură, piatră, granit sau lemn de esență tare, deoarece poate deteriora finisajele. Dacă te întrebi cum se curata cuptorul electric, pentru a scăpa de petele de grăsime arsă, află că oțetul poate fi un aliat natural excelent pentru curățarea acestui electrocasnic nelipsit din bucătăriile moderne.
  • Suc de lămâie: dezinfectează și elimină grăsimea.
  • Bicarbonat de sodiu: poate fi o soluție excelentă de curățare a petelor și a murdăriei de pe un cuptor electric, de exemplu, mai ales atunci când soluția conține oțet alb și suc de lămâie.
  • Ulei de măsline: ajută la lustruirea dulapurilor din lemn și a chiuvetei din compozit; poate lustrui și oțelul inoxidabil, atunci când este amestecat cu o cantitate egală de oțet alb.

Reciclează și reutilizează

Dacă obișnuiești să arunci ambalajele, reține că poți reutiliza în alte scopuri adesea lucruri precum tăvile, borcanele și sticlele.

Recipientele din plastic sunt excelente nu numai pentru depozitarea resturilor de mâncare, ci și pentru a planta semințe de plante aromatice și alte plante mai mici. 

Cutiile de ouă sunt utile pentru organizarea sertarelor, iar pungile de hârtie le poți folosi pentru a împacheta lucruri și a realiza decorațiuni.

Începe să produci compost

Depozitele de deșeuri și apele sunt pline de toate tipurile de deșeuri. Însă deșeurile alimentare pot fi, de fapt, benefice pentru a îmbogăți nutrienții solului, pentru grădinărit.

Poți stoca cotoarele de la mere sau cojile de la morcovi, pentru a crea pământ fertil pentru cultivarea ierburilor, legumelor și a oricăror semințe.

Completează designul bucătăriei cu câteva plante

În loc ca, la finalul curățeniei, să dai câteva pufuri de spray odorizant de aer, ia în considerare cumpărarea mai multor plante purificatoare de aer, complet naturale. Vei observa rapid că mirosurile de gătit nu mai persistă atât de mult timp, dacă vei amplasa câteva ghivece verzi prin bucătărie.

Unele dintre cele mai bune plante ce produc oxigen sunt crizantemele, plantele cățărătoare și aloe vera, dar există zeci de alte plante care să se potrivească spațiului și esteticii tale.

Așadar, aceștia sunt doar câțiva pași pentru a face schimbări semnificative, ale căror beneficii vor avea un impact aproape imediat, în ceea ce privește combaterea crizei climatice.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top