Stiri

5 curiozități despre pizza

Pizza este cel mai cunoscut preparat italian din lume și, de asemenea, cel mai apreciat. Atât de popular încât se mândrește peste tot cu variante reinterpretate în toate felurile. Nu este vorba doar de o bucătărie simplă și autentică, ci și de un preparat delicios care amintește de casă, de tradiția locală și, mai presus de toate, oferă o personalizare completă, în funcție de preferințele consumatorului. Există pizza în varianta clasică, cu roșii și mozzarella, dar și variante mai complexe cu brânzeturi, ciuperci și chiar fructe de mare. În acest fel, pizza reușește să fie atât de gustoasă, de delicioasă și devine atât de apreciată. Dacă tot este atât de îndrăgită de toți – poate și de tine, iată câteva dintre curiozitățile pe care este posibil să nu le cunoști despre acest fel de mâncare.

Pizza de azi după rețeta tradițională napolitană

Pizza pe care o mâncăm astăzi, cea apreciată în orice oraș, urmează rețeta tradițională napolitană. Cea din secolul al XVII-lea era albă, simplă, cu sare grunjoasă, usturoi și untură sau, pentru cei mai bogați, cu brânză și busuioc. Abia din secolul al XVIII-lea ajunge și roșia în bucătăria napolitană, apoi în toată Italia.

Tradiție napolitană, faimă americană

Dacă napolitanii au inventat pizza, americanii sunt cei care au făcut-o celebră. America nu numai că a lăudat această mâncare, ci a transformat-o chiar într-un mit și apoi a inventat o versiune care are un amestec de ingrediente complet diferit. Cu toate acestea, Statele Unite au făcut din pizza o adevărată vedetă rock, mai ales datorită lanțurilor care au apărut pentru producția de pizza și mulțumită unor vedete precum Julia Roberts care de-a lungul timpului a lăudat acest preparat italian.

Prima pizza vândută online, după 1990

Prima pizza vândută online a fost făcută și trimisă de Pizza Hut în 1994. Magazinul din California a deschis un site de unde se putea comanda pizza direct de pe canapea de acasă. Acesta este primul exemplu de comerț electronic legat de vânzarea acestui produs. În anii 90, alții au încercat să facă bani și din pizza. Sergey Brin, unul dintre inventatorii Google, a încercat să creeze un sistem de comandă de pizza prin internet și prin fax, dar a fost un adevărat dezastru. Astăzi, pe lângă faptul că poți savura o pizza delicioasă la o pizzerie din Braila, ai șansa de a comanda oricând, în moduri diferite, acest preparat preferat cu diverse ocazii.

Cea mai scumpă pizza din lume

Cea mai scumpă pizza din lume a fost vândută în 2009 unui tânăr care a plătit 10.000 de bitcoini pentru două pizza Margherita livrate la ușă. Este vorba despre programatorul Laszlo Hanyecz care nu știa valoarea pe care o vor fi avut-o în curând bitcoinii – echivalentul de astăzi al acestei sume este de 126 de milioane de euro.

Cele mai ciudate pizza din lume

Printre cele mai ciudate pizza făcute vreodată se numără pizza cu ananas, foarte populară în Statele Unite și multe țări străine, dar și pizza cu fructe precum kiwi, căpșuni, sparanghel. Cu toate acestea, există chiar și pizza cu insecte în unele țări.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top