Casa în care locuim devine, din ce în ce mai mult, refugiul nostru personal, în care trăim cele mai frumoase momente alături de familie și prieteni, ne bucurăm, învățăm, sărbătorim și ne relaxăm.
Lumina are puterea de a transforma un spațiu obișnuit într-o oază de frumusețe și căldură. Indiferent că ești în căutarea unei atmosfere relaxante pentru serile lungi de iarnă, a unei doze de romantism pentru o cină cu persoana iubită sau pur și simplu dorești să-ți transformi locuința într-un spațiu magic, rândurile următoare îți oferă patru idei inspirate, care te vor ajuta să aduci un strop de magie în fiecare colț al acesteia.
1. Folosește mai multe genuri de lumini
O încăpere iluminată necorespunzător este un spațiu neprimitor, de aceea este importantă alegerea corectă a corpurilor de iluminat. Pentru a crea o atmosferă deopotrivă plăcută și eficientă, poți combina mai multe tipuri de iluminat în aceeași cameră.
Pentru living, în locul candelabrelor încărcate, poți opta pentru aplice LED, care sunt potrivite pentru iluminatul general. Dacă dorești să scoți în evidență elemente de decor, tablouri sau plante de interior, este recomandat să montezi spoturi sau mici proiectoare, care să le sublinieze frumusețea.
Pentru a adăuga o notă de confort, utilizează lampadare, lămpi de masă cu abajur sau chiar lumini decorative, atâta vreme cât se încadrează în stilul încăperii.
2. Utilizează corpuri de iluminat de tip pendul
Acestea sunt o opțiune populară pentru iluminarea spațiilor interioare, deoarece oferă atât funcționalitate cât și valoare estetică.
Le poți folosi ca să delimitezi subtil spațiul sufrageriei de cel al livingului, deasupra mesei de dining sau a blatului de bucătărie. Este bine să alegi pendule de dimensiuni adecvate, în funcție de spațiul disponibil și de designul general al camerei – unul prea mare poate domina spațiul, în timp ce un pendul prea mic nu iese în evidență.
Le poți echipa cu diferite tipuri de surse de lumină, cum ar fi becuri cu filament expus, pentru un aspect vintage sau surse de lumină cu LED-uri pentru eficiență energetică.
3. Decorează cu lumini grădina și foișorul
Dacă locuiești la curte, știi probabil că aceasta este locul perfect pentru petreceri sau întâlniri cu prietenii, așa că are nevoie de surse de lumină suficient de puternice pentru folosirea după lăsarea serii, dar și pentru crearea unui spațiu intim și relaxant.
Aleile din curte sunt spații de tranzit între diferitele zone ale acesteia, iar iluminarea cea mai eficientă se face prin lămpi solare, pe care le poți monta de-o parte și de alta.
Pentru foișor, poți opta pentru felinare decorative, care produc o lumină ambientală caldă și relaxantă. Dacă ai sculpturi sau elemente de decor în curte, plante, arbuști sau caracteristici peisagistice deosebite, poți utiliza proiectoare pentru a le evidenția pe timpul nopții.
Alături de felinare, folosirea becurilor suspendate în jurul foișorului și a ghirlandelor luminoase completează în mod fericit ambianța locului de petrecere a timpului liber.
4. Folosește corpuri de iluminat încastrate
Pătrate sau rotunde, mai mari sau mai mici, spoturile încastrate se potrivesc în orice încăpere, dar mai cu seamă în cele care au deficit de lumină naturală și unde activitățile de zi cu zi necesită o iluminare puternică: baia, bucătăria și holul.
Spoturile cu LED nu sunt doar economice, ele oferă o lumină constantă și puternică. Pentru un control mai bun, poți alege să le conectezi la un sistem de control, cum ar fi un comutator cu dispozitiv pentru reglarea intensității luminii.
Prin aspectul lor simplu și elegant, spoturile oferă iluminare focalizată strategic, sunt ideale și pentru tavanele joase, pentru dulapuri sau alte spații închise.
Indiferent de preferințele pe care le ai în materie de design și de atmosferă, decorarea cu lumini îți oferă oportunitatea de a-ți exprima creativitatea și de a transforma spațiul locuinței într-un loc cu adevărat special. Nu ezita să experimentezi și să te bucuri de magia pe care lumina o poate aduce în casa ta.
Sursa foto: Shutterstock

